of 60715 LinkedIn

Optreden burgemeester Schmidt van Meerssen 'onzorgvuldig'

Oud-wethouder Jo Dejong pleegde eerder dit jaar zelfmoord.
Oud-wethouder Jo Dejong pleegde eerder dit jaar zelfmoord.

Waarnemend burgemeester Hans Schmidt (VVD) van Meerssen heeft 'onzorgvuldig gehandeld' en bijgedragen aan 'eenzijdige beeldvorming' in de affaire rond de populaire  oud-wethouder Jo Dejong, die eerder dit jaar zelfmoord pleegde.

Motie van wantrouwen
Dat blijkt uit het vrijdagavond in de gemeenteraad openbaar gemaakte onderzoeksrapport van Jean Engelen. Schmidt mag echter aanblijven als burgemeester. Hij overleefde een motie van wantrouwen die de Partij Groot Meerssen (PGM) laten op de avond indiende.

 

Tongzoen
Dejong  trad in maart van dit jaar af nadat hij in opspraak was geraakt vanwege een tongzoen aan een vrouwelijke ambtenaar. De vrouw diende daarover een klacht in. Dejong koos ervoor een eventueel strafrechterlijk onderzoek niet af te wachten en benam zich van het leven.

 

Eenzijdige beeldvorming
In het onderzoek naar de kwestie concludeert Engelen dat Schmidt de zorgvuldigheid die bij een klachtenprocedure betamelijk is, onvoldoend ein acht is genomen. Waar vertrouwelijk omgaan met gegevens over beklaagde Dejong gewenst was, koos Schmidt meerdere malen voor persverklaringen en openbaarheid. Engelen: 'Door het publiek maken van meldingen over het gedrag van Dejong die hem in vertrouwen waren gegeven, waarvan de gegrondheid niet was onderzocht en waarover beklaagde tevoren niet is geïnformeerd, heeft hij bijgedragen aan een eenzijdige  beeldvorming van beklaagde.'

 

Excuses
Engelen hekelde ook het feit dat van het gesprek - in aanwezigheid van de burgemeester - waarin Dejong excuses zou hebben gemaakt aan de betrokken ambtenaar, geen verslag was gemaakt. 'Niet na te gaan valt wat precies de aard van die excuses waren,' aldus Engelen.

 

Aanleiding zelfmoord niet vast te stellen
Ook de gemeenteraad gaat volgens de onderzoeker niet geheel vrijuit door na het aftreden van de wethouder een verklaring uit te geven dat Dejong onmogelijk nog in de politiek kon terugkeren. Engelen benadrukt dat echter niet is vast te stellen wat de definitieve aanleiding voor de zelfmoord van Dejong was. 'Er vallen geen verantwoordelijken aan te wijzen en ook van een complottheorie om Dejong ten val te brengen is niets gebleken.'

 

Wethouders van buiten
In de aanbevelingen van zijn rapport stelt Engelen onder meer dat raadsleden zich te trainen in overlegvormen en vergadertechnieken en het omgaan met vertrouwelijkheid, procedures en met pers. Ook moet Meerssen voor één raadsperiode wethouders van buiten aanstellen.

 

Niet zwartepieten
De huidige burgemeester kan wat Engelen betreft – en naar later die avond bleek ook van de gemeenteraad - aanblijven totdat er een nieuwe is. De verkiezingen van 2014 mogen volgens Engelen 'niet overschaduwd worden door zwartepieten over de politieke  nalatenschap van Dejong'. Burgemeester Schmidt: 'We moeten het rapport accepteren zoals het er ligt. Ik ga er verder geen inhoudelijke reactie op geven.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door henk van tol op
Met politieke plucheklevers, die menen dat zij het epicentrum van het lokale domein vormen, loopt het vroeg of laat altijd fout af. Dit keer helaas op een tragische wijze. Het onderzoeksrapport legt dat op genadeloze wijs bloot.
Door ernst (ambtenaar) op
Eens met C.A. Maat. Gelet op de reactie van de burgemeester heeft hij wel wat geleerd, even niets vinden als de pers je om een reactie vraagt. Nu maar hopen dat colleges en raden dat kunnen als er weer eens zoiets voorvalt. Zorgvuldigheid voor daadkracht. Maar ook de pers heeft hier een leermoment v.w.b. de eigen ethiek. Als de gevolgen zo groot kunnen zijn, maar er dan niet onmiddelijk een hype van.
Door c.a. maat (sen.adviseur) op
Een ding moet me van het hart en dat is dat ik het behoorlijk onkies vind om boven dit artikel nog steeds het portret van de overleden wethouder te plaatsen.
Door Theo Reinders op
De motie werd niet ingediend door Partij Groot Meerssen (PGM) maar door Democratisch Belang Meerssen (DBM).