of 59185 LinkedIn

Operatie BRP opnieuw vertraagd en duurder

Het IT-project om de basisregistratie van persoonsgegevens (Brp) te moderniseren, is vertraagd en gaat aanzienlijk meer kosten. Dat meldt minister Plasterk van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

Het IT-project om de basisregistratie van persoonsgegevens (BRP) te moderniseren, is vertraagd en gaat aanzienlijk meer kosten. Dat meldt minister Plasterk van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

Digitale voorziening

Zeven jaar geleden besloot het toenmalige kabinet de basisadministratie te moderniseren middels de Operatie BRP. Doel: een volledig digitale voorziening met de persoonsgegevens van alle inwoners van Nederland. Van dat systeem zouden alle overheidsdiensten gebruik moeten kunnen maken.

 

Extra kosten

In plaats van met de beloofde voortgangsrapportage van het project te komen, meldt de minister de Tweede Kamer per brief dat het project te kampen heeft met vertraging. ‘In de afgelopen periode vond de jaarlijkse herijking plaats van de planning voor de Operatie Brp. Ik moet constateren dat deze herijking onder meer een aanzienlijke uitloop in tijd en in kosten aan het licht brengt. Dit geeft mij aanleiding tot nader onderzoek en beoordeling. Dat is nu gaande’, aldus de minister. Met hoeveel vertraging en extra kosten de Tweede Kamer rekening moet houden, meldt Plasterk niet in zijn brief.

 

Oorzaken vertraging

Wel schrijft hij binnen enkele weken een advies van het Bureau ICT-toetsing (BIT) te ontvangen over de Operatie Brp. Dat bureau werd na de commissie Elias speciaal opgericht om een vinger aan de pols te houden bij ict-projecten van het rijk boven de vijf miljoen euro. ‘Ik zal na kennis te hebben genomen van het BIT-advies mij beraden hoe hier mee om te gaan. Vervolgens zal ik zo spoedig mogelijk de Tweede Kamer informeren over de oorzaken van de vertraging en meerkosten alsmede over de te nemen acties’, aldus de PvdA-minister in zijn brief van elf regels.

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Het is wel duidelijk dat dit proces onder verantwoordelijkheid van Plasterk vreselijk uit de klauwen gaat lopen.
Door Marquis de Canteclair (em) op
Eens was Ronald Amsterdams grote droom
hij peuterde met succes aan 's mensen gnoom
Maar sinds hij op het Binnenhof parkeert
merk ik niets van wat ie heeft geleerd
Hij komt maar steeds niet op stoom.

Ook nu weer wordt zijnerzijds een misser gemeld
ach, met elk overheidsproject is het miserabel gesteld.
Plots werd ik alert want nu kwam er een Bericht
geen staatsgreep op Curacao in zicht
nee, beter ware Apeldoorn gebeld.

Op de valreep komt een oukaze:
ook dit BRP project behoort de dwaze.
En Plasterk stond erbij en keek ernaar
hij was toch met Bach en Mattheus klaar
wederom nam hij volk en afgevaardigde te graze.
Door Joep Schulten (medewerker) op
Iedereen weet inmiddels toch wel dat die elf regels van de heer Plasterk het einde betekenen van dit project. Kan mijzelf niet voorstellen, dat deze Minister en de Kamer hier nog verder geld van burgers en bedrijven in willen stoppen. Het is het namelijk niet waard, er zat van moment 'nul' al te weinig innovatie in de operatie. Doe de belasting betaler bij een volgend project een lol en integreer de basisadministratie personen (BPR) met de registers van de burgerlijke stand. Een stap die de lokale samenleving administratieve lasten zou 'schelen' , de beroepsgroep en de techniek zijn er al jaren klaar voor! Uiteraard dient Boek I BW en basisadministratie personen onder eenzelfde Ministerie gebracht te worden, onder welk? Tja, breek mij de mond niet open.