of 59250 LinkedIn

Opkomst boven 30 procent: Kamer tegen ratificatie

Nederland kan het associatieverdrag van Europa met Oekraïne niet ratificeren. Dat stelt een meerderheid van de Tweede Kamer. Nadat de stemmen in meer van de helft van de gemeenten waren geteld stond het nee-kamp op 61,7 procent. De opkomst lag boven de 31 procent.
23 reacties

Nederland kan het associatieverdrag van Europa met Oekraïne niet ratificeren. Dat stelt een meerderheid van de Tweede Kamer. Nadat de stemmen in meer van de helft van de gemeenten waren geteld stond het nee-kamp op 61,7 procent. De opkomst lag boven de 31 procent.

Rechtdoen aan nee-stem
Bij deze uitslag 'kan dit verdrag niet zomaar geratificeerd worden', zei PvdA-leider Diederik Samsom tegen de NOS. 'We moeten recht doen aan de nee-stem'. Het kabinet moet hier 'goed over nadenken', voegde hij eraan toe. Hij noemde de opkomst teleurstellend.

Uitslag duidelijk
Ook voor CDA-fractieleider Sybrand Buma is de zaak duidelijk als deze uitslag er komt. 'Dat verdrag kan niet door Nederland geratificeerd worden.' Ook Jesse Klaver van GroenLinks vindt dat ,,het verdrag niet kan doorgaan''. 'We moeten de uitslag volgen en kijken waar het kabinet mee komt', zei Alexander Pechtold van D66.

Begin van het einde
Tegenstanders van het akkoord toonden zich verheugd. 'Dit kunnen ze echt niet meer naast zich neerleggen', verklaarde Emile Roemer van de SP. Dit betekent het begin van het einde van de EU, twitterde Geert Wilders van de PVV.

Overtuigend
Ook premier Mark Rutte liet woensdagavond in een eerste reactie weten dat  'bij zo'n nee het verdrag met Oekraïne niet zonder meer kan worden geraticifeerd door Nederland.  'Het nee-kamp heeft overtuigend gewonnen.' Het kan nog weken duren voor het kabinet met een definitief standpunt komt, zei hij tegen de NOS. Het is eerst nog afwachten of een vereiste opkomstpercentage van 30 procent wordt gehaald. 'We gaan stap voor stap verder.'

Niet opjagen
De uitslag zal in het kabinet en in de Tweede Kamer worden besproken. Ook gaat het kabinet overleggen met de Europese Commissie in Brussel en andere EU-lidstaten, zei Rutte.

'We gaan dit heel zorgvuldig bespreken. Daar gaan dagen zo niet weken overheen.' Hij zei dat hij zich niet wil laten 'opjagen'. Hij wil een oplossing zoeken die voor alle partijen 'acceptabel' is.

Amsterdam voor
Ruim een kwart van de kiesgerechtigden in Amsterdam is woensdag gaan stemmen. De opkomst in de hoofdstad bedroeg 26,8 procent. Van hen is meer dan de helft voor het associatieverdrag met Oekraïne, namelijk 52,5 procent. 46,3 procent is tegen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Relevante Parlementaire Dossiers

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
@ De Jong: erg flauw om na de verkiezingen op de lage opkomst te wijzen. Voor iedere verkiezing geldt dat je alleen het aantal stemmers kunt meetellen. Zouden de ja-stemmers het verdrag wel snappen? Eens dat het referendum nergens over ging maar als signaal dat een substantieel gedeelte van de Nederlandse kiezers het zat zijn dat steeds meer van onze soevereiniteit aan de EU wordt overgedragen is het niet te miskennen.
Door D te N (adviseur) op
Ik ben bewust thuis gebleven, vooreerst in mijn leven.
Daar had ik een reden voor; 1, Ik vind een referendum een oneigenlijk (D66) instrument; ik kies mijn volksvertegenwoordiger en reken daar na 4 jaar mee af.2 De keus was nee of ja stemmen, maar met een opkomst lager dan 30% zou een nee of ja niet gelden; ik ben blij met neen krachtig nee Hopelijk brengt dit de coalitie weer wat dichter bij de werkelijkheid van de dag. Wat overblijft een collectief verontrustend gevoel bij de EU; wat heeft het ons gebracht, wat kost het ons? Daar zijn de E 200 per werkende belastingontwijking van de Panama Papers een schijntje bij..
Door de jong (adviseur) op
Je vraagt je toch af in wat voor wereld de Tweede Kamer leeft. Alsof de andere EU landen er van onder indruk zal zijn dat in NL ongeveer 60% van 30% van de kiesgerechtigden, dat is dus 18%, het niet eens is met verdrag dat ze nauwelijks snapoen met een land waarvan het bestaan ze een reet zal hoesten. Ik heb overigens ook het moment gemist waarop het raadgevend referendum ineens een verbindend referendum is geworden.