Advertentie

Oud-wethouder: college wil mij ‘kaltstellen’

De van witwassen, afpersing en verduistering beschuldigde oud-wethouder Peter Tielemans heeft een open brief geschreven aan de gemeenteraad van Helmond. ‘Uw college stelt momenteel alles in het werk om mijn leven volledig te gronde te richten.' Tielemans zit aan de grond nu de gemeente zijn invaliditeitsuitkering heeft stopgezet. Volgens burgemeester Blanksma moet hij eerst inlichtingen geven over zijn neveninkomsten.

05 april 2019

‘Uw college stelt momenteel alles in het werk om mijn leven volledig te gronde te richten’, schrijft de van witwassen, afpersing en verduistering beschuldigde oud-wethouder Peter Tielemans aan de gemeenteraad van Helmond. Tielemans zit aan de grond nu de gemeente zijn invaliditeitsuitkering heeft stopgezet. Volgens burgemeester Elly Blanksma moet hij eerst inlichtingen verschaffen over zijn neveninkomsten.

Geen andere uitweg
‘Ik zie geen andere uitweg meer dan u rechtstreeks te benaderen. Ik heb geen middelen meer om een advocaat te kunnen betalen, heb binnenkort zelfs geen middelen meer om het eigen risico van mijn ziektekostenverzekering te kunnen betalen. Uw College echter heeft aan geld geen gebrek en zet alle juridische middelen in om mijn leven en mijn toch al uitzichtloze toekomst volledig te verwoesten.’ Geen mis te verstane woorden van de gewezen wethouder die de gemeenteraad aanschrijft, omdat deze volgens hem formeel eindverantwoordelijk is voor het toekennen van zijn invaliditeitsuitkering die per 1 april 2019 is stopgezet.

Oplichting en corruptie
Tielemans was van 2002 tot 2006 en van 2010 tot 2013 wethouder in Helmond. Aan zijn tweede ambtsperiode kwam een eind vanwege ophef over gedeclareerde taxiritten. In 2015 werd Tielemans gearresteerd en zat hij een paar dagen vast. Volgens de aanklager heeft hij zich schuldig gemaakt aan diefstal van 170.000 euro uit de campagnekas van zijn partij, oplichting van een bedrijf en corruptie. Hij zou onder andere 10.000 euro smeergeld hebben aangenomen van een coffeeshopuitbater in Eindhoven.

Uitkering al eerder stopgezet
Vorig jaar sleepte Tielemans de gemeente Helmond voor de rechter, omdat de gemeente toen al zijn arbeidsongeschiktheidsuitkering had stopgezet. De gemeente deed dat vanwege het vermoeden dat de oud-wethouder gemeenschapsgeld had uitgegeven voor zichzelf. Tielemans ontving wachtgeld tot hij volledig arbeidsongeschikt werd verklaard. Door het stopzetten van de uitkering zei Tielemans in acute geldnood te raken. De rechter bepaalde eind juni dat de gemeente Helmond de uitkering moest hervatten, omdat nog niet definitief was vastgesteld dat de wethouder strafbare feiten heeft gepleegd en zichzelf had verrijkt. De maandelijkse uitkering van 3673 euro moest betaald worden tot er een beslissing was genomen in de bodemprocedure.

Financieel en mentaal failliet
Zijn strafproces werd afgelopen zomer uitgesteld, omdat hij de zaak niet kon bijwonen vanwege zijn slechte gezondheid: ernstige hartproblemen en psychische klachten. Na psychiatrisch onderzoek bepaalde de rechtbank Den Bosch in januari dat Tielemans psychisch in staat is om terecht te staan. Kennelijk is hij ook in staat een open brief te schrijven aan de gemeenteraad, want de geschiedenis herhaalt zich met het opnieuw stopzetten van zijn uitkering. Tielemans schrijft dat het college hem wil ‘kaltstellen’. ‘Dit college heeft mij sinds 2013, nog nooit uitgenodigd voor een gesprek om mijn kant van de zaak te willen horen. Ik moet blijkbaar volledig financieel en mentaal failliet.’

'Grondslag opschorting vervalt'
Deze keer besloot de gemeente Helmond de uitkering stop te zetten, omdat Tielemans weigerde om bankafschriften van een aantal bankrekeningen uit de periode 2007-2014 te overleggen. Er is een vermoeden bij de gemeente dat Tielemans onterecht twee ton heeft bijverdiend, terwijl hij toen nog wachtgeld ontving. De gemeente kreeg onlangs groen licht van de Centrale Raad van Beroep om die inlichtingen over zijn bankafschriften op te vragen. Tielemans schrijft dat hij bereid is om inlichtingen te verschaffen en hij dus aan de inlichtingenplicht voldoet. ‘Hiermee geef ik dus gevolg aan de uitspraak van de CRvB en vervalt de grondslag voor opschorting van de betaling van mijn invaliditeitsuitkering. Tielemans vraagt de gemeenteraad de betaling van zijn uitkering onmiddellijk te hervatten.

Vertrouwelijke informatie
In een reactie naar de raad zegt burgemeester Elly Blanksma dat de eindverantwoordelijkheid voor het stopzetten van de uitkering niet bij de gemeenteraad ligt en zijn uitkering pas weer wordt hervat als hij de inlichtingen daadwerkelijk heeft gegeven. ‘Dat staat zo in de wet.’ Tielemans schrijft in zijn brief dat het college hem op 19 maart schreef te beschikken over ‘vertrouwelijke en geanonimiseerde’ informatie van het Openbaar Ministerie met betrekking tot zijn strafzaak.‘Uw College gaat dus op de stoel van de rechter zitten en vindt blijkbaar de ‘vertrouwelijke’ informatie van het OM voldoende om zelfs mij mijn invaliditeitsuitkering af te nemen.’ Maar volgens het college staat het stopzetten van de uitkering los van de strafzaak. Tielemans heeft immers nog niet aan zijn inlichtingenplicht voldaan.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie