Advertentie

Oud-burgemeester Schiedam declareerde fors

Wilma Verver, oud-burgemeester van Schiedam, declareerde fors, zo blijkt uit de declaratiebonnen die op internet zijn gezet door een Schiedammer.

07 september 2012

Dure diners met een overdaad aan dure dranken, taxi’s die urenlang voor de deur wachtte, cadeaus en kookboeken. Wilma Verver, oud-burgemeester van Schiedam, declareerde er lustig op los. De gemeente nam alle kosten voor rekening.

Vernietigend BING-rapport
Oud-burgemeester Wilma Verver van Schiedam stapte vorig jaar juni op nadat het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) met een vernietigend rapport over vriendjespolitiek en belangenverstrengeling was gekomen, waar de toenmalige burgemeester zich schuldig aan had gemaakt.

Wet Openbaarheid Bestuur
Een Schiedammer kreeg met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur de declaraties bij de gemeente Schiedam in handen, en publiceerde deze op internet. In totaal gaat het om zo’n 180.000 euro aan ‘onduidelijke kosten’ die tussen 2008 en 2011 zijn gedeclareerd.


Diner van 2235 euro 
Uit de declaraties blijkt dat de oud-burgemeester voor honderden euro’s aan chocolade en drank bestelde en met een gezelschap van 12 personen uit dineren ging voor maar liefst 2235 euro. Zelfs een zevental kookboeken die het restaurant uitgaf, met de titel ‘Ik trakteer’, zette Verver op haar declaratie.

Naast de declaraties ontving Verver een onkostenvergoeding van 700 euro per maand. 

Reacties: 31

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bart Blaauw
Ik neem aan dat Wilma Verver, oud-burgemeester van Schiedam het bedrag terug betaald aan de gemeente Schiedam. En hoe zit het met die ambtenaar die verantwoordelijk is voor de declaratie's, ook ontslag lijkt mij.
spiedend oogje
Walgelijk graaigedrag. Terugvorderen die hap.
Criticus - NL
Voor mensen met zo'n inkomen is het 'normaal gedrag'. Alles wordt door de hoge dames en heren gedeclareerd.



Waarom mogen zij in vredesnaam etentjes in dure restaurants hebben? Mag ik dat als ambtenaar ook? Ik dacht het niet. Zelfs het bonnetje van de patatzaak (inspraakavond en ik moet toch eten) werd kritisch bekeken.



En het argument... anders krijg je de zaken niet voor elkaar???



Inderdaad Kleibeuker. Walgelijk graaigedrag, maar helaas wel 'normaal'
henk
Wat zal haar partijgenoot Rutte hiervan vinden? Vanuit de VVD is ze voorgedragen voor deze post.
True
180.000 euro, daar kan Pvda coryfee Herfkens een half jaar van wonen in NYC..
Peter / jurist
Helaas worden in de praktijk zelden deze onrechtmatige declaraties teruggevorderd door de overheid, terwijl dit juridisch toch een heldere zaak is. Het is een onrechtmatige daad tegen de overheid en bovendien een strafbaar feit. Terwijl de 'gewone man' overal wel voor moet betalen, en wordt gestraft voor iedere kleine overtreding, wordt dit wangedrag van bestuurders nimmer echt aangepakt. Er zal dan ook niet snel een cultuuromslag plaatsvinden binnen de overheid.
Charles
Ook tijdens de verkiezingen en in het dagelijks leven wijst de VVD vaak naar anderen. Nu snap ik waarom.
John Baker / Consultant
Bijna alle burgemeesters hebben een ijdele, narcistische kant. Aandacht vragen en krijgen is bij veel burgemeesters vaak ook een beetje een doel op zichzelf. Omdat het burgemeesterschap ook een behoorlijke machtsositie met zich meebrengt biedt dit een platform voor het uitleven van deze eigenschappen.

Nu is dat zeker niet per definitie verkeerd. Voor het goed vervullen van de functie kunnen deze eigenschappen postief werken. Tenslotte eist het burgemeester dat je het ook een beetje leuk vind om in het middelpunt te staan, dat je - natuurlijk op de goede manier - lef toont en gebruik maakt van je machtspositie. Niet iedereen vindt het leuk om - onder luid applaus - wekelijks lintjes door te knippen. Dan moet je wel de (ordinaire) behoefte hebben om steeds maar weer bevestiging te krijgen.



Maar genoemde eigenschappen zijn, hoewel dus nuttig, wel een risico waar een goede controle op nodig blijft. Uit dit voorbeeld blijkt dat deze burgemeester jarenlang haar gang kon gaan. Het was kennelijk een burger die de zaak aan het licht moest brengen. Ik vraag mij af of de raad wel voldoende haar controleplicht wel goed heeft vervuld.

Er zijn (veel) meer burgemeesters die door de genoemde eigenschappen onvoldoende functioneren. Dat baseer ik niet alleen op mijn eigen ervaringen: als je de kranten leest ligt deze conclusie voor de hand.



Burgemeesters van alle politieke partijen zijn per definitie een risico (dat dus gemaneged moet worden door de raad). Nu is het een VVD burgemeesters, straks is weer een burgemeester van andere partij in beeld....



Dus gemeenteraden: DOE JE WERK!
True
het zal de VVD niet schaden, rechtse kiezers hebben geen keus sinds het CDA definitief heeft gekozen voor de Pvda en de PVV is getransformeerd naar een linksige middenpartij.
Peter
Rutte noemt de PvdA een bedreiging voor Nederland. Hij moet eens stoppen met zijn stemmingmakerij en zijn hand in eigen VVD boezem steken. Dit soort leden van de VVD zoals de burgemeester van Schiedam )( VVD) zijn meer een bedreiging voor Nederland. De grote graaicultuur.....
een regioburger / consultant
@henk jij neemt duidelijk al een voorschot op een coalitie met de PvdA erbij...
hans wieser / senior project/programmamanager
Mevrouw moest weg omdat zij niet integer handelde. Daar sluit dit heel goed bij aan. Ik vind dat de gemeenteraad alles in het werk moet stellen om dit gemeenschapsgeld terug te orderen. Het is een schande dat deze dame jaarlijks gemiddeld € 60.000 declareerde, daar waar de wet aangeeft dat zij gewoon een maandelijkse onkostenvergoeding krijgt die voldoende moet zijn om deze uitjes te betalen.

OM pak deze witteboordencriminaliteit eens, dan scoor je respect bij de burgers!!!!!!
True
voor "henk" is de campagne nog steeds niet afgelopen, vergeet daarbij gemakshalve alle linkse zakkenvullers die afgelopen jaren tegen de lamp zijn gelopen, maar daarover later meer.

Iets voor de volgende verkiezingen..

Mark
Van welke partij is deze burgemeester?
Jan
Typisch VVD-gedrag.
gerrie
Een lekkere tante. Waar zal ze nu aan het declareren zijn?
True
Boze tongen beweren dat ze van de VVD is, maar daar doe ik geen uitspraak over.
True
Jakkes, het lijkt wel een socialist.
Sjoerd Visser
Oplichting, misbruik, machtsmisbruik, een voorbeeldfuctie die is besmeurd....hoelang zal het duren voordat deze vrouw in het GEVANG komt? Helaas blijken overheidsdienaren een beschermde status te hebben, en mocht dat niet zo zijn dan lijkt het er erg sterk op.Gaat dat allemaal door haar terug betaald worden of komen die kosten uiteindelijk weer voor rekening van de bevolking? SCHANDE.
Ker / Fiscalist
Mo heeft gelijk vvd ers zijn graaiers dus die weten niet beter
Hannes Haganum / kritisch lezer
En Schiedam is al zo'n armlastige gemeente. De vraag die over blijft is echter : "Waarom lieten zoveel ambtenaren de suikerpot voor mevrouw Verver zo lang open staan ?" Ia Schiedam dan misschien ons eigen kleine Griekenland ? De verlaten scheepswerven zijn wel een mooie overeenkomst...
O. ten Hove
Vriendinnetje van Rutte... Ik waarschuw de samenleving... niet de pvda of links is een gevaar voor de samenleving maar Rutte en zijn vriendekliek...
liesbeth / mantelzorger
wanneer doet men iets aan deze hebzuchtige beesten

het blijft maar bij oe en a

alle mensen die een voorbeeld moeten zijn voor hun medewerkers burgers etc> teveel genomen centjes terugvorderen en geen pensioen of want dan ook als ilegale beloning geven>> want een bijstandsklant die niet eerlijk is wordt ook kei en KEIHARD aangepakt!!!
Jan
De PvdA is mogelijk een gevaar voor het land en lands schatkist, maar de VVD en haar graaiende burgemeesters zijn een gevaar voor de gemeentekas... Conclusie: deze 2 partijen vormen zometeen een coalitie die van beiden een puinhoop maken... jawel ze komen er aan: 'de puinhopen van paars'. En al die makke schapen die PvdA en VVD stemmen omdat dit beter zou zijn voor het land lopen over een paar maanden weer te klagen dat er niet gedaan wordt wat beloofd werd (is het anderen ook opgevallen dat het kabinet nu tig keer actiever is dan voor het kabinet viel...).
True
O.k. Jan @1531, ik stem woensdag PVV, goed?

Nou niet meer huilen hè.
Leo / beleidsmedewerker


De PVV graait ook. In de kas van Brussel.
Maarten
Misselijk word ik ervan! Dit gaat alle fatsoensnormen te buiten. Bewust en doelmatig de bevolking bedonderen, ik vind dat ongepast voor een Nederlandse burgemeester.
pieter / wegkijker
Pikant detail; de veel voorkomende naam van een contactpersoon is J.W. Leemhuis, juist, de zoon van
Hugo Carsten / Particulier
Als je haar rijkelui smoeltje bekijkt, moet zij wel van de VVD zijn.
hans wieser / senior project/programmamanager
houdt BB ons op de hoogte van de eerstvolgende raadsvergadering in Schiedam? Eens kijken of de raadsleden ook boter op hun hoofd hebben en gewoon de andere kant opkijken....... Ben benieuwd of zij in deze tijd van bezuinigingen het lef hebben om niets te ondernemen. Zou een schande zijn!!!!!
henk
Nu de winst van de VVD bij de verkiezingen een feit is, blijven dit soort fenomen gewoon bestaan. Let maar op. Het is gewoon wachten op de volgende uitwas (hoge bonussen, salarissen, declaraties, belasting ontduikingen, etc).
Advertentie