of 61043 LinkedIn

Oproep regio's: meer middelen tegen 'drugseconomie'

Meer opsporingsmogelijkheden en extra capaciteit om fraude en witwassen door drugscriminelen aan te pakken. Dat vragen twaalf regioburgemeesters.
© Shutterstock
5 reacties

Meer opsporingsmogelijkheden en extra capaciteit om fraude en witwassen door drugscriminelen aan te pakken. Dat vragen twaalf regioburgemeesters en het College van Procureurs-Generaal in een brief aan de Tweede Kamer. 

De opstellers, onder wie Femke Halsema (Amsterdam), Theo Weterings (Zeeland, West-Brabant) en Pauline Krikke (Den Haag) maken zich grote zorgen over ‘de toenemende ondermijning en de groei van de drugseconomie’.

Criminele schaduwwereld
De eerdere oprichting van het Strategisch Beraad Ondermijning vinden ze een goede stap, maar ze willen een hardere en meer structurele financiering van de aanpak van dit soort criminaliteit. ‘In Nederland bestaat het gevaar van een door geld gedreven, criminele schaduwwereld gebaseerd op handel in en gebruik van drugs waarin honderden miljoenen, zo niet miljarden omgaan. De onderwereld raakt steeds meer vervlochten met de bovenwereld.’

Witwaspraktijken
‘Het gaat niet zelden om criminele netwerken die nationaal en ook internationaal actief zijn, en grote schade toebrengen in onze buurten en aan onze jeugd’, zo staat in de brief die is verstuurd in de aanloop naar de algemene politieke beschouwingen. Stad, regio en Rijk zouden gezamenlijk beter moeten optrekken tegen drugscriminaliteit en witwaspraktijken. Enkele andere (regio)burgemeesters die de brief hebben ondertekend zijn Jos Wienen (Noord-Holland), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Anton Ederveen (Valkenswaard) en Marco Out (Assen).

Narcostaat
Korpschef Erik Akerboom zei dit voorjaar dat de strijd tegen vermenging van boven- en onderwereld prioriteit moet worden in de samenleving. Nederlanders vinden het volgens hem ‘niet erg genoeg’. Eerder deze maand pleitte CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma voor de oprichting van een speciale antidrugsorganisatie ‘omdat ons land een narcostaat dreigt te worden’. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
Tja pak de hele keten amar aan, zal zaak lange adem worden.

Gelukkig hebben we door de al jarenlange teruglopende criminaliteit capaciteit over, toch... :(
Door Michel (lezer) op
apart: blijkbaar is de reactie van dhr. Fraans verwijderd ?
Door Spijker (n.v.t.) op
De Overheid moet gewoon starten met een jaarlijkse nationale inzamelingsactie van wapens en drugs. Uiteraard wel gelijktijdig de straffen op bezit van ….verhogen.
Door Patriesdonders (******* postbesteller) op
Wat een krokodillentranen! Een overheid die zich beklaagt over de drugseconomie in de aanloop naar Prinsjesdag. We kijken actief de andere kant uit bij de honderden wietwinkels die Nederland telt. Waar voor miljarden aan drugs in omgaan. Er zijn zelfs bestuurders die er voor uitkomen wel eens een blowtje te roken of een pilletje te slikken.
*************************************
Door Michel (lezer) op
Geweldig, ik zit te wachten op het moment dat de heer Fraans komt met voorstellen naar Chinees voorbeeld: - openbare executies midden op straat ter leringhe ende vermaeck;
- iedere politieagent een slimme bril met camera voor gezichtsherkenning;
- overal camera's ophangen met gezichtsherkenning;
- een puntensysteem voor gedrag, zodat brave burgers betere kansen krijgen dan stoute burgers;

En misschien ook een leuk idee: van iedereen DNA afnemen bij geboorte of grensoverschrijding (ook touristen dus), zodat (toekomstige) misdrijven sneller kunnen worden opgelost.