Advertentie

Oud-gedeputeerde Koopmans (CDA) opnieuw in opspraak

Waarnemend gouverneur Remkes heeft de commissie bestuurscultuur gevraagd te bepalen of nader onderzoek nodig is naar het mogelijk matsen door voormalig CDA-gedeputeerde Ger Koopmans van zijn toenmalige vriend. Het NRC publiceerde daar vrijdag over.

18 juni 2021
Limburgse-vlag-shutterstock-461070448.jpg

De provincie Limburg heeft de commissie bestuurscultuur gevraagd te bepalen of nader onderzoek nodig is naar het mogelijk matsen door voormalig CDA-gedeputeerde Ger Koopmans van zijn toenmalige vriend. Het NRC publiceerde vrijdag daarover. Voor waarnemend gouverneur Johan Remkes vormt de publicatie aanleiding om de casus door te verwijzen naar de commissie, liet hij vrijdag aan de Limburgse Staten weten.

Bevoorrecht

Volgens NRC stroomden de afgelopen jaren voor miljoenen aan opdrachten, subsidies en leningen van de provincie Limburg naar een architect, met wie Koopmans in die tijd een relatie had. Limburg wil nu weten of Koopmans zijn vriend toen bevoorrecht heeft.

 

Stemmingen

Als gedeputeerde bereidde Koopmans volgens NRC als gedeputeerde besluitvorming voor over subsidies en leningen. Ook zou hij volgens de krant deelgenomen hebben aan stemmingen daarover.

Ook was Koopmans volgens NRC als gedeputeerde betrokken bij een Europese subsidie van 4,5 miljoen euro voor het hergebruik van bouw- en sloopafval. Bij dat project was de vriend van Koopmans volgens de krant betrokken.

 

Nul op rekest

Die vriend kreeg eerder nul op het rekest van een andere Limburgse gedeputeerde, Daan Prevoo (SP). Toen deze echter vertrok en Koopmans de portefeuille overnam, vloeide een deel van het subsidiegeld naar de onderneming waarbij de vriend van Koopmans betrokken was, aldus NRC. In zijn brief laat Remkes weten dat 'de betrokken transacties geanalyseerd zijn'. Deze analyses waren voor hem reden om de zaak voor te leggen aan de commissie.

 

Machtigste gedeputeerde

In het gouvernement gold Koopmans jarenlang als de machtigste gedeputeerde. Dat veranderde toen een onderzoek werd ingesteld naar zijn banden met een Venloos baggerbedrijf. Dat integriteitsonderzoek loopt nog. 

 

Subsidiestromen IKL

Koopmans en zijn CDA-collega-gedeputeerde Hubert Mackus waren in april de eersten die opstapten na publicaties in NRC over subsidiestromen naar directeur Herman Vrehen van landschapsinstelling IKL. Vrehen, ook oud-CDA-gedeputeerde in Limburg, had volgens de krant voor tonnen aan subsidies doorgeleid naar eigen werk-bv’s. De publicatie leidde uiteindelijk tot de val van het voltallige college van GS, inclusief gouverneur Theo Bovens (CDA). Sindsdien is Johan Remkes (VVD) waarnemend gouverneur om orde op zaken te stellen in Limburg. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

W. van den Bosch
Mooie partij is dat CDA.

Die C, die staat voor Crimineel?



De Majjem
Ger bemoeide zich maar met één ding: alles.



Dit is maar weer één voorbeeld.
CB
Als je het mij vraagt, kun je van Limburg beter een deelstaat maken. Kunnen ze gewoon op de voet verder zoals ze het altijd deden en kan Nederland gewoon de normale regels aanhouden. In Limburg regelen we de zaken nu eenmaal op onze manier.
Petra
Wat is dat toch met die naam: 'Koopmans'?
René / bel.adv.
CDA, de C staat voor Corrupt..

Kunnen we Limburg niet ruilen voor Vlaanderen in België? Lossen we het taalprobleem in België op, het Franstalige deel blijft Belgisch en Limburg kan gewoon "Bourgondisch" doorrommelen.
Advertentie