of 64204 LinkedIn

Ook raadsleden blijven thuis

Hoewel in raadszalen niet per definitie meer dan honderd mensen aanwezig zijn, besloot een aantal gemeenteraden toch om vergaderingen te laten vervallen.

Corona-maatregelen: in sommige gemeenteraden wordt de komende tijd niet meer vergaderd, in andere wordt alleen het publiek op afstand gehouden. De Rotterdamse raadszaal sluit zelfs twee weken lang haar deuren.

Kantelen
Een nieuwe fase in de verspreiding van het coronavirus in Nederland lijkt definitief te zijn aangebroken. 'De situatie is mogelijk aan het kantelen', maakte Jeroen van Dissel, hoofd Infectieziekten bij het RIVM, donderdagmiddag bekend. Op sommige plekken - in Noord-Brabant maar inmiddels ook in Amsterdam en Rotterdam - zijn patiënten opgedoken waarvan niet bekend is hoe ze het virus hebben opgelopen. Op die plekken is het virus mogelijk niet meer in te dammen, aldus Van Dissel. Daarom kwam het kabinet met maatregelen, waaronder het besluit om bijeenkomsten van meer dan honderd personen te verbieden en de aanbeveling om zoveel mogelijk thuis te werken.

Vervallen
Gemeenteraden door het land reageren op deze nieuwe fase, zij het op verschillende manieren. Hoewel in raadszalen niet per definitie meer dan honderd mensen aanwezig zijn, besloot een aantal gemeenteraden toch om vergaderingen te laten vervallen. De gemeenteraad van Eindhoven, waar op dit moment twaalf besmettingen met het coronavirus bekend zijn, besloot eerder al dat ze liever zonder publiek vergaderde, maar kondigde donderdagavond aan dat alle vergaderingen van de komende week (16 t/m 20 maart) zullen vervallen. Dit op dringend advies van het Regionaal Beleidsteam. Het advies geldt voor de hele provincie Noord-Brabant en werd al vóór de algemene maatregelen vanuit de regering aan gemeenteraden bekendgemaakt. Andere gemeenteraden in de provincie hebben inmiddels ook maatregelen aangekondigd. In Tilburg, waar inmiddels 67 mensen met het coronavirus zijn besmet, vinden er 'weinig tot geen' vergaderingen plaats en in Breda (53 besmettingen) werd in ieder geval de vergadering van donderdag 12 maart afgelast.

Twee weken
Ook buiten Noord-Brabant worden vergaderingen opgeschort. De gemeenteraad van Rotterdam, waar twintig mensen positief getest zijn, had donderdag nog een ruim dertien uur durende vergadering waarbij het woord corona niet viel, op een oproep van PVV'er Maurice Meeuwissen na. Volgens hem moest corona 'als eerste op de agenda', maar die oproep vond geen steun. Later die avond besloot de gemeenteraad echter om alle vergaderingen van de komende twee weken te laten vervallen, behalve bij noodgevallen. De raadsgriffier was overigens niet bereikbaar voor verdere uitleg, die werkt namelijk ook thuis.

Regionale lijn
Voor de gemeenteraden van Barendrecht en Schiedam, beide randgemeenten van Rotterdam, is het nog minder duidelijk of vergaderingen doorgaan. De raadsgriffier in Schiedam meldt dat er nog overleg moet plaatsvinden over de 'regionale lijn' maar dat waarschijnlijk de vergaderingen voor de komende maand niet doorgaan. In Barendrecht vervallen in ieder geval de commissievergaderingen van volgende week, maar over de raadsvergadering op dinsdag 24 maart moet nog een beslissing worden genomen.

Live stream
Op andere plekken gaan vergaderingen vooralsnog wel door, maar zonder publiek. Dat is voor debatten in de Tweede Kamer ook al het geval. De Utrechtse gemeenteraad annuleert vanaf vrijdag 13 maart alle bijeenkomsten met externen en laat publiek alleen nog maar virtueel meekijken en -luisteren bij raadsvergaderingen. Ook in Apeldoorn moeten pers en publiek genoegen nemen met een live stream. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Dick Karssen (Raadslid) op
Afgelopen vrijdag heeft de gemeenteraad van de Utrechtse Heuvelrug via de fractievoorzitters besloten in elk geval tot 1 april niet te vergaderen, tenzij zich een noodsituatie voordoet.
Door HTG Sleven (Raadslid) op
Gemeente Leudal heeft Raadsvergadering van 17 maart ook afgeblazen !

Vacatures

Van onze partners