Advertentie

Ook Noordoostpolder wil naar Overijssel

Als niet te ontkomen valt aan provinciale herindeling, dan kiest de gemeente Noordoostpolder voor aansluiting bij de provincie Overijssel. Opgaan in de eerste superprovincie met Noord-Holland, Utrecht en Flevoland ziet het college noch de bevolking zitten. De raad hakt in oktober de knoop door.

24 september 2013

Bij provinciale herindeling kiest Noordoostpolder voor aansluiting bij de provincie Overijssel. Al eerder besloot Dronten daartoe. Het wachten is nu nog op het standpunt van Urk.

Provincietaken

Volgens de plannen van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) tot vorming van de eerste superprovincie, krijgen de provincie vooral taken op het gebied van ruimte, infrastructuur en natuur. Op al deze drie gebieden is Noordoostpolder nauw verbonden met Overijssel, stellen B&W van Noordoostpolder. Dat is voor het college een van de belangrijkste redenen om voor aansluiting met de buurprovincie te kiezen – ‘en daarmee bij een van de sterkst groeiende economische regio's van Nederland, de regio Zwolle’.

 

Verbindingswegen

‘We grenzen aan de grote natuurgebieden in Overijssel en dat is van invloed op onze ruimtelijke ordening. Daarnaast we willen sterk inzetten op het verbeteren van de verbindingswegen richting het oosten (N50).’

Peiling

Het collegebesluit van Noordoostpolder ligt in lijn met de wens van de inwoners. Uit een eerder gehouden peiling bleek dat een groot deel van de inwoners (65 procent) meer zag in aansluiting bij Overijssel, dan in opgaan in een superprovincie van Flevoland, Utrecht en Noord-Holland (Noordvleugelprovincie). In Dronten is driekwart van de bevolking tegen indeling bij de Noordvleugelprovincie, zo bleek eerder uit een enquête. Mede daarom besloot het college − als het echt moet − voor Overijssel te kiezen.

In beraad

De zienswijze van Noordoostpolder is uitvoerig besproken met de gemeentebesturen van Dronten en Urk. ‘De plannen zijn op Urk nog in beraad, maar ook daar overweegt men serieus de optie Overijssel’, aldus het college van Noordoostpolder.

Zienswijzen

De gemeenteraad van Noordoostpolder neemt op 7 oktober een definitief besluit. Als ook de raad instemt, kan de brief naar Plasterk op de post. Tot 16 oktober kan via zogeheten ‘zienswijzen’ worden gereageerd op de provinciefusieplannen van de minister. De provincies Noord-Holland en Utrecht wijzen de plannen van de hand. Flevoland komt later deze maand met zijn standpunt.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kop
Plasterk heeft er voor gezorgd dat het bestuurlijk nu een grote spaghetti wordt.
Roelvink
Dus provincies worden verminderd, gemeentes worden halve provincies en om deze halve provincies te besturen heb je weer deel-raden ala amsterdam nodig.

Er wordt gewoon een extra laag gecreerd door Ronald.



Advertentie