of 59250 LinkedIn

Opkomst Rotterdam tot nu toe flink lager dan 2010

De opkomst in Rotterdam is tot nu toe fors minder dan bij de gemeenteraadsverkiezingen vier jaar geleden. GRV2014
1 reactie

In Rotterdam zijn in de eerste verkiezingsuren aanzienlijk minder mensen naar de stembus gegaan dan in de vroege ochtend van de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Vier jaar geleden had rond 10.00 uur al zo'n 10 procent van de stemgerechtigde bevolking gestemd, tegenover 6,11 procent nu.

Gelijkmatig

In 2010 was de opkomst redelijk gelijkmatig over de dag verdeeld. Tegen 14.00 uur was 27 procent komen opdagen, om 17.30 uur was dat 32,6 procent. Bij het sluiten van de stembussen (21.00 uur) stond de opkomst op 47,9 procent. In Rotterdam staan 361 stembureaus. De Maasstad telt 485.449 stemgerechtigden.
 

Gebiedscommissie

Een aantal Rotterdammers komt er bij het stemmen achter dat zij bij een bureau staan waar zij niet op hun gebiedscommissie kunnen stemmen. Dat kan alleen binnen het deel van de stad waar zij wonen. Dat liet een woordvoerster van de gemeente woensdag weten.
 

Soort stadsdelen

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag kunnen de Rotterdammers stemmen voor de gemeente en voor zogenoemde gebieden, een soort stadsdelen. Daarin vertegenwoordigt een gebiedscommissie van negen tot 15 leden de inwoners van dat gebied. Een stem voor die commissie kan alleen worden uitgebracht bij stembureaus in dat gebied. Stemmen voor de gemeente kan in heel Rotterdam. Voornamelijk op het Centraal Station komen mensen erachter dat zij daar niet kunnen stemmen voor 'hun' gebiedscommissie, maar ook bij andere bureaus gaat het voor sommigen mis.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hannes Haganum (overheidsdienaar) op
Het bestuur van Rotterdam was ook een verlichte autocratie geworden. De burger is er mijlenver op afstand geplaatst en velen stemmen nu met hun voeten.