of 59281 LinkedIn

Ook Leefbaar Almere wil fonds voor lokale media

Leefbaar Almere wil dat de gemeente  ‘enkele tienduizenden euro’s stort in een fonds ter bevordering van de lokale journalistiek. Bij dit fonds kunnen lokale media of individuele journalisten een aanvraag indienen.

Leefbaar Almere wil dat de gemeente  ‘enkele tienduizenden euro’s stort in een fonds ter bevordering van de lokale journalistiek. Bij dit fonds kunnen lokale media of individuele journalisten een aanvraag indienen.

Onderzoeksjournalistiek

Raadslid Nico van Duijn zegt bij Omroep Flevoland dat het geld vooral gebruikt zou moeten worden voor onderzoeksjournalistiek. Want volgens het raadslid is het aanbod van lokale media in Almere mager. ‘Grote kranten bezuinigden titels weg en ook Omroep Flevoland moet flink bezuinigen. Het gevolg is dat de overgebleven media zich beperken tot het brengen van kleine nieuwsfeitjes. Dat is jammer, want de journalistiek moet de gebeurtenissen in de stad kritisch volgen.’ Voor het beschrijven van grote projecten, zoals de Floriade, moet een journalist dagenlang worden vrijgemaakt, en daar is volgens het raadslid geen tijd voor. Hij pleit voor een fonds van ‘een paar tienduizenden euro’s’.

 

Leids mediafonds
De gemeenteraad praat aanstaande donderdag over het idee. Ook in andere gemeenten is de laatste tijd gesproken over manieren waarop gemeenten de lokale journalistiek kunnen ondersteunen. Zo heeft het college van Leiden een voorstel voor een lokaal mediafonds voorgelegd bij de gemeenteraad. Het college wil dat er nog dit jaar zo’n fonds komt, maar de raad is daar niet enthousiast over en vreest dat een door de gemeente betaald fonds de onafhankelijkheid van de journalistiek in de weg kan staan.

Eigen verslaggever
De gemeente Heerenveen startte eerder met een proef met een verslaggever die door de gemeente werd betaald. De gratis aan de lokale media aangeboden stukken vonden echter geen aftrek. Reden voor de gemeente om met deze proef te stoppen. In 2015 bepleitte de Nederlandse Vereniging van Journalisten al voor een meer structurele vorm van ondersteuning aan de lokale media om de verschraling van de lokale en regionale nieuwsvoorziening te voorkomen.  

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
Wiens brood men eet, diens woord men spreekt. De basis van nepnieuws kan verbreed worden.