of 63966 LinkedIn

‘Ook lokaal meepraten over EU’

VVD-Europarlementariër Malik Azmani wil dat ook lokale afdelingen van zijn partij meepraten tijdens de Conferentie over de toekomst van Europa, die tot het volgens voorjaar plaats vindt. Dat zei hij na het debat over de Staat van de EU in de Tweede Kamer. Daar gingen Europarlementariërs met de Tweede Kamer en de regering in debat over de Europese Unie.

VVD-Europarlementariër Malik Azmani wil dat ook lokale afdelingen van zijn partij meepraten tijdens de Conferentie over de toekomst van Europa, die tot het volgend voorjaar plaatsvindt. Dat zei hij na het debat over de Staat van de EU in de Tweede Kamer. Daar gingen Europarlementariërs met de Tweede Kamer en de regering in debat over de Europese Unie.

 

Voortouw

Azmani kondigde aan dat zijn partij het voortouw gaat nemen in een roadshow over Europa. Hij wil van de burger weten waar de toegevoegde waarde van de Europese Unie voor hen ligt. Daarom wil hij dat ze breed mee kunnen praten. Azmani: ‘Het idee van deze conferentie is dat iedereen mee kan praten, een debat kan organiseren of een idee kan poneren over Europa. Niet alleen politici of beleidsmakers maar iedereen die wat vindt van het functioneren van de EU. Dus mijn oproep is breed: praat mee! En natuurlijk kunnen lokale afdelingen daar ook een rol in spelen, dat spreekt vanzelf.’ Ook wil hij dat het kabinet een stevige voortrekkersrol vervult in de Conferentie. Er zit volgens hem meer in dan een update van een SCP-rapport op 2018 en het inzetten van communicatie over het bestaan van de Conferentie.

 

Meer fysiek

Minister Kaag van Buitenlandse Zaken gaf daarop aan dat er ook een offerte richting een aantal organisaties is uitgezet om burgerconsultaties en bijbehorende communicaties te helpen organiseren. Volgens de bewindspersoon wordt binnenkort bekend wie de opdracht krijgt. Het worden digitale en waar mogelijk fysieke bijeenkomsten. ‘Als je kijkt naar de versoepelingen dan hoop je dat er in deze periode ook veel meer fysiek kan gebeuren’, zei ze. ‘Het gaat echt om representatief, inclusief en veel momenten van burgerdialogen.’

Mager
Kaag heeft ook gevraagd om aandacht voor voormalig bewindspersonen, vertegenwoordigers van alle partijen, de private sector en het maatschappelijk middenveld, zodat er inderdaad echt over de hele breedte bij alle generaties zoveel mogelijk ideeën, meningen en advies worden opgehaald. 'Anders wordt het inderdaad te mager.’ Van de 1120 evenementen die tot nu toe op het digitaal platform www.futureu.europa.eu van de Conferentie staan, zijn er vijf in Nederland.

 

Dichtbij

De Conferentie zelf beleefde zaterdag de eerste plenaire bestuursvergadering in het Europees Parlement in Straatsburg. President Apostolos Tzitzikostas van het EU-adviesorgaan van lokale en regionale overheden, het Comité van de Regio´s, zei daar dat de lokale overheden klaar staan om de handschoen op te nemen. De burger kent de invloed van de EU op het dagelijks leven niet altijd, denkt hij. ‘Het betekent dat wij iets verkeerd hebben gedaan.’

 

Dialoog

Tijdens deze conferentie moeten we luisteren, we hebben een geloofwaardige dialoog nodig en we moeten ons concentreren op de echte behoeften en de problemen van de burgers, zei hij. ‘En bovenal moeten we een nieuwe visie creëren die ons verenigt op het gebied van klimaat, mobiliteit, lokale economie en lokale werkgelegenheid, digitalisering en natuurlijk op het gebied van onze Europese waarden, onderwijs en cultuur. We moeten Europa dichter bij de burgers brengen en we moeten iedereen doen inzien dat Brussel en de EU niet ver weg zijn. Integendeel zelfs: Europa is overal.

Burger Panels
Het Europees Comité van de Regio's is er om dit proces te ondersteunen en om in elke regio, stad en dorp ter plaatse voor toegevoegde waarde te zorgen via ons politieke werk met onze leden en via onze lokale dialogen met burgers en onze netwerken overal in Europa.’ In september en oktober komen de Europese Burger Panels die worden opgezet bij elkaar. Het Europees Parlement organiseert op 8 en 9 oktober een Europees Jeugd Evenement. Op 22 en 23 oktober is er een plenaire vergadering van de Conferentie over de voortgang.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.