Advertentie

'Overheid heeft geen zicht op veiligheid'

De overheid heeft totaal geen zicht op de veiligheidssituatie bij ondernemingen en organisaties in het land. De veiligheid is op dit moment vaak te veel afhankelijk van intern toezicht bij organisaties. Dat zei voorzitter Pieter van Vollenhoven van de Onderzoeksraad voor Veiligheid donderdag tijdens een gastcollege aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam.

07 mei 2009

Kerntaak
Van Vollenhoven pleitte aan de VU opnieuw voor het snel vastleggen van een veiligheidsbeginselenwet. In die wet moet volgens de voorzitter duidelijk staan dat de veiligheid in het land een kerntaak is van de overheid, maar dat ook burgers en organisaties eigen verantwoordelijkheden hebben. Van Vollenhoven kwam eind vorig jaar voor het eerst met het idee om veiligheid bij wet vast te leggen.

 

Geen vangnet
'De overheid kan nooit meer een vangnet zijn als het misgaat. Het is van belang om duidelijk te maken wat je van een ieder mag verwachten. De balans tussen eigen toezicht en de verantwoordelijkheden van de overheid ontbreekt', aldus Van Vollenhoven. Volgens hem komt dat vooral doordat de veiligheid steeds meer aan bedrijfssectoren zelf is overgelaten. 'En daarbij kijken toezichthouders alleen naar de risicovolle onderdelen.'

 

Klokkenluiders
Als voorbeeld refereerde Van Vollenhoven aan een treinbotsing bij Amsterdam Centraal in 2004 en enkele ongelukken met draagvleugelboten op het Noordzeekanaal. Volgens de voorgestelde veiligheidswet moet de overheid de rol van 'veiligheidregisseur' op zich nemen en vaker in staat zijn de veiligheid te controleren. 'Als zo'n veiligheidswet er niet komt, blijven we afhankelijk van klokkenluiders en ongelukken.'

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Erik Fontijn / jur. bel.medewerker
We hadden vroeger een veiligheidswet. Ik heb wel eens geopperd om de arbowet weer tot een algehele veiligheidswet om te vormen, zodat niet alleen werknemers van een helm en pbm's voorzien moeten zijn maar ook anderen die gevaar lopen, zoals motorrijders, inzittenden van een auto, skaters, dakbedekkende huisbezitters etc. Een dergelijke beginselenwet met uitwerking in aparte besluiten, naast een algemene Productwet, moet wel uit Brussel komen, zodat dat voor alle lidstaten gelijk geregeld is. Zie dit als een grote operatie tegen regelzucht: 1 uniforme wet ipv 27 verschillende wetten/oplossingen.
Advertentie