of 64204 LinkedIn

Ook collegevergaderingen anders dan anders

Colleges van burgemeester en wethouders (B&W) en Gedeputeerde Staten (GS) hebben traditiegetrouw dinsdag vergaderd. Vanwege het coronavirus ging dat wel (iets) anders dan anders.

Colleges van burgemeester en wethouders (B&W) en van Gedeputeerde Staten (GS) hebben traditiegetrouw dinsdag vergaderd. Dat ging deze week vanwege het coronavirus wel (wat) anders dan anders. Snotterende wethouders zijn in ieder geval thuisgebleven. Dat blijkt uit een kleine rondgang.

Extra stoelen

In Gemert-Bakel kwam het college wel bij elkaar in de collegekamer, maar B en W hebben wel korter vergaderd en met voldoende afstand, laat een woordvoerder weten. Ook hebben de collegeleden de koffie en thee dit keer zelf ingeschonken. Ook in Arnhem kwam het college, uitgezonderd een verkouden wethouder, ‘gewoon’ in de collegekamer bijeen. Tussen elk collegelid was een stoel geplaats om voldoende afstand te bewaren. ‘Normaal hebben we genoeg aan een halve collegetafel; vandaag (dinsdag, red) was de hele tafel nodig.’ In Leiden is het college eveneens gewoon bij elkaar gekomen, maar is er een onderlinge afstand van twee meter aangehouden.

 

Alle opties open

Het college van Hilversum is uitgeweken naar een veel grotere ruimte zodat voldoende afstand kon worden ingebouwd. ‘Voor toekomstige collegevergaderingen liggen alle opties nog open’, laat een woordvoerder weten. Inbellen of een online vergadertool behoren tot de opties. Ook het college van Venlo is verkast. In een ‘fysiek hele grote ruimte’ heeft het college van Venlo vergaderd. Het stadhuis is helemaal gesloten, dus de collegekamer was ook niet beschikbaar. In Assen hebben twee wethouder met Skype ingebeld; de overige collegeleden waren wel aanwezig. 'De agenda is afgehandeld en er is wat langer stilgestaan bij corona', laat een woordvoerder weten.

 

Skype en Facetime

Den Bosch heeft alle RIVM-voorschriften in acht genomen wat betreft aantal aanwezigen in een ruimte en afstand tot elkaar. Een aantal collegeleden heeft via Skype de vergadering bijgewoond. 'De komende periode zal het college op eenzelfde manier blijven vergaderen', laat een woordvoerder weten. Burgemeester en wethouders van Maastricht kozen voor inbellen. Dat is ook het plan voor de komende weken. In Gouda heeft het college eveneens online met elkaar vergaderd. Het college van Haarlem heeft een aangepaste agenda afgehandeld. Het college was deels fysiek aanwezig; twee wethouders hebben via Facetime ingebeld. 

 

Inbellen

Het college van GS in Zuid-Holland is thuisgebleven. Ze hebben vergaderd door in te bellen. Dat hebben ook GS van Utrecht gedaan. In Groningen hebben GS wel fysiek vergaderd, maar hebben daarbij gepaste afstand tot elkaar gehouden.

 

Colleges van B&W en GS kunnen ook zonder fysiek bij elkaar te zijn besluiten nemen. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in een richtlijn uiteengezet. In tegenstelling tot gemeenteraden kunnen collegevergaderingen op afstand plaatsvinden. Ook kunnen er digitaal besluiten worden genomen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners