Advertentie

‘Opmerking over dochter Poetin niet verstandig’

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum noemt zijn opmerking over het uitzetten van de in Nederland woonachtige dochter van de Russische president Poetin niet verstandig.

23 juli 2014

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum vindt zijn opmerking over het uitzetten van de in Nederland woonachtige dochter van de Russische president Poetin niet verstandig.

Dochter Poetin uitzetten
Dat laat de burgemeester weten in een tweet. ‘Opmerking over dochter Poetin op Radio 1 was niet verstandig. Deze kwam voort uit een gevoel van onmacht dat vele mensen zullen herkennen.’ In een radiodiscussie over sancties tegen Rusland laat de burgemeester zich na een opmerking van de interviewer over de vermeende slapheid van economische sancties ontvallen dat we ook de dochter van Poetin kunnen uitzetten. ‘Die woont in Nederland. Dan heb je een heel ander signaal dat je kunt geven.’

Opmerking ironisch
Volgens een gemeentewoordvoerder is de opmerking ironisch en is dat ook duidelijk in zijn stem te horen. ‘Als mensen dit serieus nemen, trekken ze zijn woorden uit zijn verband.’ Maar voor wie de opname afluistert, moet wel een goede verstaander zijn om de ironie te kunnen horen. In zijn harde opstelling tegen Poetin is het helemaal niet denkbeeldig dat Broertjes dit toch ergens meent.

Emoties tonen
In zijn tweet geeft Broertjes dit ook min of meer toe. Als privépersoon valt zo’n opmerking nog te begrijpen, maar een burgemeester zou, al is het ironisch, überhaupt niet zoiets in het openbaar moeten opperen over een specifieke inwoner van Nederland. De meningen op Twitter zijn verdeeld. ‘Eindelijk een burgemeester die zijn emoties durft te tonen. Of het verstandig was? Misschien wel. Ik begrijp hem heel goed.’ Een ander trekt het in het partijpolitieke: ‘Dat gevoel van onmacht herken ik zeker ja. Met name bij PvdA politici.’ Maar een derde vindt zijn opmerking echt te ver gaan: ‘Schaam je diep, burgemeester-onwaardig. ‘

Vechten tegen tranen
Broertjes vertelde in de uitzending op Radio 1 ook "hoe ongelooflijk ingewikkeld het is om het verdriet bij de mensen thuis mee te maken". De burgemeester ging de afgelopen dagen op bezoek bij nabestaanden van de dertien uit Hilversum afkomstige slachtoffers. 'Je moet vechten tegen je tranen. Heel veel te bieden heb je niet.'

Reacties: 20

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mr R.M. Dalmijn
Een Burgemeester onwaardige suggestie. Stuitend om onder deze instabiele omstandigheden een soort glasnacht jegens Russen in het algemeen en de dochter van een bevriend Staatshoofd in het bijzonder te initiëren.

Daarenboven wordt er een niet gering veiligheidsrisico gecreëerd voor een in ieder geval onschuldige. De enige actie die de Burgemeester, na een diep en welgemeend excuus, nog rest is terugtreden. Val de CvK of de Raad daar niet mee lastig. Vertrek op eigen kracht.
August Biels / gewezen ambtenaar
Burgemeester is benoemd door de kroon, de kroon zat een paar maanden geleden ook nog gezellig een biertje te drinken met de man die nu voor de baarlijke duivel doorgaat.



Daar moet je dan ook niet veel zinnigs van verwachten.



Het is te hopen dat de Kroon niet toevallig vanmiddag met z'n buurman op het vakantie-eiland gaat barbecuen.....
Arend Knipscheer
Een Burgemeester zou toch beter moeten weten zulke uitspraken niet te doen. Dit is onwaardig voor een Burgemeester ik zou zeggen stap op!
Blafhond / geen functie
Dankzij Broertjes wordt er nu een onschuldige vrouw belaagd en moet haar woning beveiligd worden. Daarnaast toont het weinig respect voor de slachtoffers en nabestaanden.



WIl hij Maxima dan ook het land uitzetten wegens de misdaden van het vader? Een gevaarlijke man die Broertjes.

Meekijkend argusoog
Wie zijn tegenwoordig burgemeester?

Steeds vaker blijkt dat het mensen zijn die het ambt niet verstaan en het niet waard zijn: meelopers met goedkope massa-emoties (= het platte volk zoet houden), linkse rebellen en personen zonder degelijke achtergrond.

"De Kroon" zou best wat kritischer mogen zijn bij het benoemen en een daad moeten stellen door deze burgemeester op z'n minst te schorsen, al verdient hij het ten volle om ontslagen te worden.
Marcel / Planeconoom
Ja! Laten we lekker de burgemeester wegsturen...!

Of dat deze burgemeester geen punt heeft als hij de halfslachtige weerstand van Westerse wereld jegens de Russiche arrogantie aansnijdt. De dochter van Poetin kan er (vermoed ik) ook niets aan doen, maar geldt dat ook niet voor die hardwerkende Rus die straks door aantrekkende economische sancties zijn baan kwijt raakt?



Mensen, ook ik ben het niet altijd met ze eens, maar ik vind dat onze bestuurders voor het oog van de hele wereld erg sterk voor de dag komen. En dat er dan eens iemand vanuit zijn emotie (mag het?!) iets onhandigs roept...

Jack
Ik ga steeds meer twijfelen aan de professionaliteit van de journalisten bij BB.Wouter Boonstra schrijft: "In zijn harde opstelling tegen Poetin is het helemaal niet denkbeeldig dat Broertjes dit toch ergens meent." Laat hij bij de feiten blijven en als hij iets suggereert aangeven dat dit zijn persoonlijke opvatting is. Ik mis steeds meer broodschrijvers die ook maatschappelijk op de hoogte zijn en de nuance zoeken.



Hannes Haganum / kritisch lezer
Wat hebben de reacties toch een hoog bureaucratisch azijnpissersgehalte. Sorry dat ik het zeg. Ik wil hier echt met kracht benadrukken wat we in Nederland trots mogen zijn op bestuurders zoals Pieter Broertjes ! De man toont als bestuurder zijn emoties en is het is prachtig hoe deze burgemeester in zo'n korte tijd een plechtige herdenkingsdienst in Hilversum wist te organiseren. Het siert deze man dat hij ook nog snel zijn excuses maakt voor zijn ontspoorde uitspraak. Alle lof en hulde voor zo'n burgemeester en ook voor Koning Willem Alexander en koningin Maxima ! Dit zijn mensen die een diepe verbondenheid met de nabestaanden tonen en op zulke momenten van onschatbare waarde zijn. En Poetin heeft gewoon in het begin schandalig geblunderd. Iemand moet het zeggen.
Rik / journalist
Het was een slecht idee om de hoofdredacteur van de Volkskrant te parachuteren als burgemeester van Hilversum. Het wordt stil tot in de hoogste kringen van dit land, als we kinderen van alle misdadige buitenlanders gaan uitwijzen, zoals Broertjes voorstelt. Burgemeesters moeten eerst denken en dan doen, zelfs als ze Broertjes heten.
Jan
Kun je nagaan hoe het zou worden als we gekozen burgemeesters zouden krijgen. Nu worden ze nog via een selectieprocedure benoemd en zelfs dan gaat het wel eens mis. Als iedere onbenul gekozen kan worden wordt dit schering en inslag. En zie een gekozen burgemeester maar eens te ontslaan. Dat wordt veel moeilijker dan een benoemde. Overigens vind ik dat Broertjes het door zijn snelle excuus weer goed gemaakt heeft.
R.F. Smid / Nadenker
Volstrekt schandelijke opmerking, mensonwaardig. Gemeenteraad, doe wat u te doen staat: ontsla die man! En meneer Hannes (nee geen woordspelingen!) Haganum ook.

Broertjes is van hetzelfde PvdA-kaliber als Aleid Wolfsen.
Willem Kamps
Waar gaaaaat het helemaal over? Een opmerking over de dochter van een verschrikkelijk foute kerel, gemaakt in een discussie op de radio. Mag je als burgemeester niet je emotie laten zien? Willen we alleen houten klazen en kille kikkers? De beste man heeft zich verontschuldigd. Waarom zou ie voor zoiets moeten opstappen?

Overigens, ook al ben ik verre van de bijbel: wie zonder zonde is....
Kaas !


een door Europese staatsmedia georkestreerde volkswoede tegen Rusland, zie je vaker in dictaturen. Opdoeken die NPO, te beginnen met de NOS.



JaapvV / adviseur
Nee, niet verstandig. Het is belangrijk om de zaak te koppelen aan de juiste persoon. Dat is Poetin en niemand anders. We moeten in Nederland inmiddels genoeg ervaring hebben met het onderscheid tussen daders en toevallig-familielid-van-daders. Los daarvan kan iedereen zo'n fout maken, dus zelfs een ervaren journalist-burgemeester.
P.Pluim
Amateur!
loek / v.m. jur.medew. gsd
Eerst blaten en dan (laten) doen alsof iedereen selectief doof is.

Het feit dat er een journalist in Hilversum is neer gekwakt, zegt voldoende. De MSM hebben al duidelijk gemaakt wie de schuldige(n) is/zijn. Bijna niemand kijkt verder dan de neus lang is. In en op de Zwarte Zee was t.t.v. de crash een grote Navo-oefening die o.a. ondersteund werd vanuit Kiev alwaar VS-soldaten het luchtverkeer mede begeleidden. Wat is er daar fout gegaan, bewust of onbewust; we zullen het nooit weten. Misschien zijn er omleidingen gemaakt waardoor MH17 in een foute corridor kwam.. Kwaad zijn is tot daar aan toe maar Zwarte Pieten daar hebben we in Nederland patent op. Tel bij het vorenstaande op dat Rusland/China met de Brics-landen een eigen strafhof in Malysië hebben opgericht alsmede dat een tegenhanger van de Wereldbank is gestart. De Westerse mogendheden zijn niet blij met o.a. deze (verdergaande) dollar-ondermijnende acties. Nederland en i.h.b. sommigen blazen te hoog van de toren zeker gezien de relaties binnen de EU m.b.t. de wet van oorzaak en gevolg t.w. Oekraïne niet/wel bij EU, Maidan en Billy the Kid Von Baalen i.s.m. Verhoffstad c.s en afscheidingen binnen Oekraïme.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Het interview beluisterd. Niet alleen de opmerking aan het adres van de dochter van Poetin is nogal onzinnig. Meer uitspraken tijdens dit interview getuigen meer de aanwezigheid van de journalist Bakker met persoonlijke opvattingen dan van een burgemeester die zijn woorden goed overdenkt. Onverstandig en niet (te vaak) voor herhaling vatbaar, lijkt mij.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Het ie niet alleen onverstandig, het is ook onkies.
Twan Jansen
Een trend van de laatste tijd. Richting een interviewer laten zien wat je allemaal wel niet durft te zeggen. Als er teveel op loskomt, dan de zaken sussen met een Tweet.

Het wordt tijd dat bestuurders verantwoordelijkheid nemen voor hetgeen gezegd wordt. Dit is wel heel erg makkelijk.
rob scherpenisse
We moeten ons niet negatief verlagen tot een haatdragende denkwijze. Probeer positief te blijven.
Advertentie