of 61043 LinkedIn

Ontslagen wethouder terug in Vlaardingse raad

Frans Hoogendijk (ONS.Vlaardingen) werd vorige week nog door de gemeenteraad van Vlaardingen als wethouder ontslagen, omdat die hem niet langer geloofwaardig vond. Hoogendijk huisvestte namelijk arbeidsmigranten, terwijl hij daar politiek en bestuurlijk tegen in het geweer kwam en het bovendien laat aan de raad meldde. Nu wil en kan hij terugkomen in diezelfde raad.

Vorige maand werd Frans Hoogendijk (ONS.Vlaardingen) nog door de gemeenteraad van Vlaardingen als wethouder ontslagen, omdat die hem niet langer geloofwaardig vond. Hoogendijk huisvestte namelijk arbeidsmigranten, terwijl hij daar politiek en bestuurlijk tegen in het geweer kwam en het bovendien laat aan de raad meldde. Nu wil en kan hij terugkomen in diezelfde raad.

Terugkeer
Hoogendijk stond als lijsttrekker van ONS.Vlaardingen bovenaan de kandidatenlijst en werd voor zijn partij wethouder. Vorige maand werd hij ontslagen. Twaalf uur later stapte raadslid Roos Wieland (ONS.Vlaardingen) uit de fractie (en uit de politiek), omdat de perikelen rond het vertrek van twee fractieleden en het ontslag van Hoogendijk te veel negatieve energie kostten. Hoogendijk kreeg de keuze om terug te keren in de raad en heeft nu besloten dat inderdaad te gaan doen.

Verantwoordelijkheid
Niet uit wraak of rancune, maar voor de stad, aldus de gewezen wethouder in het AD. Hoogendijk vindt nog steeds dat hij feitelijk niets verkeerd heeft gedaan en zegt dat hij slachtoffer is geworden van de beeldvorming. ‘Die heeft ertoe geleid dat ik geen wethouder meer ben.’ Nochtans wil Hoogendijk geen wraak nemen, maar zijn verantwoordelijkheid richting de kiezer. Heel vreemd is dat niet, want hij behaalde als lijsttrekker de helft van de 4400 stemmen die op ONS.Vlaardingen werden uitgebracht.

Hoogendijk komt terug
Voor de raad die hem, op zijn eigen fractie na, unaniem wegstemde is het misschien wel een beetje ongemakkelijk als Hoogendijk weer tussen hen plaatsneemt. En dat zou al kunnen gebeuren op 9 mei bij de eerstvolgende raadsvergadering. De gemeente Vlaardingen laat weten dat is gekeken of er in de normale procedure belemmeringen zouden zijn om Hoogendijk raadslid te laten worden en dat blijkt niet het geval. ‘De heer Hoogendijk is de eerste die in aanmerking komt voor de raadszetel. Hij heeft inmiddels een uitnodiging ontvangen en deze geaccepteerd. Daarmee is hij dus benoemd.’

Herenakkoord
Een ander probleem zou wel eens kunnen worden dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar betalingen die Hoogendijk heeft gedaan aan oud-partijgenoot Ron Boers. De afspraak tussen de twee zou zijn dat als een van hen wethouder zou worden deze naar de ander een maandelijks bedrag zou overmaken. Een herenakkoord, aldus Boers, waar nooit een geheim van is gemaakt. Hoogendijk zou drie keer duizend euro hebben overgemaakt. Toen kwam er ruzie en werd Boers uit de partij gezet.

'Judassengedrag'
Het OM onderzoekt of er sprake is van een strafbaar feit en roept politici op om bewijsmiddelen met hem te delen. Het OM ontving de informatie, nadat CU/SGP-fractievoorzitter Erik van Pienbroek naar burgemeester Annemiek Jetten was gestapt toen Boers hem een betalingsbewijs van Hoogendijk liet zien. In januari is hier een melding van gedaan, maar die heeft Boers nooit bereikt en dat neemt hij hen zeer kwalijk, zegt hij tegen RTV Rijnmond. Tegen dezelfde zender zegt Van Pienbroek te snappen dat Boers hem van ‘judassengedrag’ beticht, maar die zegt zijn plicht als raadslid te doen ‘door een misstand te melden, daar waar ik het zou moeten doen’.

Nieuw college
Intussen zijn informateurs Eric van der Burg en Roel van Gurp bezig met het formeren van een nieuw college in Vlaardingen. Zij adviseerden dat het college van VVD, GroenLinks en CDA wordt aangevuld met D66, Fractie Kerkhof en VV2000/Leefbaar Vlaardingen. De raad stemde daar unaniem mee in. De streefdatum voor de installatie van het nieuwe college is ook 9 mei 2019, Maar deze streefdatum gaat wel gepaard met een waarschuwing van de beide ervaren informateurs: kwaliteit gaat boven snelheid.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.