of 61869 LinkedIn

Oppositie dreigt met motie van wantrouwen

Zo'n 5000 betogers, veelal met mondkapjes, hadden zich maandag rond 17.00 uur op en rond de Dam verzameld om te protesteren tegen racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten. De politie was aanwezig en sprak mensen aan op de coronaregels. Halsema besloot om niet in te grijpen, omdat dat volgens haar tot onrust en misschien rellen had kunnen leiden.
12 reacties

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam krijgt van een aantal partijen in de gemeenteraad veel kritiek te verduren vanwege de grote anti-racismedemonstratie op de Dam van maandag. De VVD in de hoofdstad heeft een spoeddebat aangevraagd waarin de burgemeester zich moet verantwoorden over haar handelen. ‘Een motie van wantrouwen is onontkoombaar’, zegt fractievoorzitter van de VVD, Marianne Poot.

Vertrouwen geschaad
‘Het is verbijsterend en totaal onacceptabel dat de actie op deze manier verlopen is’, zegt Poot. ‘Ze had zich beter moeten voorbereiden. Dan had ze kunnen weten hoeveel mensen er op af kwamen. Dat ze niet heeft ingegrepen, dat heeft het vertrouwen in de burgemeester geschaad. Het is een grote klap in het gezicht van de horeca-ondernemers, mensen die hun ouders niet konden bezoeken of niet bij uitvaarten konden zijn.’

Spoeddebat
CDA, Forum voor Democratie en de Partij van de Ouderen steunen het spoeddebat. Annabel Nanninga, fractievoorzitter van FVD in Amsterdam, zei maandagavond op Twitter al dat Halsema moet aftreden: ‘De acties van Halsema zijn niet uit te leggen aan al die Nederlanders die zich wel aan de regels houden. Amsterdam verdient beter leiderschap. Daarom zal FVD een motie van wantrouwen indienen. Halsema moet aftreden!’

Protest tegen racisme
Zo'n 5000 betogers, veelal met mondkapjes, hadden zich maandag rond 17.00 uur op en rond de Dam verzameld om te protesteren tegen racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten. De politie was aanwezig en sprak mensen aan op de coronaregels. Halsema besloot om niet in te grijpen, omdat dat volgens haar tot onrust en misschien rellen had kunnen leiden.

Maximaal 80 demonstranten in Rotterdam
Burgemeester Ahmed Aboutaleb wil woensdag maximaal 80 demonstranten toestaan bij een manifestatie tegen racisme en politiegeweld in de VS op het Schouwburgplein in Rotterdam. Komen er meer mensen, dan gaat de demonstratie niet door, waarschuwde Aboutaleb dinsdag in een uitzending van Radio Rijnmond.

‘Daar is het plein niet geschikt voor, want dan is anderhalve meter afstand houden niet mogelijk’, aldus Aboutaleb, mede reagerend op de demonstratie in Amsterdam waar maandag duizenden mensen op afkwamen. Volgens hem worden in Rotterdam 150 demonstranten verwacht. ‘En dat zijn er al teveel. Meer dan tachtig is dus gewoon niet mogelijk. Dat ga ik de organisatie vooraf ook al laten weten.’

Horeca
Volgens Aboutaleb wordt een deel van het plein gebruikt door de horeca en zijn er meer obstakels op het plein. Hij gaat met de organisatoren in gesprek en pleit voor alternatieve demonstratievormen, zoals het vormen van een lint langs de waterkant. ‘Langs de Boompjes bijvoorbeeld. Zo kan je ook een statement maken en tóch anderhalf meter afstand houden’, aldus Aboutaleb tegen Rijnmond.

Vrijwillige quarantaine demonstranten
Demonstranten die maandag op de Dam aanwezig waren bij de drukbezochte manifestatie tegen politiegeweld in de VS, zouden vrijwillig twee weken in quarantaine moeten gaan. Die oproep doet de burgemeester van Haarlemmermeer, Marianne Schuurmans, op Twitter.

‘Ik maak me ongerust over het grote aantal mensen maandagmiddag op de Dam tijdens de demonstratie’, twittert Schuurmans. ‘Wanneer u daarbij aanwezig was, blijf 2 weken thuis!’ Zij sluit haar bericht af met de boodschap: ‘Neem uw verantwoordelijkheid’. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door drs. E. Nabled op
Het valt mij opnieuw op dat het optreden van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam zeer aanzienlijk veel kordater en op preventie gericht dan dat van burgemeester Halsema van Amsterdam.
Door Hans op
Jammer dat dit in de partijpolitieke sfeer wordt getrokken. Zij heeft enorme fouten gemaakt. Ze had kunnen weten dat het zo druk zou worden want op facebook stonden al duizenden aanmeldingen. Dit kan tot enorme schade en dito claims leiden. Aftreden of wegsturen.

Vacatures

Van onze partners