of 59244 LinkedIn

Ook Gelderse commissaris Cornielje stopt

De Gelderse commissaris van de koning Clemens Cornielje (VVD) stopt op 1 februari 2019 met zijn functie. Hij wil geen fulltime kroonbenoemde functie meer, maar ambieert wel het lidmaatschap voor de Eerste Kamer.

Een dag nadat de Noord-Hollandse commissaris van de koning (cdk) Remkes zijn vertrek aankondigde, heeft de Gelderse Clemens Cornielje (VVD) laten weten op 1 februari 2019 te stoppen. Hij wil geen fulltime kroonbenoemde functie meer, maar ambieert wel het senatorschap.

Herbenoemd

Cornielje heeft zijn vertrek woensdag bekend gemaakt aan de Gelderse Statenleden. Hij begon eind augustus 2005 als cdk in Gelderland. Al ruim vier jaar is hij de langstzittende commissaris van de koning in Nederland. In april vorig jaar werd Cornielje herbenoemd voor een nieuwe periode van zes jaar.

 

Opvolger

Net zoals Remkes kondigt hij zijn vertrek nu al aan, zodat voor de Statenverkiezingen van maart volgend jaar zijn opvolger aan de slag kan. ‘Hoewel ik het werk nog elke dag met heel veel plezier doe, moet je vroeg of laat plaats maken voor een opvolger. Door mijn vertrek nu aan te kondigen kunnen Provinciale Staten van Gelderland, samen met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, op zoek naar een geschikte kandidaat, die op 1 februari 2019 aan de slag kan. Op 21 maart 2019 zijn er verkiezingen voor de provinciale Staten. De nieuwe commissaris van de koning kan dan samen met de Staten en het nieuw te vormen college van Gedeputeerde Staten aan de volgende bestuursperiode beginnen’, aldus Cornielje in een schriftelijke verklaring.

 

Eerste Kamer

De Gelderse cdk wordt in juni 60. Hij heeft zijn partij, de VVD, laten weten beschikbaar te zijn voor het lidmaatschap van de Eerste Kamer. Dat is een deeltijdfunctie. De kandidaatstellingsprocedure daarvoor start volgende maand. Het senatorschap is onverenigbaar met het ambt van commissaris van de koning. Zijn ziekte, Cornielje heeft kanker, staat los van het besluit als cdk te stoppen, benadrukt zijn woordvoerder.

Voordat Cornielje als cdk in Gelderland begon, was hij – van 1994 tot 2005 – lid van de Tweede Kamer.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.