of 59130 LinkedIn

Opkomst boven 30 procent: Kamer tegen ratificatie

Nederland kan het associatieverdrag van Europa met Oekraïne niet ratificeren. Dat stelt een meerderheid van de Tweede Kamer. Nadat de stemmen in meer van de helft van de gemeenten waren geteld stond het nee-kamp op 61,7 procent. De opkomst lag boven de 31 procent.
23 reacties

Nederland kan het associatieverdrag van Europa met Oekraïne niet ratificeren. Dat stelt een meerderheid van de Tweede Kamer. Nadat de stemmen in meer van de helft van de gemeenten waren geteld stond het nee-kamp op 61,7 procent. De opkomst lag boven de 31 procent.

Rechtdoen aan nee-stem
Bij deze uitslag 'kan dit verdrag niet zomaar geratificeerd worden', zei PvdA-leider Diederik Samsom tegen de NOS. 'We moeten recht doen aan de nee-stem'. Het kabinet moet hier 'goed over nadenken', voegde hij eraan toe. Hij noemde de opkomst teleurstellend.

Uitslag duidelijk
Ook voor CDA-fractieleider Sybrand Buma is de zaak duidelijk als deze uitslag er komt. 'Dat verdrag kan niet door Nederland geratificeerd worden.' Ook Jesse Klaver van GroenLinks vindt dat ,,het verdrag niet kan doorgaan''. 'We moeten de uitslag volgen en kijken waar het kabinet mee komt', zei Alexander Pechtold van D66.

Begin van het einde
Tegenstanders van het akkoord toonden zich verheugd. 'Dit kunnen ze echt niet meer naast zich neerleggen', verklaarde Emile Roemer van de SP. Dit betekent het begin van het einde van de EU, twitterde Geert Wilders van de PVV.

Overtuigend
Ook premier Mark Rutte liet woensdagavond in een eerste reactie weten dat  'bij zo'n nee het verdrag met Oekraïne niet zonder meer kan worden geraticifeerd door Nederland.  'Het nee-kamp heeft overtuigend gewonnen.' Het kan nog weken duren voor het kabinet met een definitief standpunt komt, zei hij tegen de NOS. Het is eerst nog afwachten of een vereiste opkomstpercentage van 30 procent wordt gehaald. 'We gaan stap voor stap verder.'

Niet opjagen
De uitslag zal in het kabinet en in de Tweede Kamer worden besproken. Ook gaat het kabinet overleggen met de Europese Commissie in Brussel en andere EU-lidstaten, zei Rutte.

'We gaan dit heel zorgvuldig bespreken. Daar gaan dagen zo niet weken overheen.' Hij zei dat hij zich niet wil laten 'opjagen'. Hij wil een oplossing zoeken die voor alle partijen 'acceptabel' is.

Amsterdam voor
Ruim een kwart van de kiesgerechtigden in Amsterdam is woensdag gaan stemmen. De opkomst in de hoofdstad bedroeg 26,8 procent. Van hen is meer dan de helft voor het associatieverdrag met Oekraïne, namelijk 52,5 procent. 46,3 procent is tegen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Relevante Parlementaire Dossiers

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Op zichzelf behoeft er m.i. geen bezwaar te zijn tegen het sluiten van een handelsverdrag. Noem het ook geen associatieverdrag maar gewoon handelsverdrag. Het schrappen van de teksten over veiligheid en de politieke relatie met de EU lijkt in ieder geval noodzakelijk.
Maak het stemmen voor kiezers die in het buitenland verblijven ook eens wat makkelijker dan kunnen ze in het vervolg ook hun nee-stem deponeren.
Door Broadcaster op
@ Sjaak De weerzin tegen de EU groeit niet alleen in ons land maar bijvoorbeeld ook in Engeland en Duitsland. We staan dus bepaald niet alleen. Niemand in dit land is tegen samenwerking en tegen een goede relatie met andere landen in Europa. Er was ook niets mis met een Europese Gemeenschap. Het is pas fout gegaan toe het zo nodig een Unie moest worden, de grenzen werden weggehaald en we een gezamenlijke munt met de knoflookbelt werden ingerommeld. Als die misstappen worden teruggedraaid zal je vrijwel niemand meer horen. En over humanitaire waarden gesproken, Nederlanders zijn geen asocialen. Ze geven van alle EU-bewoners het meeste uit aan goede doelen. We willen Oekraïne en andere arme landen best helpen maar niet op de door Brussel voorgeschreven wijze.
Door Murk op
Iedereen die anders denkt dan @Sjaak, waakzame burger, laat zijn onderbuik spreken. Want alleen @Sjaak, waakzame burger, heeft de wijsheid in pacht.
@Sjaak, waakzame burger, is zo'n pedante elitaire kwast, die het ons wel even zal komen uitleggen vanuit zijn moreel hoogverheven toren.
Door Hans (afdelingsmanager) op
Heb net de (pseudo)wetenschappelijke sociaal-geografische duiding van het referendum gelezen in Trouw (Josse de Voogd). En wat blijkt ? Ik woon in een green belt en niet in een Trump-regio! Yippie! Morgen hypotheek verhogen!
Door Sjaak (waakzaam burger) op
In de reacties lees ik veel negativisme. Ook proef ik veel gebrek aan waardering van onze democratische rechtstaat, die aansluit bij internationale humanitaire waarden die wij (verankerd in verdragen) delen.
Nederland is geen groot land. Het is goed dat te beseffen. Wij berokkenen onszelf nadelen als wij kortzichtig denken en doen op internationaal gebied.
Concreet betekent dit dat wij in eigen vlees snijden als wij ons zouden afzetten tegen de EU, dan wel zouden afkoersen op een breuk met de EU. Bij geroep tegen de EU uit bepaalde kringen wordt geen blijk gegeven van kennis en inzicht betreffende de consequenties van enig afscheid van de EU. Liever wordt gelegenheid gegeven aan 'de onderbuik' bij het innemen van standpunten. Echter. als dat gebeurt (daarvoor ruimte ontstaat), gaat het slecht met onze democratische rechtstaat, waarvan het duurzame bestaan afhangt van het voortdutrend geven van voorrang aan de reden (en het elkaar steeds wakker houden dat dat het beste is(.
Door Gerbert Goedhart op
Premier Mark Rutte zei dat we moesten VOOR stemmen want het is een alleen handelsverdrag. Toen ging er bij mij al een belletje rinkelen dat het waarschijnlijk het tegenovergestelde is, want alles wat de VVD wil is niet goed voor Nederland en kost alleen maar geld. En na het verdrag wat dieper bestudeerd te hebben bleek dit natuurlijk het geval, de expansie drift van de EU gaat nog eens een oorlog uit komen.

Mark en zijn hele liberale VVD kliek, gesteund door de neoliberale PvdA, zitten er voor eer en eigen glorie. Zolang ze straks maar een baantje in Brussel hebben. Alles wat deze lui zeggen is tot nu toe een grote en grove leugen gebleken.

Mark en de hele VVD met PvdA vinden het pluche te lekker zitten. Doen daarom alles wat Brussel hen op draagt. Misschien een idee om eens te kijken hoeveel draagvlak deze regering nog heeft dan wel eerst eens naar Nederland te kijken, alvorens we weer geld gaan overmaken. Zo goed gaat het hier namelijk niet. Vraag maar aan werklozen, uitkeringstrekkers, ouderen, chronisch zieken etc.

Oekraïne is een 2e Griekenland. Slechts 8 miljoen inwoners, redelijk eensgezind, geen burgeroorlog, en toch: honderden miljarden steun sinds 2010. Wat te denken van Oekraine met 45 miljoen inwoners, verwikkeld in een burgeroorlog, straat- en straatarm, corrupt tot in de kleinste haarvaten. Wat zal ons dat wel niet gaan kosten ?

De slogan die ik alweer voor de geest haal met wat er gezegd gaat worden indien die miljarden overgemaakt gaan worden: "Wir habben es nicht gewust". Dus burgers, zeg niet dat u niet gewaarschuwd bent !
Door Joep Schulten op
@Henk B al bestaat 100 procent van de NEE-stemmers uit populisten (wat overigens niet zo is), dan is dat nog steeds de meerderheid. Dat moet u als wel onderlegde democraat toch een 'feestje' vinden?
Door Henk B op
@ Caroline Wel realistisch blijven. En de kranten lezen!
Door Broadcaster op
Wat kunnen de ja-stemmers toch slecht tegen hun verlies.
Door A. Willemsen op
Verschillende mensen uiten kritiek op dit referendum. Als de politiek deed wat de meerderheid in dit land wil, was dit referendum er nooit geweest. Gezeur over de kosten hiervan is onzin. Het valt in het niet bij de naheffingen en afdrachten aan Brussel. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Goedkope propaganda argumenten als Poetin vind dit leuk is alleen onder de volgzame slaven van Den Haag populair.