of 62236 LinkedIn

Ook motorclub No Surrender verboden

Na de Bandidos, Satudarah en de Hells Angels wordt nu ook motorclub No Surrender verboden. De motorclub is in strijd met de openbare orde en wordt daarom verboden en ontbonden, aldus de rechtbank in Assen vrijdag.
Reageer

Motorclub No Surrender wordt ook verboden. De motorclub is een gevaar voor de openbare orde en wordt daarom verboden en ontbonden, aldus de rechtbank in Assen vrijdag.

Ernstige strafbare feiten

'Een groot aantal leden van No Surrender is structureel betrokken (geweest) bij talrijke ernstige strafbare feiten. Het gaat in veel gevallen om misdrijven waarvan derden het slachtoffer zijn.' De advocaat van No Surrender laat weten in hoger beroep te gaan. Het verbod op de motorclub gaat pas in nadat de uitspraak onherroepelijk is, dus na het hoger beroep of de eventueel daarna ingestelde cassatie.

Samenleving loopt gevaar

Volgens de rechtbank loopt de samenleving gevaar door de motorclub. 'Daarom moet de vereniging verboden worden ter bescherming van de rechten en vrijheden van anderen. Het gevolg hiervan is dat No Surrender ophoudt te bestaan en dat aan alles wat met het uiterlijk vertoon van No Surrender verband houdt, zoals de naam, logo’s en spreuken een einde komt.' Minister Ferd Grapperhuis (Justitie en Veiligheid) spreekt in een reactie van een 'voortreffelijke prestatie van de zijde van het OM'. 'Ik waardeer het zeer dat het OM zich zo actief opstelt.'

Klaas Otto en Henk Kuipers

No Surrender bestond sinds 2013 en heeft honderd chapters (afdelingen) en andere onderdelen in binnen- en buitenland, met enkele honderden leden in Nederland. De motorclub is opgericht door Klaas Otto, die momenteel in de cel zit in afwachting van zijn hoger beroep. Vorig jaar oktober werd hij  tot zes jaar cel veroordeeld voor zware mishandeling, bedreiging, afpersing en witwassen van 1,3 miljoen euro. Otto is geen lid meer van de club, net als de andere oud-bestuurder Henk Kuipers. Hij kreeg landelijke bekendheid door onder meer een tv-programma over hem. Ook Kuipers moet binnenkort weer voor de rechter verschijnen, hij wordt verdacht van onder meer afpersing, diefstal met geweld en het leiden van een criminele organisatie.


Andere motorclubs al verboden

Eind mei verbood de rechtbank in Utrecht ook motorclub Hells Angels. De motorclub gaat daartegen in beroep. Bandidos werd eerder ook al zowel door de rechter en vervolgens ook door het hof verboden. Het hof in Den Haag doet half juni in hoger beroep uitspraak over het verbod op motorclub Satudarah, nadat de rechtbank die eerder ook had verboden. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners