Advertentie

Ook niet-raadsleden voorzitter commissie

Niet-raadsleden mogen straks voorzitter van raadscommissies worden. Een motie hiertoe is op initiatief van VVD-Kamerlid Albert van den Bosch, voormalig burgemeester van Zaltbommel, donderdagavond ingediend. De coalitie steunt het plan.

16 maart 2018

Niet-raadsleden mogen voorzitter van raadscommissies worden. Een motie daartoe is op initiatief van VVD-Kamerlid Albert van den Bosch, voormalig burgemeester van Zaltbommel, donderdagavond ingediend. De coalitie steunt het plan. De Gemeentewet moet worden aangepast.

Grote belasting

Een voorzitter van een raadscommissie moet nu lid van de gemeenteraad zijn. Dat bepaalt artikel 82 van de Gemeentewet. Voor raadsleden in kleinere gemeenten en in kleinere fracties is het een ‘grote belasting om het voorzitterschap van raadscommissies te vervullen’, aldus de motie.


Geen ruimte

Nu ook het wetsvoorstel Experimentenwet gemeenten van de baan is, ontbeert het gemeenteraden aan de ruimte om zelf ‘passende regels voor het voorzitterschap van raadscommissies op te stellen’, zo betoogt de VVD.


Dinsdag stemming

Via de motie wordt de regering opgeroepen voor het zomerreces met een wetsvoorstel tot wijziging van de Gemeentewet te komen. De motie kan op steun rekenen van in ieder geval de coalitie, zo laat een woordvoerder van de VVD-Kamerfractie weten. Dinsdag wordt er over gestemd. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken (BZK) staat sympathiek tegenover het voorstel, aldus de woordvoerder van de VVD.

Experiment

Zaltbommel en Zwijndrecht kregen eind 2015, in het kader van de Experimentenwet, van het kabinet de mogelijkheid externe voorzitters in te zetten. De bedoeling was daarmee de werklast van raadsleden te verminderden en de aanwezigheid van een goede voorzitter te waarborgen.


Op de vingers getikt

Eerder dat jaar nog werd Dordrecht op de vingers getikt door toenmalig minister Plasterk (BZK). Dordrecht was vooruitlopend op een wetswijziging hiertoe overgegaan, maar de Kamer besloot destijds bij amendement het artikel niet uit de Gemeentewet te schrappen. Dordrecht stelde dat met de inzet van externen een kwaliteitsimpuls van commissievergaderingen was gerealiseerd en dat meer gemeenten belangstelling hadden getoond.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans de Graaf / fractievz. VVD Langedijk
ik ben hier heel blij mee, ik ben al jaren forumvoorzitter (onze commissievergaderingen heten forumvergaderingen) Daarnaast ben ik ook plaatsvervangend voorzitter van de raad. Laat ik voorop stellen dat ik het heel leuk vind om deze vergaderingen voor te zitten, maar Ik ben in de politiek gegaan om politiek actief te zijn en niet om vergaderingen voor te zitten. Bovendien beperkt dit mijn fractie en mijzelf omdat ik voor onderwerpen die in mijn pakket zitten en dus de kennisdrager binnen de fractie ben, niet het woord kan voeren omdat ik de vergadering voorzit.



Het plaatsvervangend raadsvoorzitterschap moet wat mij betreft natuurlijk wel bij een raadslid liggen maar voor de commissievergaderingen is een externe technisch voorzitter een prima idee.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@Hans de Graaf. Op voorhand neem ik u serieus.Een externe voorzitter van de raadscommissie is op dit moment ongewenst. Zie art.82 Gemeentewet.



3Bij de samenstelling van een raadscommissie zorgt de raad, voor zover het de benoeming betreft van leden van de raad, voor een evenwichtige vertegenwoordiging van de in de raad vertegenwoordigde groeperingen.

4Een lid van de raad is voorzitter van een raadscommissie.



Lid 3 geeft de indruk (voor zover) dat er iemand van buiten de raad in de commissie kan deelnemen; zeg maar burgerlid.Maar dat is denk ik ver gezocht.

Lid 4 stelt dat de voorzitter een raadslid moet zijn.



Aanpassing van de Gemeentewet is, zoals in het artikel gesteld, de enige oplossing.

Stel dat je een technisch voorzitter krijgt, na aanpassing. Aan wie is hij/ zij verantwoording schuldig? Neem eens in gedachten dat deze techneut de commissie en daardoor de raad op het verkeerde been zet waardoor er een onjuist besluit wordt genomen. Gaat de burgemeester dan die techneut de les lezen en wat zijn daar de consequenties van. Enz. enz.



Beter is het m.i. om het aantal raadsleden uit te breiden zodat er werkruimte ontstaat.

Echte democratie mag wat kosten, vraagt u maar na in bijv. Brussel.

H. Keuken / wethouder
Dit lost weinig op. Werkdruk verlagen bereik je alleen door op hoofdlijnen te besturen. Geef het college veel meer mandaat en laat de raad vooral bezig zijn met kaderstelling en controle. De raad zit te vaak in de uitvoering en dat maakt dat de werkdruk toeneemt. Een voorzitter geeft leiding aan de vergadering. Een zichzelf respecterend raadslid gaat dat in de regel goed af. Dus wat is het probleem?
alexander / ambtenaar
Mee eens !
Paul / projectleider
Het is een commissie van de raad, waaruit de adviezen/conclusies weer moeten worden meegenomen naar de raad, door een raadslid.

Lijkt me logisch dat de voorzitter dan ook raadslid is...



En ja als raadslid moet je keuzes maken waar je invloed wil uitoefenen, dat geldt voor zowel grote als kleine fracties
Advertentie