of 63946 LinkedIn

Overheid denkt dat burgers snel in paniek raken

Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer vindt dat de overheid een verkeerd beeld heeft van de burger. Gemeenten denken ten onrechte dat burgers geen risico wil lopen en snel in paniek raakt.
7 reacties

De overheid slaat vaak de plank mis bij crisiscommunicatie. Volgens Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer denken veel overheden, zoals gemeenten, dat burgers geen enkel risico willen lopen en snel in paniek raken. Beide zijn niet waar, aldus de ombudsman, en hierdoor komt de overheid vaak met de verkeerde soort communicatie: er wordt te vaak óver burgers gesproken in plaats van mét burgers. Dat komt het vertrouwen in deze overheden niet ten goede.

10-daagse asbesthysterie
Brenninkmeijer heeft vrijdag een artikel gepubliceerd over problemen met communiceren met burgers tijdens een incident of crisis. Hij bestudeerde hiervoor wat hij de '10-daagse asbesthysterie' noemt, die afgelopen zomer heerste. Nadat in Utrecht asbest in een flatgebouw was vrijgekomen, kwamen ook asbestincidenten in Twenterand, Groningen, Wageningen, Stadskanaal en Noordoostpolder in het nieuws.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henri Okken (Klokkenluider corruptie misbruik praktijken Hoogeveen &Drenthe.) op
Paniek!. Gezien de uitspraken van de Overheid, vraag ik me af waarom de ramen en deuren steeds vroeger worden gesloten. De kansen voor de burgers worden ontnomen. Onze overheid duld geen tegenspraak!. Wie raakt hier in paniek. wie heeft nog vertrouwen in deze kliek!. Bestuurders die op voorhand al op de stoel van de rechters zitten. De communicatie tegen over de burgers is schrikbarend en ver beneden de maat. Op alle fronten is het langzamerhand een grote puinhoop. De bedreiging van de overheid is langzamerhand een groot gevaar. Ambtenaren die gestudeerd hebben, en totaal geen kennis van zaken hebben. En dan nog de macht positie van de corrupte wethouders. Raadsleden die zich als ja knikkers achter de bandieten scharen, en hun ogen sluiten voor de schandelijke praktijken. Democratie's gekozen bestuurders!. Pas op!, waar je mee omgaat, kan je door besmet raken, mits je zelf stevig in je schoenen staat!. De kloof tussen politiek en de burgers, word veroorzaakt door een groot deel van corruptie en criminaliteit waar de overheid zelf voor verantwoordelijk is. De bevolking word misleid belazert en bestolen, tot het bod uitgekleed!. Mensenrechten worden geschonden, men gaat willens en wetens over lijken. Met alle respect, onze Overheid heeft ruig gezegd de burger geen donder in tel. Nee zo zijn we niet geboren, maar zo worden we gemaakt !. nee we laten ons niet de bek snoeren!, Recht voor z'n raap. H. Okken. klokkenluider corruptie ,misbruik Hoogeveen Drenthe.
Door Micky Heijligenberg (Projectmanager milieu & ruimte) op
SBO en de Shield Group verzorgen 15 maart 2013 de masterclass Abestcalamiteiten: het calamiteitenplan en crisiscommunicatie. Hier leert u hoe te handelen in het geval van een asbestincident. Kijk voor meer informatie over deze masterclass en de 6 andere masterclasses die we aanbieden op de website: www.sbo.nl/opleidingasbest
Door Hannes Haganum (Overheidsdienaar) op
Hoe meer juristen, bestuurskundigen en communicatiedeskundigen bij de overheid in dienst treden, hoe groter de afstand tussen overheid en buger lijkt te worden. Men vat alles in regelgeving, omdat er in Nederland op alle fronten een gebrek aan inhoudelijke vakkennis is. De professionals in de hulpverlening beschikken wel over vakkennis, maar worden niet geraadpleegd. De overheid gaat zich steeds autistischer gedragen. Op andere gebieden betaalt de overheid goudgeld aan de inhuur van deskundigen, omdat veel kennis is uitgestroomd.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Dit instituut (de nationale ombudsman) creeert zijn eigen maatschappelijke behoefte.
Door Sjoerd Visser op
De overheid speelt rechter, dokter en deskundige tegelijk...terwijl ze niets inhoudelijk van die mensen weten. Ik dacht dat rechters alleen gemachtigd zijn om iemands leven drastisch te veranderen door iets op te leggen. Maar de bevolking heeft alles van anderen zoals politici maar te slikken als zoete koek terwijl er ook nog eens met meerdere maten wordt gemeten...bijvoorbeeld in Almelo...wat betreft een bepaalde subsidie naar mensen in de bijstand. De overheid wordt steeds meer de baas over het leven en in de portemonnee van de ander. Dat mensen in paniek raken wordt dan weer gekleineerd. De mensen zijn meestal de mensen die ervaring hebben in het overleven....de politiek staat daar te ver vanaf en neemt alles maar aan met hun naar zekerheid grenzende waarschijnlijkheid. Waar die aannames inmiddels toe hebben geleid ervaren we HEDEN TEN DAGE aan den lijve. De politici voelen zich boven de wet verheven en veranderen wetten ten nadele van teveel mensen net zo makkelijk als ik de deur van de koelkast opendoe. En democratie: alleen als er evenveel coalitie is als oppositie. Want anders is democratie een wassen neus waar alleen de coalitiepartijen altijd de meerderheid heeft en dus altijd de macht heeft bij besluiten. Dat schijnheilige politiek.
Door Arjan Franksz op
Zit het probleem niet gewoon in "De overheid denkt"? "De overheid" bestaat echter niet, het zijn altijd individuen / individuele ambtenaren en politici.En denken betekent dat er een grote mate van onafhankelijkheid is, maar ambtenaren zijn niet onafhankelijk en politici ook niet. Dus de denkbeelden worden geformuleerd op basis van stereotiepen ipv psychologisch onderzoek en kennis.
Door J. Kop op
Sterker nog: De Overheid zaait zelf vaak paniek.

Bv. met de komst van de Mexicaanse griep.
34 miljoen injecties ingeslagen à raison van 750 miljoen euro.
Konden allemaal de kliko in.