Advertentie

Ontslagtrucje om verhuisplicht te ontlopen

CDA-wethouder voor zorg, sport en recreatie Mona Keijzer van Purmerend zal tijdens de raadsvergadering van 16 december haar ontslag indienen. Vervolgens zal ze staande de vergadering weer worden aangesteld in haar functie.

08 december 2010
Ontheffing
Deze wat omslachtige procedure is volgens woordvoerder Liesbeth van Molengraaf nodig omdat de wethouder buiten de gemeente Purmerend gaat wonen. ‘De wet schrijft voor dat een wethouder in de gemeente woont. In bijzondere omstandigheden kan de raad hiervoor ontheffing verlenen. Maar daarvoor moet de wethouder eerst uit dienst zijn getreden.’

Huurhuis te klein
De bijzondere omstandigheden waar Molengraaf op doelt zijn als volgt: Keijzer woonde voor haar aantreden als wethouder net over de gemeentegrens in buurgemeente Waterland. Uiteindelijk betrok ze met haar gezin een huurhuis in Purmerend, maar ze kreeg haar oude huis niet verkocht. Vooral omdat het nieuwe huis te klein was –het wethoudersgezin telt 7 personen- besloot Keijzer na enige jaren weer terug te keren op het oude nest.

Raad empatisch
De gemeenteraad toonde zich empathisch genoeg om hier mee in te stemmen, maar stuitte op wettelijke bezwaren. Om deze te omzeilen werd de ontslag-aanname procedure opgetuigd. Gevolgen voor haar functioneren zal het niet hebben: ‘ze woont niet veel verder van haar werk dan dat ze aan de andere kant van Purmerend zou zitten’, aldus Molengraaf.

Stemmen in Waterland
Consequentie is wel dat Keijzer –-lijsttrekker bij de laatste verkiezingen- tijdens een volgende periode niet als CDA-leider terug kan keren: een lijsttrekker moet te allen tijde in de gemeente wonen. Ook mag ze niet in Purmerend, maar in Waterland stemmen.

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Broadcaster / gemeenteambtenaar
Helemaal eens met Mw. Els Broers.
Onbegrijpelijk dat Mw. Keijzer zelf niet begrijpt dat dit niet kan. Zo word je ongeloofwaardig en verklein je het draagvlak voor het openbaar bestuur. Haar functie heet niet voor niets wethouder. Dan moet ze zelf niet met de regels marchanderen en de raad van Purmerend moet dat ook niet goedvinden.
rwindt / machteloze burger
Indien regels logica tarten zal geen nuchtere Noordhollander dit als ongeloofwaardig kwalificeren! Zeker niet als het een goede wethouder betreft.

Hoevaak ziet een bewindspersoon hiaten in praktijk van zijn/haar bedacht beleid en dat, nadat daarnaast ook nog eens zoveel mensen buiten het Ministerie zich hiermee bemoeid hebben?
Ab Klink moest dat o.a. bijvoorbeeld t.a.v. het rookverbod ervaren.

Hoevaak stuit het veldwerk niet op hiaten in praktijk op allerlei terreinen?

Een nuchtere inwoner zal eerder zijn hoofd schudden over het feit dat regels zo dichtgetimmerd zijn en dit soort bokkesprongen nodig zijn!

Geef Gemeenteraad mandaat regels te overrulen in dit soort zaken, in het geval de regel de logica tart voor een ruime meerderheid.
sadsad / sad
https://www.binnenlandsbestuur.nl/vakgebieden/publieke-zaken/gratis-groen-afval-afleveren-door-storm.216586.lynkx#Reageer
sadsad / sad
ts or services offered by over 115,000 businesses who have included their details in over 55,000 product and service areas. Its FREE ??IP???? to attract the right results for your business too. Manufacturers Directory Click Here to join ??????? the ever-growing directory and its community . ??IP???? Business Directory Start benefiting now by registering for your free complimentary listing on the UK's best business to business directory.
Businessmagnet.co.uk is the first and only Business Directory with an Industry IP???????? Association program. Business Directory Active participation from recognised
huisman / gemeente
Ach dan kan je tijdens de verkiezing toch tijdelijk een huisje huren. Doe je dit spelletje toch nog een keer. Of je schaft de onzinnige regel af of je laat deze truc verdwijnen. Dit soort geneuzel kost nu klauwen vol met geld.
Els Boers, Krachtig Lokaal Bestuur / adviseur, auteur
Het bijzondere is dat we altijd vinden dat regels voor anderen gelden. Als gemeentebestuur heb je een voorbeeldfunctie en wordt je geacht net wat netter met de wetgeving om te gaan dan de doorsneel inwoner. Is dit nu een oproep aan alle inwoners van Purmerend om vooral te proberen wet- en regelgeving te ontduiken? Normen en waarden, daar heeft een ieder zo zijn of haar eigen beelden bij blijkt maar weer. Geen wijs besluit van de raad, dit gaat doorwerken op andere te nemen besluiten. Heo serieus kan de inwoner van Purmerend de raad en het college nu nemen? Integriteitscode?
Gert-Jan Tolberg / extern
@els Precies wat jij zegt. Het gaat ook om ethiek. Het is meten met twee maten, wederom.
Mr. F. Breure / VVD-Burgerraadslid Zwolle
Het wordt de hoogste tijd, dat ook in de (lokale) politiek een einde wordt gemaakt aan het van twee walletjes willen eten!
Het zou deze wethouder daarom sieren, dat zij ervoor kiest haar wethouderschap definitief neer te leggen.De nu voorgestelde procedure is in strijd met de wet (want nooit zo door de wetgever bedoeld!), en ondermijnt (deste meer) het vertrouwen van de burger in de politiek.
wilbert107
Volgens mij is er geen beletsel voor mevr. Keijzer om op de lijst te staan of lijsttrekker te zijn bij volgende verkiezingen. Alleen als ze raadslid wil worden moet ze bij aanvang van het raadslidmaatschap in Purmerend wonen. Als Waterlandse kan ze dus niet in Purmerend stemmen en niet in Purmerend in de raad komen.
Folkert / webmaster
Woningen staan steeds langer te koop. Er moet toch binnen de grenzen van Purmerend wel een huis te koop staan, waar een gezin van 7 personen kan wonen.
Hoe gaat de gemeente Purmerend om met inschrijvingsperioden als het b.v. om bijstandaanvragers of woningzoekenden gaat?
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
De raad kan een ontheffing geven voor de woonplaatsvereiste. Onduidelijk is waarom de wethouder eerst ontslagen moet worden. Met anderen ben ik het eens dat zo de suggestie wordt versterkt dat de raad meewerkt aan een 'trucje'. Communicatief niet handig.
Lex van Almelo / journalist
Stel nu dat de raad zich bedenkt en haar na het ontslag niet opnieuw aanneemt.....
Advertentie