Advertentie

'Ook verhuurders toegang tot Basisregistratie'

Om fraude met inschrijvingen in de Basisregistratie Personen te voorkomen, zouden verhuurders van woningen moeten kunnen controleren wie er op het adres staat ingeschreven. Dat vindt de VVD Amsterdam althans.

06 augustus 2015

Frauduleuze praktijken
Raadslid Daniel van der Ree is een groot voorstander van het doorsnuffelen van de gemeentelijke gegevens voor verhuurders. 'Huiseigenaren zouden het recht moeten hebben om te weten wie er op hun adres staan ingeschreven. Dit helpt ook bij het opsporen van frauduleuze praktijken', aldus Van der Ree tegen AT5.

Studenten
Een recent voorbeeld is dat studenten meer studiefinanciering opstrijken door zich illegaal op het adres van een ander in te schrijven. Vorige week bleek 13 procent van de gecontroleerde Amsterdamse studenten zich schuldig te maken aan die vorm van fraude.
 
Omslachtig 

'Nu kunnen huiseigenaren slechts op zeer omslachtige wijze inzicht krijgen in wie er op het adres van een verhuurde woning staan ingeschreven', gaat Van der Ree verder. 'Wat de VVD betreft moet hier verandering in komen en krijgen huiseigenaren inzage in wie er in hun eigendom woont en wie er staat ingeschreven'.

Verbetering basisregistratie
Minister Asscher maakt onlangs bekend dat er 13 miljoen euro wordt uitgetrokken om de gegevens in de Basisregistratie Personen te verbeteren zodat mensen die adresfraude plegen beter worden opgespoord. ‘Hierdoor komen ook de meer complexe situaties waarbij oneigenlijk gebruik wordt gemaakt van meerdere toeslagen en regelingen aan het licht. De omvang van de fraude is in dit onderzoek niet afgebakend tot kleine zaken. Het gaat om alle overtredingen,’ aldus Asscher.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Raaphorst / applicatiebeheerder
Als een woningeigenaar wil weten wie in zijn pand woont, zal hij/zij zelf moeten gaan kijken. De bevolkingsadministratie kan daar geen uitsluitsel over geven. Inzage door derden in de bevolkingsadministratie? Alsjeblieft niet. Nog een beveiligingsprobleem er bij.

Idee: een betaalde service van de gemeente om de woningeigenaar in lichten over alle wijzigingen op dat adres.(b.v. een geautomatiseerde e-mail)
E.C. Joosen / Privacyfunctionaris
Betekent dit dan ook dat de vele medewerkers van alle verhuurders toegang krijgen tot de gegevens van alle ingezetenen waarvan velen geen huurders betreffen? O.a. vanuit het oogpunt van proportionaliteit/subsidiariteit lijkt dit een ongewenste proefballon.
Ellen
Lijkt me handiger om dit om te keren: de verhuurder geeft door aan de gemeente wie er volgens hem in zijn pand wonen.

Zo doen hotels dat tenslotte ook.

Dan kan de gemeente wel uitplussen dat er dus ook mensen op dat adres ingeschreven staan die er helemaal niet wonen.
E.H. Visch / Implementatieadviseur Stelsel van Basisregistraties
Mijn inziens wordt de bewuste fraude niet voorkomen, door verhuurders inzage te geven in de BRP.

Deze precedentschepping voor verhuurders van woningen zal tevens een olievlekwerking tot gevolg hebben. De volgende groep die zich zal melden om inzage in de BRP te krijgen zijn bijvoorbeeld alle werkgevers van Nederland (en misschien ook wel daarbuiten). Personen worden door bedrijven in dienst genomen. De werkgevers hebben geen enkele mogelijkheid / faciliteit om de gegevens van deze persoon te verifieren op juistheid. Het kopietje van het identiteitsbewijs (bijv. paspoort) dat verplicht gemaakt moet worden heeft geen enkele waarde, want waar kunnen de werkgevers van Nederland controleren of de gegevens juist zijn?

Nergens dus. De werkgevers moeten de medewerker maar op zijn mooie blauwe ogen vertrouwen.

So who's next?
Janet / beleidsadviseur
Helemaal eens met voorgaande reacties. Er wordt steeds meer verzonnen waardoor onze privacy wordt geschonden. En hier kan je niet eens als slachtoffer op reageren om dit niet toe te staan. Dat kan bij het dossier van de huisarts nog wel hoewel ik me afvraag in hoeverre het zin heeft. Privacy wordt in Nederland nergens gerespecteerd. Het wordt steeds onbelangrijker voor de mensen die over ons beslissen. Straks worden onze gegevens verkocht aan de hoogst biedende partij. Je kan nu alles verwachten. Ik ben er niet gerust op dat woningverhuurders zorgvuldig met de gegevens omgaan.
Advertentie