of 59250 LinkedIn

Opkomst boven 30 procent: Kamer tegen ratificatie

Nederland kan het associatieverdrag van Europa met Oekraïne niet ratificeren. Dat stelt een meerderheid van de Tweede Kamer. Nadat de stemmen in meer van de helft van de gemeenten waren geteld stond het nee-kamp op 61,7 procent. De opkomst lag boven de 31 procent.
23 reacties

Nederland kan het associatieverdrag van Europa met Oekraïne niet ratificeren. Dat stelt een meerderheid van de Tweede Kamer. Nadat de stemmen in meer van de helft van de gemeenten waren geteld stond het nee-kamp op 61,7 procent. De opkomst lag boven de 31 procent.

Rechtdoen aan nee-stem
Bij deze uitslag 'kan dit verdrag niet zomaar geratificeerd worden', zei PvdA-leider Diederik Samsom tegen de NOS. 'We moeten recht doen aan de nee-stem'. Het kabinet moet hier 'goed over nadenken', voegde hij eraan toe. Hij noemde de opkomst teleurstellend.

Uitslag duidelijk
Ook voor CDA-fractieleider Sybrand Buma is de zaak duidelijk als deze uitslag er komt. 'Dat verdrag kan niet door Nederland geratificeerd worden.' Ook Jesse Klaver van GroenLinks vindt dat ,,het verdrag niet kan doorgaan''. 'We moeten de uitslag volgen en kijken waar het kabinet mee komt', zei Alexander Pechtold van D66.

Begin van het einde
Tegenstanders van het akkoord toonden zich verheugd. 'Dit kunnen ze echt niet meer naast zich neerleggen', verklaarde Emile Roemer van de SP. Dit betekent het begin van het einde van de EU, twitterde Geert Wilders van de PVV.

Overtuigend
Ook premier Mark Rutte liet woensdagavond in een eerste reactie weten dat  'bij zo'n nee het verdrag met Oekraïne niet zonder meer kan worden geraticifeerd door Nederland.  'Het nee-kamp heeft overtuigend gewonnen.' Het kan nog weken duren voor het kabinet met een definitief standpunt komt, zei hij tegen de NOS. Het is eerst nog afwachten of een vereiste opkomstpercentage van 30 procent wordt gehaald. 'We gaan stap voor stap verder.'

Niet opjagen
De uitslag zal in het kabinet en in de Tweede Kamer worden besproken. Ook gaat het kabinet overleggen met de Europese Commissie in Brussel en andere EU-lidstaten, zei Rutte.

'We gaan dit heel zorgvuldig bespreken. Daar gaan dagen zo niet weken overheen.' Hij zei dat hij zich niet wil laten 'opjagen'. Hij wil een oplossing zoeken die voor alle partijen 'acceptabel' is.

Amsterdam voor
Ruim een kwart van de kiesgerechtigden in Amsterdam is woensdag gaan stemmen. De opkomst in de hoofdstad bedroeg 26,8 procent. Van hen is meer dan de helft voor het associatieverdrag met Oekraïne, namelijk 52,5 procent. 46,3 procent is tegen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Relevante Parlementaire Dossiers

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door wiet ten Doeschate (directeur ixad vormgeving - communicatie - marketing) op
Ik heb gisteren voor het eerst niet van mijn stemrecht gebruik gemaakt. Getwijfeld dat wel, want democratie verdient het om verdedigd te worden. Onze democratie wordt echter niet alleen van buitenaf bedreigd, maar ook, en dat is veel beangstigender, van binnenuit. De initiatiefnemers van dit raadgevende referendum maakten al duidelijk dat het hen ergens anders over ging. Goede raad is duur. Waar zijn de politieke leiders die de moed hebben de 'ontsnapte geest terug in de fles te lokken'? Een stevige eerste stap? Een open en goed debat in de Kamer. Beoordeel nu het resultaat bekend is de intrinsieke waarde van het referendum zoals het gehouden is. Beoordeel ook welke waarde er aan het door dit referendum ontstane 'advies' moet worden toegekend en beslis dan of dit advies zo goed is, dat het met zeer grote parlementaire meerderheid aangenomen besluit moet worden vernietigd. Het gaat hier om het wezen van onze parlementaire democratie. Dames en heren politici, hoe heeft u het zo ver kunnen laten afglijden? Neem uw verantwoordelijkheid. Mocht u besluiten dat dit referendum uw eerdere besluit (112 voorstemmers!) op losse schroeven zet, bent u het, in mijn ogen althans, niet waard zich nog langer Volksvertegenwoordiger te noemen. Arm Nederland!
Door Caroline op
@Henk B. Doe niet zo oenig, man. Denk je nu werkelijk dat Poetin zich ook maar 1 seconde iets aantrekt van wat Nederland vindt ?
Door Henk B op
En Poetin lacht zich rot om het 'nee' van de Nederandse 'populisten'.
Door P. Pluim op
Niet-stemmers zijn lafbekken. Eindelijk, het volk heeft gesproken. De Haagse en Brusselse arrogante elites moet nu uitkijken. Een Nexit ligt op de loer en terecht.
Door secretaris ver. PEL op
@sjaak: de vraag die gesteld werd was niet: bent u voor/tegen het referendum. En ja-stemmers zijn rationeel, nee-stemmers gaan af op hun onderbuik? Oude truc.
En de wegblijvers waren vast allemaal ja-stemmers? Ook een oude truc. En als de wegblijvers daarmee wilden zeggen: wij zijn tegen dit referendum (we houden de opkomst beneden de 30%) wat dan te denken van het naar verluidt opvallend grote aantal blanco stemmen? Ik stemde tegen. Om mijn eigen redenen: er sjouwen daar teveel fascisten rond met hun variant op de hakenkruisvlag, de voedselveiligheid komt in gevaar en m.n. de 20% van het verdrag wat o.a. gaat over militaire samenwerking. En de mensenrechten gaan echt geen stap vooruit als multi-nationals de grondstoffen gaan winnen en hun winsten verdwijnen naar het buitenland. Of ze daar nu bestolen worden door Sjakie van de chocoladefabriek of door een multi-national: veel verschil maakt het niet voor de gewone man/vrouw daar.
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Dat was in 2006 wel anders met het uit handen geven van onze eigen grondwet. Toen lieten we ons, dankzij de zeer zwakke Balkenende, wèl piepelen met 64% tegenstemmers !
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
@Joop op 7 april 2016 08:35. U komt met nieuwe regels na de wedstrijd. Regels die, democratie, al zijn vastgesteld. Dat was toen het hoogst haalbare. Azijn zeiken naar Jan Roos c.s. en de kosten slaat nergens op. Zij maken gebruik van de wet net als u wanneer u die nodig hebt. Kijk om u heen en zie de verspilling, dan is dit peanuts voor slechts de schil van een vermeende democratie. Referenda zijn slechts mogelijkheden om een tussentijds signaal af te geven. Indien de partijpolitiek c.q. vriendjes (a la banana) er voor zorgt dat een onzinnig kabinet blijkt te kunnen blijven plakken dan is dat een groter item om ons zorgen over te maken.
Door Sjaak (waakzaam burger) op
Als 2/3 van de kiezers niet is opgekomen, is dat een belangrijk signaal tegen het referendum. De uitkomst moer dus niet overschat worden. En dat gebeurt wel. Nederland is geen referendum-land. Wij kennen een vertgenwoordigende democtatie, waarin argumenetn worden afgewogen en de reden boven de onderbuik gaat.
De uitslag van dit referendum moet nuchter en met verstand worden bezien. Dan is de conclusie onontkoombaar, dat ca. 1/3 van de kiezers is opgekomen en dat ca. 3/5 van de opgekomen kiezers 'nee' heeft gstemd. Dat is ca. 1/5 van het totaal van de kiezers.
Bij het nadenken en beraadslagen over de consequenties van dit referendum voor het associatieverdrag met Oekraïne moet de materiële essentie van de uitslag van het referendumbetrokken worden.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
@ Joop: Ik heb liever een miljoenen kostend referendum dan een miljarden kostend verdrag.
Door Joop op
Het nee kamp van wat gisteren op is komen dagen behelst ongeveer 20% van de stemgerechtigden, maar ook naar deze nee stemmers moet gekeken worden. Maar waar als eerste naar gekeken moet worden is waarom 70% van de stemgerechtigden niet heeft gestemd. Zijn ze realistisch inzake referendums omdat met de huidige regels van een democratisch proces nauwelijks sprake is een benodigd aantal handtekeningen van 300000 en vervolgens een minimale opkomst van 30% is natuurlijk een farce, het zou realistischer zijn als er een aantal handtekeningen van 750000 gehanteerd zou worden en vervolgens een opkomst van minimaal 65% bij een raadgevend referendum en 80% bij een eventueel bindend referendum. Of hebben de thuisblijvers misschien genoeg van de zure leugens en laster van types als een Jan Roos en media als Geenstijl/Geenpijl enz. die dit miljoenen kostende gebeuren veroorzaakt hebben.