Advertentie

Opstelten en Teeven vallen over deal van 4,7 miljoen

Kamer verkeerd voorlichten is een politieke doodzonde. En dus stapt minister Ivo Opstelten (Justitie) op. Staatssecretaris Teeven volgt hem.

09 maart 2015

Minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie treden af. Dat hebben ze bekendgemaakt nadat eerder vandaag bekend werd bekend dat er toch 4,7 miljoen gulden gemoeid was met de deal die Teeven als officier van justitie sloot met drugscrimineel Cees H.

Opnieuw zoeken
Minister Opstelten had eerder gezegd dat het bij die deal ging om een bedrag van 1,2 miljoen euro. Een bewijs daarvan konden hij en zijn ministerie naar meerdere zoektochten niet vinden. Nadat het televisieprogramma Nieuwsuur had gemeld het bewijs voor het hogere bedrag in handen te hebben, liet Opstelten zijn ambtenaren opnieuw zoeken naar de bankafschriften. En met succes, want vandaag kwamen de bonnetjes wel boven tafel. Daaruit bleek dat het daadwerkelijk om 4,7 miljoen ging en dus dat Opstelten de Kamer verkeerd geïnformeerd had, een politieke doodzonde.


Onverteerbaar

Als een minister aftreedt, volgt normaliter ook zijn of haar staatssecretaris. De gedachte erachter is dat een nieuwe minister zijn eigen staatssecretaris moeten kunnen kiezen. Maar Teeven vindt dat hij nu ook niet meer geloofwaardig is. Teeven vindt het ,,onverteerbaar'' dat Opstelten is opgestapt om de gang van zaken. 'Het is iets wat me persoonlijk raakt', zei Teeven. 'Ik vind dat ik niet verder geloofwaardig kan functioneren als staatssecretaris omdat de minister moet aftreden over de Teevendeal.'

Gemeenten
Voor gemeenten kan het vertrek van de twee bewindslieden op Justitie grote gevolgen hebben. Opstelten is een fanatiek tegenstander van plannen die in een flink aantal gemeenten leven om te experimenteren met wietteelt. Lokale bestuurders vinden Fred Teeven regelmatig op hun pad als ze zich inzetten voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Ook voor de decentralisatie van een deel van de jeugdzorg (gedwongen kader) hebben gemeenten met Teeven te maken. (ANP/redactie)

Reacties: 28

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Stef
Alles wat bewindspersonen zeggen in de Tweede Kamer wordt hen aangereikt door hun ambtenaren. Het kan niet anders of de linkse ambtenarenkliek op VES heeft beiden in de val laten lopen. Door eerst Opstelten te laten zeggen dat er geen afschrift of document meer te vinden is. En dan, vlak voor de verkiezingen, duikt het toch op. Via de media (Nieuwsuur, NRC, bepaald niet VVD-minded) nog wel. Dat is allemaal wel heel toevallig.
Rien
Volgens mij ligt het veel eenvoudiger. Waarom heeft Teeven gekozen om niet gewoon duidelijk aan zijn baas Opstelten te vertellen om welk bedrag het echt ging. Teeven heeft uiteindelijk gedeald en wist het precies. Dan had Opstelten niet zo lang vast hoeven te houden aan verkeerde informatie. Dus geen ambtenaren of journalisten maar gewoon je eigen staatsecretaris die je pootje licht. Overigens als Teeven het wel verteld heeft is het nog duidelijker. Dan is er gewoon gelogen.
Janet / beleidsadviseur
Ze hebben beiden gefaald door niet open te zijn. Hoe bestaat het dat daar zogenaamd linkse ambtenaren de schuld van krijgen!! ze hadden gewoon zelf hun zaakjes niet helder. Ik bind het terecht dat ze afgetreden zijn, maar vind het slap dat z eniet wachten tot na het debat. Nu komen ze er weer mee weg zonder exact te vertellen wat er aan de hand is geweest. Nu moet een ander dat voor hen doen (Rutte).

Van begin tot einde slap.Blij dat ze weg zijn.
alexander / ambtenaar
Falen en misleiden, anders niet. Een betrouwbare overheid kan zoiets niet toestaan, en inderdaad (Rien) de oplossing was zo simpel.
Jeroen / Gemeenteambtenaar
De reactie van Steven is weer typisch een VVD reactie, uitermate slechte verliezers die niet aangesproken wensen te worden op hun veelal verwerpelijke gedrag.

Afgeven op de zogenaamde linkse media is dan ook hun eerste reactie, maar als we bv. kijken naar de omroepen dan zijn alleen de VARA en de VPRO links georiënteerd AVRO, TROS en EO zijn daarin tegen rechts georiënteerd en de rest van de omroepen zitten in het midden, bij de kranten zien we hetzelfde beeld waarbij de meerderheid van de media dus weldegelijk rechts georiënteerd is, dat veelal de links georiënteerde media hun verantwoording neemt om de vinger op de zere plek te leggen zegt meer over de rechts georiënteerde media dan over de links georiënteerde media.

En vergeet niet dat in dit specifieke geval Fred Teeven indirect betrokken was als “officier van justitie” en dan nog alles glashard ontkennen.

Marc
Sorry, maar ga het land besturen, boeven vangen, terroristen volgen, maar ga het niet hebben over deals van 15 jaar geleden. Nutteloze energie verlies.
J.M. Weges
Het is toch wel heel opvallend. De heren politici leiden allemaal aan collectief geheugenverlies totdat het tegendeel keihard bewezen word. De heer Teeven kon zich niet herinneren hoe hoog het bedrag van de deal van de eeuw was. Ik zou hem een leugendetector test laten ondergaan. Hij (Teeven) heeft er m.i. toch maar een ontzettend zootje van gemaakt. Een man van zijn kwaliteiten had in combinatie met een kei als Opstelten (vroeger nog was) een fantastische slag kunnen slaan voor de veiligheid van Nederland. Alleen het eigen ego heeft hen hier nu de das omgedaan. Een geheel verkeerde inschatting over het scheiden van belangrijke en onbelangrijke zaken. Dit akkefietje hadden ze toch geen halszaak moeten laten worden. Foei heren.
hans wieser / senior project/programmamanager
@ Jeroen helemaal mee eens. Verbaas mij telkens weer dat er types als Steven zijn die direct anderen de schuld geven. Teeven wist elk detail en heeft dat zeker met zijn baas gedeeld. Deze dacht er met een leugen vanaf te maken door zich te verschuilen achter het 'onvindbare bonnentje'. Waarom eigenlijk?

En nu verdwijnen beide lafaards voordat zij in de 2e kamer hun verantwoording afleggen over de juiste gang van zaken. Dit is de politiek van vandaag en Rutte laat dit toe of heeft dit zo bepaald. Volgende week 'afrekendag' met dit gedrag.
Willem Kamps
Opgeruimd staat netjes. Hoog tijd ook dat deze 'heren' opstapten. Opstelten had dat al veel eerder moeten doen. De man was geen schim meer van de burgervader die hij vroeger was. Hij acteerde de laatste jaren op Swiebertje-niveau. En Teeven had nooit Staatsecretaris moeten worden. Gewoon Officier van Justitie moeten blijven. Het enige dat ze nu hebben bereikt is dat de geloofwaardigheid van het politieke bestuur minder en minder is geworden. Maar dan zelfs nog via de achterdeur weg en een ander de verantwoording laten afleggen. Slappe (VVD-)hap.
Sjaak
Opstelten is 'over de datum' gebleken. Een minister die niet meer in staat is rëeel in de politiek te staan en denkt dat hij geloofwaardig is, terwijl bijna niemand meer gelooft wat hij beweert, moet wijken. Hij kan zijn ministeriële verantwoordelijkheid niet meer waarmaken.

Wie met een excuus in de sfeer van 'sorry-democratie' probeert Opsteltn ten nadele van vermeend linkse ambtenaren geloofwaardigheid toe te dichten, maakt zichzelf belachelijk.
jig50
Ik ga een heel eind mee met de reactie van @Marc! Alleen het feit dat de Opstelten de kamer onjuist informeerde, is een reden tot aftreden. Verder vind ik het totaal verkeerd, dat een bewindspersoon moet boeten voor fouten, gemaakt door zijn voorgangers. Veranderde inzichten zijn geen reden voor oeverloze debatten, want de huidige inzichten kunnen ook weer veranderen. Het Parlement heeft echt wel iets anders te doen.
Ambtenaar / Beleidsambtenaar
Eens met Johan.

Daaraan wil ik nog wel toevoegen dat het nou om enorme afwijkingen lijkt te gaan, maar in het stuk worden euro's en guldens door elkaar geschreven. Het verschil is uiteindelijk maar 300.000,- euro, terwijl het nu net lijkt alsof het miljoenen scheelt.
Kaas !
Perfect getimed door betrokken ambtenaren en linkse media, zo vlak voor de verkiezingen. Niet dat ik beide heren ga missen of zo..
Peter Mul / D66 Etten-Leur
FL. 4,7 mln = Euro 2,1 mln (bonnetje)

FL. 1,25 mln = Euro 0,56 (kamer)



Rekenfactor van FL. naar Euro is bedrag in FL. delen door 2,20371
hans wieser / senior project/programmamanager
Marieke en Peter het gaat niet om de hoogte van het bedrag; het gaat erom dat Opstelten de kamer heeft voorgelogen.

@ johan Opstelten was niks verweten en niet afgerekend op hetgeen zijn voorgangers hebben besloten. Als hij zich maar aan de feiten had gehouden. Wij nemen hem dat kwalijk, maar misschien moeten wij het gewoon zielig vinden. De man vertoont ernstige vormen van dementie, hetgeen Rutte niet eens heeft opgemerkt. Zou nog eens 4 jaar met hem willen doorgaan. Over capabele landsbestuurders gesproken.........
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Allereerst ben ik geen supporter van Opstelten, maar ik vind wel dat de bewuste deal vèr voor zijn bewindsperiode als minister, in 2001 is gerealiseerd en zijn ambtenaren hadden en hebben de plicht om hun baas, in dit geval de minister tijdig en adequaat te informeren over deze 4,7 miljoen gulden aan Cees H. Dat is niet (tijdig) gebeurd! Dankzij deze deal ging Cees H. praten over andere criminelen die uiteindelijk voor 400 miljoen konden worden 'geplukt'. Dat was dus een prima deal! Alleen de Heer Opstelten is door zijn eigen ondergeschikte ambtenaren uiteindelijk 'gepiepeld' door niet tijdig deze bewijzen op de proppen te komen waardoor Opstelten uiteindelijk te zwaar beschadigd werd door alles en iedereen in de 2e kamer en moest aftreden. Dus niet Opstelten, maar de bewuste ambtenaren zijn fors in gebreke gebleven !
Steven
@ Hubert en Jeroen: het feit dat het plots opgedoken "bonnetje" eerder bij Nieuwsuur bekend was dan bij Minister Opstelten, zegt meer dan genoeg. Zijn ambtenaren hebben hem een dolksteek in de rug gegeven .

Veel waardering voor deze aftreden Minister. Hij heeft zijn waardigheid tot het laatst toe behouden en heeft de grootheid gehad om de volle verantwoordelijkheid te nemen voor het achterbakse gedrag van zijn medewerkers.
hans wieser / senior project/programmamanager
@steven: de hoogste betrokken ambtenaar in 2001 was OvJ Teeven, tot gisterenavond ZIJN staatssecretaris. Waar ging er iets mis?

Steven waarom hebben zij dit samen niet netjes gespeeld? Nu ambtenaren de schuld geven van alles....eigen schuld dikke bult!
Jeroen / Gemeenteambtenaar
@Steven": Je reageert niet echt inhoudelijk op mijn reactie, Fred Teeven de voormalig verantwoordelijk officier van Justine wist wel degelijk wat er speelde en Ivo Opstelten probeerde (als een ouderwetse VVD regent) waarschijnlijk de schijn op te houden.
kaatje
De titel van dit stuk is onjuist. Zij vallen niet over deal van 4,7 miljoen, dat bedrag vindt ws. niemand een punt. Zij vallen om het feit dat de minister een onjuist bedrag heeft genoemd, zonder dit zelf geverifieerd te hebben (in het beste geval, laten we uitgaan van goede trouw).

Hij had ook kunnen zeggen "ik weet het exacte bedrag niet, wordt nog uitgezocht". Dan was er niets aan de hand geweestj.

Het stoort mij hoe media -in dit geval BB- door onjuist taalgebruik, al dan niet manipulatief of gewoon slordig, de publieke opinie beinvloeden.
henk
Alweer VVD ers die de kluit belazeren...... het begint te wennen!
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het is natuurlijk zeer merkwaardig dat bonnetjes/afrekeningen e.d. niet zijn te vinden op een ministerie. Nog merkwaardiger is dat een staatssecretaris niet eens meer weet welk bedrag hij met een crimineel heeft afgesproken. Het heeft alle schijn van stuntelen en blunderen (gulden/euro door elkaar halen?, liegen en verstoppertje spelen). Kennelijk is er nog veel meer te verbergen.
Harry
Fijn voor Opstelten dat hij nu rustig aan mag gaan doen. Het groeide hem allemaal een beetje boven het hoofd naar mijn idee. Hij had iets eerder met pensioen gemogen. Teeven heeft een scheve schaats gereden. Foei. Kan me niet voorstellen dat hij van niets wist over deze deal. Zo gaat dat niet bij het OM. Hij moet wel degelijk op de hoogte zijn geweest, maar vond zichzelf waarschijnlijk groter dan zijn fouten. Nu is het gelieg over zijn eigen deal uiteindelijk toch zijn Waterloo geworden. Voor Volk en Vaderland...
doeterniettoe / -
Opstelten is niet verantwoordelijk voor de fouten (misdaden?) die Teeven heeft begaan. Maar wel voor het bij hoog en bij laag volhouden dat er niet meer informatie is. Vervolgens blijkt dat: ambtenaren, journalisten, advocaten en nog wat mensen die informatie wel hebben. En dan opeens vindt de minister die gegevens wel, ergens op een oude computer die nog in de kelder stond (hadden ze zeker voor de lol bewaard).

Teeven, tja, waarschijnlijk zelf crimineel bezig geweest. Maar omdat het voor 'volk en vaderland' was was het natuurlijk helemaal terecht... Walgelijk, en terecht dat hij weg is, een grotere vijand van de rechtsstaat hebben we lang niet gehad.
Harry
Er klopt iets niet. Als die deal voor volk en vaderland zo belangrijk was, waarom daarover dan zo moeilijk doen. Is dit een deksel op een beerput die niet open mag?
Rik / journalist
Volk en Vaderland. Zo heette het gehate dagblad dat door de NSB werd uitgegeven? Had Teeven nu echt niet een ander argument kunnen vinden dan "Volk en Vaderland"? Ook dat nog.
H.D. Eleveld / directeur / interim-manager
1. De gang van zaken blijft raar en dom, van O. van T. van het ministerie dat in 20 jaar de vierde minister laat gaan.

2. T. is niet alleen een bonnetje kwijt geweest, ook zijn telefoontjes worden niet adequaat getapt (in de zaak Van Rey). Als Van Rey nu eens iets bekent wat hij Teeven heeft verteld en niet had mogen zeggen, dan is Teeven alsnog klemgezet:

a. als-ie bekent heeft ook hij iets strafbaars gedaan;

b. als-ie ontkent wordt Van Rey ontlast.

Zeer benieuwd hoe dit muisje een staartje krijgt nu T. de bescherming van zijn landelijke functie niet meer heeft.

3. Maar voor de overtreders onder ons: als u te hard rijdt of een ander strafbaar feit begaat, zorg dan dat er altijd iemand is die nog harder heeft gereden, geef deze aan en blijf zelf gevrijwaard van straf: het systeem Teeven.

henk
Via een omweg komen ze wel weer eens terug, net als Houwers: uit NRC 10 maart 2015

Het verdachte VVD-Kamerlid Johan Houwers overweegt terug te keren in de Tweede Kamer. De Kiesraad heeft hem gisteren benoemd tot opvolger van Mark Verheijen, die anderhalve week geleden terugtrad na commotie over zijn declaraties als gedeputeerde in de provincie Limburg.
Advertentie