Advertentie

Ook Flevoland zegt nee tegen superprovincie

Net als Noord-Holland en Utrecht ziet de provincie Flevoland niets in een provinciale fusie. De meerwaarde wordt niet aangetoond, een visie ontbreekt en het is onduidelijk welke taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden de provincie nieuwe stijl krijgt, aldus GS in hun reactie op de plannen van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken).

25 september 2013

Als laatste van de drie beoogde provinciale fusiepartners heeft ook Flevoland het voorstel hiertoe van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) van de hand gewezen. Noord-Holland en Utrecht gingen Flevoland al voor.

Gemiste kans

‘Een platte fusie in de Noordvleugel zoals minister Plasterk voorstelt, heeft geen meerwaarde’, stellen GS van Flevoland in hun reactie op het voorstel om de drie provincies te laten opgaan in één nieuwe provincie. GS vinden het een ‘gemiste kans dat de minister zijn wetsvoorstel niet heeft gebruikt om de meerwaarde van een provinciefusie aan te tonen, ondanks verzoeken hiertoe vanuit de provincies en zowel Tweede als Eerste Kamer’, zo schrijven GS in hun concept-zienswijze aan Provinciale Staten.

Foute onderbouwing

De onderbouwing van het fusievoorstel is op vrijwel alle punten ‘zwak of zelfs feitelijk onjuist is’. Daardoor is het draagvlak voor de plannen verder afgenomen. Ook is er grote onduidelijkheid over welke taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden de provincie nieuwe stijl krijgt en welke problemen precies worden opgelost. Noord-Holland en Utrecht kwamen tot diezelfde conclusies.

Herverdeling taken

Flevoland gooit de fusiedeur niet helemaal dicht. GS staan open voor een gesprek over de vorming van vijf nieuwe landsdelen, ‘mits het kabinet bereid is serieus te kijken naar een evenwichtige herverdeling van taken over de drie overheidslagen’. Daarbij zijn provincie- en gemeentegrenzen niet heilig.

Integrale visie

Voorwaarde is wel dat er een integrale en breed gedragen visie op de positie en de rol van de provincies komt. Die ontbreekt vooralsnog, maar is noodzakelijk voordat ‘drastische en onomkeerbare stappen worden gezet, zoals de samenvoeging van deze drie provincies’.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan Rutz
Ik denk,dat Plasterk ook ruzie wil voorkomen over het gebruik van de badkuip.

Het Markermeer zal in de toekomst belangrijk voor de vrije tijd worden.
Advertentie