of 65101 LinkedIn

Opstelten en Teeven vallen over deal van 4,7 miljoen

Kamer verkeerd voorlichten is een politieke doodzonde. En dus stapt minister Ivo Opstelten (Justitie) op. Staatssecretaris Teeven volgt hem.
28 reacties

Minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie treden af. Dat hebben ze bekendgemaakt nadat eerder vandaag bekend werd bekend dat er toch 4,7 miljoen gulden gemoeid was met de deal die Teeven als officier van justitie sloot met drugscrimineel Cees H.

Opnieuw zoeken
Minister Opstelten had eerder gezegd dat het bij die deal ging om een bedrag van 1,2 miljoen euro. Een bewijs daarvan konden hij en zijn ministerie naar meerdere zoektochten niet vinden. Nadat het televisieprogramma Nieuwsuur had gemeld het bewijs voor het hogere bedrag in handen te hebben, liet Opstelten zijn ambtenaren opnieuw zoeken naar de bankafschriften. En met succes, want vandaag kwamen de bonnetjes wel boven tafel. Daaruit bleek dat het daadwerkelijk om 4,7 miljoen ging en dus dat Opstelten de Kamer verkeerd geïnformeerd had, een politieke doodzonde.


Onverteerbaar

Als een minister aftreedt, volgt normaliter ook zijn of haar staatssecretaris. De gedachte erachter is dat een nieuwe minister zijn eigen staatssecretaris moeten kunnen kiezen. Maar Teeven vindt dat hij nu ook niet meer geloofwaardig is. Teeven vindt het ,,onverteerbaar'' dat Opstelten is opgestapt om de gang van zaken. 'Het is iets wat me persoonlijk raakt', zei Teeven. 'Ik vind dat ik niet verder geloofwaardig kan functioneren als staatssecretaris omdat de minister moet aftreden over de Teevendeal.'

Gemeenten
Voor gemeenten kan het vertrek van de twee bewindslieden op Justitie grote gevolgen hebben. Opstelten is een fanatiek tegenstander van plannen die in een flink aantal gemeenten leven om te experimenteren met wietteelt. Lokale bestuurders vinden Fred Teeven regelmatig op hun pad als ze zich inzetten voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Ook voor de decentralisatie van een deel van de jeugdzorg (gedwongen kader) hebben gemeenten met Teeven te maken. (ANP/redactie)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door henk op
Via een omweg komen ze wel weer eens terug, net als Houwers: uit NRC 10 maart 2015
Het verdachte VVD-Kamerlid Johan Houwers overweegt terug te keren in de Tweede Kamer. De Kiesraad heeft hem gisteren benoemd tot opvolger van Mark Verheijen, die anderhalve week geleden terugtrad na commotie over zijn declaraties als gedeputeerde in de provincie Limburg.
Door henk (adviseur - interim-manager) op
1. De gang van zaken blijft raar en dom, van O. van T. van het ministerie dat in 20 jaar de vierde minister laat gaan.
2. T. is niet alleen een bonnetje kwijt geweest, ook zijn telefoontjes worden niet adequaat getapt (in de zaak Van Rey). Als Van Rey nu eens iets bekent wat hij Teeven heeft verteld en niet had mogen zeggen, dan is Teeven alsnog klemgezet:
a. als-ie bekent heeft ook hij iets strafbaars gedaan;
b. als-ie ontkent wordt Van Rey ontlast.
Zeer benieuwd hoe dit muisje een staartje krijgt nu T. de bescherming van zijn landelijke functie niet meer heeft.
3. Maar voor de overtreders onder ons: als u te hard rijdt of een ander strafbaar feit begaat, zorg dan dat er altijd iemand is die nog harder heeft gereden, geef deze aan en blijf zelf gevrijwaard van straf: het systeem Teeven.
Door Burger (Burger) op
Volk en Vaderland. Zo heette het gehate dagblad dat door de NSB werd uitgegeven? Had Teeven nu echt niet een ander argument kunnen vinden dan "Volk en Vaderland"? Ook dat nog.
Door Harry op
Er klopt iets niet. Als die deal voor volk en vaderland zo belangrijk was, waarom daarover dan zo moeilijk doen. Is dit een deksel op een beerput die niet open mag?
Door doeterniettoe (-) op
Opstelten is niet verantwoordelijk voor de fouten (misdaden?) die Teeven heeft begaan. Maar wel voor het bij hoog en bij laag volhouden dat er niet meer informatie is. Vervolgens blijkt dat: ambtenaren, journalisten, advocaten en nog wat mensen die informatie wel hebben. En dan opeens vindt de minister die gegevens wel, ergens op een oude computer die nog in de kelder stond (hadden ze zeker voor de lol bewaard).
Teeven, tja, waarschijnlijk zelf crimineel bezig geweest. Maar omdat het voor 'volk en vaderland' was was het natuurlijk helemaal terecht... Walgelijk, en terecht dat hij weg is, een grotere vijand van de rechtsstaat hebben we lang niet gehad.
Door Harry op
Fijn voor Opstelten dat hij nu rustig aan mag gaan doen. Het groeide hem allemaal een beetje boven het hoofd naar mijn idee. Hij had iets eerder met pensioen gemogen. Teeven heeft een scheve schaats gereden. Foei. Kan me niet voorstellen dat hij van niets wist over deze deal. Zo gaat dat niet bij het OM. Hij moet wel degelijk op de hoogte zijn geweest, maar vond zichzelf waarschijnlijk groter dan zijn fouten. Nu is het gelieg over zijn eigen deal uiteindelijk toch zijn Waterloo geworden. Voor Volk en Vaderland...
Door H. Wiersma (gepens.) op
Het is natuurlijk zeer merkwaardig dat bonnetjes/afrekeningen e.d. niet zijn te vinden op een ministerie. Nog merkwaardiger is dat een staatssecretaris niet eens meer weet welk bedrag hij met een crimineel heeft afgesproken. Het heeft alle schijn van stuntelen en blunderen (gulden/euro door elkaar halen?, liegen en verstoppertje spelen). Kennelijk is er nog veel meer te verbergen.
Door henk op
Alweer VVD ers die de kluit belazeren...... het begint te wennen!
Door Kaatje op
De titel van dit stuk is onjuist. Zij vallen niet over deal van 4,7 miljoen, dat bedrag vindt ws. niemand een punt. Zij vallen om het feit dat de minister een onjuist bedrag heeft genoemd, zonder dit zelf geverifieerd te hebben (in het beste geval, laten we uitgaan van goede trouw).
Hij had ook kunnen zeggen "ik weet het exacte bedrag niet, wordt nog uitgezocht". Dan was er niets aan de hand geweestj.
Het stoort mij hoe media -in dit geval BB- door onjuist taalgebruik, al dan niet manipulatief of gewoon slordig, de publieke opinie beinvloeden.
Door Jeroen op
@Steven": Je reageert niet echt inhoudelijk op mijn reactie, Fred Teeven de voormalig verantwoordelijk officier van Justine wist wel degelijk wat er speelde en Ivo Opstelten probeerde (als een ouderwetse VVD regent) waarschijnlijk de schijn op te houden.

Vacatures

Van onze partners