of 64621 LinkedIn

Opstelten: Project X-gemeente moet procederen

gemeenten die schade ondervinden van een oproep tot feesten of rellen zoals in Haren, moeten voortaan naar de rechter om de kosten op de daders vergoed te krijgen, vindt minister Opstelten.
1 reactie

De eerstvolgende gemeente die in z'n maag zit met de gevolgen van een Twitteroproep voor een Project X-feest, moet een rechtszaak beginnen. Minister Ivo Opstelten (Justitie) vindt dat duidelijk moet worden of de kosten die de gemeente maakte, kunnen worden verhaald op degene die de oproep deed.

Landsadvocaat inzetten
Vanwege de kleine kans op succes, bleven rechtszaken tot nu toe uit. 
In debat met de Kamer gaf de minister woensdag aan dat hij bij het eerstvolgende geval de landsadvocaat wil inzetten. Wij betalen en zetten onze advocaat in. En als het vonnis er aanleiding toe geeft, kijken we of en hoe de wet moet aangepast, aldus Opstelten. De minister hoopt overigens wel dat zo'n zaak nog enige tijd op zich laat wachten, ,,want dan hebben wij het goed gedaan''.

Schadefonds
In de pot van het Schadefonds Geweldsmisdrijven die bestemd is voor gedupeerden van de Facebookrellen in Haren, zit op dit moment 2550 euro. Zeven van de 40 daders hebben tot nu toe hun door de rechtbank opgelegde boete betaald, zo meldde een woordvoerster van het Schadefonds donderdag. 23 gedupeerden hebben bij het fonds een aanvraag voor vergoeding van schade ingediend.

Bedrag loopt nog op
De zegsvrouw vermoedt dat het bedrag dat nu in het fonds zit, de komende tijd nog zal oplopen. De meeste daders hebben van de rechter tot 1 juli de tijd gekregen om het geld over te maken. In een aantal gevallen kregen de relschoppers de tijd tot 1 september. Als alle boetes binnen zijn, zou er 17.450 euro in de pot moeten zitten.

Bij niet betalen duurder uit
De schadebedragen waarvoor gedupeerden een vergoeding hebben aangevraagd, lopen uiteen van enkele tientjes tot 1500 euro, zegt de zegsvrouw. ,,Het varieert van een kapotte fiets tot ruitschade.'' 
Relschoppers die de boete niet betalen, zijn nog duurder uit, zo meldt het Openbaar Ministerie (OM). Alle daders die van de rechter geld naar het fonds moeten overmaken, hebben ook een hogere voorwaardelijke geldboete gekregen. Die straf wordt dan omgezet in een onvoorwaardelijke boete.
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Norman Waalre op
Nieuwe oplossingen voor rellen
Nederland heeft tienduizenden militairen, die nu vaak doelloos rondhangen op kazernes, doordat er geen geld is voor oefeningen. En toch moeten die militairen elke maand worden betaald.

Het zou een leerzame en gezonde sportieve oefening voor die militairen zijn, om regelmatig de ME te assisteren. Geef die militairen daartoe zo nodig een aanvullende training.

Laat de politie bij rellen, branden, verkeersongelukken en andere incidenten assisteren door militairen. Laat daartoe permanent vijfhonderd militairen rondrijden in militaire Landrovers, verspreid over Nederland. Laat in elk van die auto’s een gewone ME-er meerijden als commandant. Er kunnen zes personen met uitrusting in een Landrover. Geef die militairen een gasmasker, schild en lange uitschuifbare wapenstok voor rellen.

Geef die militairen daarbij ook een multifunctionele 18,5 mm shotgun. Daarmee kunnen veel verschillende soorten patronen worden geschoten: pepperspray-patronen, bean bag-patronen, flashbang-patronen, traangaspatronen, enzovoort.

Gooi op gewelddadige relschoppers grote hoeveelheden water, waarin pepperspray is opgelost. Dat kan met een enorme brandblus-zak die onder een militaire transporthelikopter hangt. Die bluszakken worden ook gebruikt om bosbranden te blussen. Ook kun je op die manier relschoppers doorweken en flink afkoelen als het koud weer is, waardoor ze eerder naar huis gaan.

Politieke demonstraties moeten wel toegestaan zijn.

Nederlandse beleidsmakers en wetenschappers zoeken over het algemeen veel te weinig in het buitenland naar nieuwe oplossingen voor rellen en geweld. Raadpleeg daarom via internet buitenlandse top-experts in "riot control" (crowd control) en "gang prevention".

Er is een hevig stinkende vloeistof te koop, die op relschoppers kan worden gespoten via vrij kleine spuitwagens. Het heet: Skunk Spray. Zie deze weblink:

https://www.google.nl/search?q=riot+%22skunk+spr …

Er word door Nederlandse beleidsmakers vaak te vaag gepraat, en er worden veel te weinig nieuwe oplossingen uitgeprobeerd op het gebied van geweldbestrijding. Experimenteer via kleine wetenschappelijke proefprojecten met mijn voorstellen in verschillende variaties. Meten is weten.

Zie ook mijn andere voorstellen over rellen onder het artikel via onderstaande weblink:

https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-orga …

Stem SP.

Vacatures

Van onze partners