of 62688 LinkedIn

Oproep bestuurlijk Limburg: blijf van onze gemeenten af

De burgemeesters van Limburg en gouverneur Theo Bovens hebben alle Limburgers in een stevige open brief opgeroepen de rust te bewaren. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft relschoppers, en hun ouders, via een filmpje op Twitter en YouTube op een indringende en cynische manier terechtgewezen.

De 31 Limburgse burgemeesters en gouverneur Theo Bovens hebben alle Limburgers in een stevige open brief opgeroepen de rust te bewaren. ‘Blijf van onze gemeenten af, blijf van onze inwoners af, blijf van ons gezamenlijke en andermans eigendommen af.’ De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft relschoppers, en hun ouders, via een filmpje op Twitter en YouTube op een indringende en cynische manier terechtgewezen.

Onbegrip

De open brief van de Limburgse bestuurders is woensdag in dagblad De Limburger gepubliceerd en is gericht aan de ‘relschoppers’ en alle inwoners van de provincie. ‘De beelden doen pijn! Het went nooit om rellen, vernielingen, opstootjes en geweld te zien, maar juist in deze moeilijke tijden, juist nu, raken de beelden ons nog dieper in ons hart’, schrijven de burgemeesters en de gouverneur. ‘In een tijd dat al onze aandacht uitgaat naar de bestrijding van het virus en de gevolgen van de crisis die corona veroorzaakt, kijken we vol ergernis, ongeloof en onbegrip naar de beelden van de rellen.’

 

Zinloos geweld

Het plunderen van winkels, het vernielen van eigendommen, het intimideren en aanvallen van hulpverleners, het journalisten onmogelijk maken hun werk te doen moet stoppen. ‘Dit zinloze geweld willen we niet accepteren; daar leggen we ons niet bij neer. Binnen de wettelijke bevoegdheden die wij alleen, of samen met andere bevoegde instanties hebben, doen wij er alles aan om deze aantasting van onze steden en dorpen te stoppen.’ Opkomen voor vrijheid en vrije meningsuiting is een groot goed, benadrukken de bestuurders. Protesteren tegen coronamaatregelen mag en kan ook, als hiermee de gezondheid en de veiligheid niet in het gedrang komt. ‘Met vrije meningsuiting hebben rellen niks, maar dan ook helemaal niks te maken.’

 

Afkeuren gedrag

In de open brief roepen de Limburgse bestuurders op familie of buurtgenoten van relschoppers of meelopers aan te spreken op hun gedrag. ‘Laat horen dat u dit gedrag afkeurt.’ De bestuurders vinden dat alle energie moet worden gestoken in de gezamenlijke bestrijding van het coronavirus. Zij roepen de Limburgers tevens op tot solidariteit ‘met degenen die door de rellen zijn getroffen, en met degenen die deze rellen bestrijden.’

 

‘Dictatuur’

Stein was een van de eerste gemeenten waar na de invoering van de avondklok rellen uitbraken. Zo’n honderd mensen liepen zondagavond door de straten en scandeerden ‘dictatuur’ en gooiden vuurwerk naar de politie. De ME moest eraan te pas komen. Ook In Roermond en Venlo moest de ME in actie komen om relschoppers aan te pakken.

 

Schade berokkenen

Ook in Rotterdam-Zuid zijn, net als veel andere steden, maandagavond rellen uitgebroken. Jongeren bekogelden onder meer politie met stenen en vuurwerk. Ook werden vernielingen aangericht en winkels geplunderd. De ME voerde charges uit en zette een waterkanon in. Twaalf uur na de geweldsuitbarsting richtte burgemeester Aboutaleb zich in een filmpje op cynische toon rechtstreeks tot de relschoppers. ‘En. Wakker geworden? Goed gevoel? Dat je de stad naar de vernieling hebt geholpen? Dat je de ondernemers van je eigen stad schade hebt berokkend.’ En: ‘Voelt het goed om wakker te worden met een tas vol gestolen spullen naast je?’ Ook spreekt hij de ouders aan. ‘Heeft u uw zoon gemist. Heeft u zich afgevraagd waar hij was? Hij u hem ook gebeld. Zo van: kom je thuis. Het is negen uur geweest. Of heeft u ook de spulletjes gezien. En dacht u: ach, het is normaal dat het zo gaat.’ De gedupeerde ondernemers en politieagenten stak hij een hart onder de riem.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Keijzer op
Artikel 1 van de grondwet mag van mij worden: blijf met je p....(men zoekt maar diplomatieke taal) ten allen tijden van andermans lijf en goed af. Uitgezonderd wat valt in zelfverdediging binnen de bepalingen van de wet en niet wat anarchisten, inbrekers, activisten e.a. daaronder zien! Dat moet ook veel duidelijker uitgewerkt worden. Helemaal als die dader zich toegang verschaft tot andermans huis, of pand, of terrein. Of die beschadigen.

Wat is proportioneel geweld als een bewoner/eigenaar overvallen wordt, woest wordt en uit de bekende drie opties (vechten, vluchten of bevriezen) in de reflex van vechten schiet, met een grote (oer) woede? De dader is diegene die dat risico neemt wat mij betreft, als die voor zulk een bewoner staat in diens huis/pand. Advocaat Knoop zegt dat dan de eigenaar bestraft wordt als een slachtoffer van een inbreker in die situatie, los gaat op de inbreker/anarchist. Eergisteren met een voorbeeld aangegeven bij Jinek. Hulpverleners van een inbreker buiten of bij de deur, dienen een vast percentage van de straf te krijgen, die de dader krijgt wat mij betreft. De helft daarvan voor mij prima als straf.

Het slachtoffer dient dus nu vanuit de interpretatie van de wet, proportionele actie te ondernemen, in een incidentele situatie en nooit eerder ervaring mee gehad hebbende waarschijnlijk en de adrenaline en dopamine in diens lijf tot maximale hoogte stijgt, met alle schrik en woede erbij. Die verwachting/eis is van de zotte wat mij betreft.

Bovendien wordt het wat mij betreft ook tijd dat bij een overbelasting van politie, het recht van protest niet altijd zou moeten primeren (dus niet verabsoluteren) en al helemaal niet in barre tijden als een pandemie of bij andere ontvlambare omstandigheden. Ik snap dat verabsoluteren van 1 grondrecht niet voortdurend wat je nu politici en politie e.a. steeds hoort erbij melden bij ontsporingen. Bij protesten van een bepaalde orde, weet je tevoren dat anarchie ook wordt uitgenodigd. Het is helaas een klein percentage van alle leeftijdgenoten (zijn vast ook beperkt, of eenzaam etc). Mogen anderen die huizen van die daders met hun idiote excuses ook zo aan gort slaan om diezelfde excuses? Hoor eens wat 2 jonge mannen in Eenvandaag meldden. Wat een schokkend en armzalig normbesef!

Het is mij te simpel en volstrekt niet reëel, om steeds te stellen: politie dient voor veiligheid van iedereen zorgen bij protesten! Dat is een irrationale-, kromme- en dogmatisch omgang met slechts 1 grondrecht, ten kostte van andere grondrechten van anderen. Wie heeft dat ooit zo bepaald? Waarop is die verabsolutering gebaseerd voor 1 grondrecht?

Politiewoordvoerders en ministers hoor ik steeds dat recht van protest verabsoluteren.
Ineens kan politie het nu wel aan (zolang blijven andere taken al liggen). Nu ineens niet chronisch overvraagd?
Waarom die lage dunkt van onze militairen, die ook in Afghanistan met burgers correct moesten omgaan? Waarom zouden die geen specifieke orders aankunnen als ze toegevoegd worden aan politie of ME? In ME pak of in politiepak. Wat is dit voor star denkpatroon, met aanname dat die militairen in hun militaire uniform dan ook moeten optreden?

Hoog tijd om criminaliteit niet altijd en overal onmiddellijk te verbinden met omstandigheden van normloze daders (wel of niet met laag verstand, of andere breinbeperkingen, milieu). Je hoort het elke dag in het nieuws en aan die praattafels. Politici en politiewoordvoerders, hou daar mee op! Die gasten en blijkbaar deel ouders ook, hun supporters, ervaren die continue verbinding van daad en oorzaken als een excuus! Een legitimatie! Om hoeveel anarchisten gaat het? Dat is een klein percentage van alle leeftijdgenoten, die ook met avondklok te maken hebben en andere langdurige Corona beperkingen. Daar zitten honderdduizenden tussen met ouders in gewone- en heel diverse wijken en met lage inkomens en die ook niet allemaal zonder beperkingen functioneren, maar niet anarchie plegen, op basis van volstrekt normloze, gezochte excuses.
Door Rood Hesje (werkt vreedzaam thuis) op
@Robin: Ah kijk die nadere verklaring werpt een geheel ander licht op uw opmerkingen. Mijn vriendelijke verzoek is om uw woorden in het vervolg zorgvuldiger te kiezen. Want wat u schreef is voor geen andere uitleg vatbaar dan dat ik eerder duidde. U maakt nl. in uw opmerking het stoppen van de rellen afhankelijk van de vervulling van een voorwaarde.
Dus als u zich blijft voordoen als 'influencer' dan past u grote terughoudendheid bij het ongenuancerd ventileren van uw ongenoegen!r
Door Robin op
@ Hesje. Nee, dat staat er niet. Wat er staat is dat die bestuurders eens moeten ophouden om alles en iedereen met een grote bek a la Grapperhaus de les te lezen, terwijl ze zelf kilo's boter op hun hoofd hebben, zeker in Limburg. Die wethouder van Venray koopt 37 ha grond en krijgt ook nog eens 0.2 mio toe. Dat is pas plunderen (van de overheid in dit geval). Moet je minimaal 4 politiebusjes voor in de brand steken, maar ja, dat valt wel op. Over Aboutaleb daarentegen niets dan lof; integere man.
Door Rood Hesje (werkt vreedzaam thuis) op
@Robin de not-influencer: wat een mallotige opmerking is dat weer. Daar staat dus eigenlijk:
"Prima die rellen, ga zo door totdat die Limburgse burgemeesters en commissaris (+ de wethouder van Venray!) voortaan integriteit beloven".

Kortom Robin, daarmee classificeer jij je overduidelijk als één van de opruiers die deze rellen in gang zetten. Ga je diep, diep en heel diep schamen!!!
Door Robin (influencer) op
Ik zou alleen aan die oproep gehoor geven als die Limburgse burgemeesters en commissaris (+ de wethouder van Venray!) voortaan integriteit beloven. Die witte boordencriminaliteit daar is per saldo hetzelfde als plunderen.

Vacatures

Van onze partners