Advertentie

Optreden tegen permanente campingbewoners moeilijk

Het is voor gemeenten moeilijk op te treden tegen campings die permanente bewoning toestaan. Gemeenten mogen namelijk alleen maatregelen nemen tegen de bewoners, niet tegen de camping. Maar dan moet er wel glashard bewijs zijn dat mensen er het hele jaar wonen.

21 april 2017

Het is voor gemeenten moeilijk op te treden tegen campings die permanente bewoning toestaan. Gemeenten mogen namelijk alleen maatregelen nemen tegen de bewoners, niet tegen de camping. Maar dan moet er wel glashard bewijs zijn dat mensen er het hele jaar wonen. 

Maffia-achtige toestanden
‘Maffia-achtige toestanden’, zo omschreef minister Lodewijk Asscher begin dit jaar de situatie op vakantiepark Fort Oranje in Rijsbergen. Woorden die hij gisteren deels terugnam. De landsadvocaat bracht een verklaring uit in een door de eigenaren van de roemruchte camping aangespannen kort geding tegen de demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en de Nederlandse staat. Hij stelde dat de minister niet bedoelde dat de eigenaren crimineel zijn.

Verwaarloosd
Dat er problemen zijn op de camping, dat staat echter wel vast. De verwaarloosde en verloederde camping heeft te maken met veel criminaliteit, achterstallig onderhoud en dergelijke. Die problemen worden overigens niet ontkend door de eigenaren.
 

Basisadministratie
Op de camping verblijven ongeveer achthonderd mensen. De meeste wonen er permanent. Volgens het bestemmingsplan mogen de bewoners er alleen maar tijdelijk verblijven. Burgemeester Leny Poppe zou daar graag een einde aan maken, maar zonder medewerking van de camping kan ze weinig doen, zo verklaart ze in NRC Handelsblad. De burgemeester heeft geprobeerd op te treden door te weigeren nieuwe bewoners van de camping in te schrijven in de gemeentelijke basisadministratie, maar die maatregel bleek juridisch niet houdbaar.

Rouleren
Probleem is dat de gemeente niet zomaar kan optreden tegen de camping, maar uitsluitend tegen individuele bewoners. Ze moeten dan wel met bewijzen komen dat mensen er inderdaad permanent wonen. Dat kan bijvoorbeeld door een maandelijkse controle en het nagaan van hoeveelheden afval. Maar als de beheerder van de camping de populatie regelmatig laat rouleren en steeds weer nieuwe bewoners toelaat, is het moeilijk hard te maken wie er nu precies permanent woont en wie niet.

Steun
In januari dit jaar maakte de taskforce Brabant Zeeland, die is opgericht voor de bestrijding van drugscriminaliteit in het zuiden, bekend dat ze de komende jaren gaat richten op verwaarloosde recreatieparken. Burgemeester van Tilburg Peter Noordanus stelde tegenover Binnenlands Bestuur dat gemeenten te weinig steun krijgen bij de aanpak van vakantieparken. De VNG en het ministerie van Ruimte en Milieu verklaren in het NRC dat ze gezamenlijk gaan kijken hoe dit probleem kan worden opgepakt.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk Donkers / medewerker
Het is inderdaad raar dat een burgemeester machteloos staat bij een concentratie van criminaliteit en illegaliteit.

Hoe kan de burgemeester de verantwoordelijkheid nemen voor de openbare orde als hij de middelen niet krijgt?

Een noodverordening dan maar?

Mw Dikkers
Zoals ook nu is het zeker wel mogelijk met de wet in de hand te handhaven. Daar wringt de schoen. Handhaven is onze overheid, ook gemeenten, niet meer toe in staat. Het kost te veel geld. Willen wij dit soort problemen adequaat aanpakken, dan moet er meer geld naar de politie. Zo simpel.
Advertentie