Advertentie

Ongezouten kritiek Oss op herindelingsplannen

Het Osse college uit pittige kritiek op de fusieplannen van Landerd en Uden. Een fusie tussen beide gemeenten is onlogisch, onverstandig en oncollegiaal.

12 december 2019
bedreiging-vuist.jpg

Een fusie tussen Uden en Landerd is onlogisch, onverstandig en oncollegiaal. Die ongezouten boodschap geeft het college van Oss aan de colleges en raden van beide gemeenten. Het steekt het Osse gemeentebestuur dat Oss nooit serieus is betrokken bij de herindelingsplannen van ‘grote buurgemeente’ Landerd en ‘regionale collega-gemeente’ Uden. Oss is slechts ‘pro forma’ betrokken geweest.

Grote opgaven

Uden en Landerd willen per 1 januari 2022 samen de nieuwe gemeente Maashorst gaan vormen. Oss vindt dat niet de juiste oplossing voor de grote opgaven waar gemeenten en de regio Noordoost-Brabant voor staan, aldus B en W in hun concept-reactie op het herindelingsvoorstel. De komende jaren staan lokale overheden voor ‘grote grensoverschrijdende opgaven’ aan de lat. Oss noemt daarbij jeugdzorg, veiligheid, energie en klimaat. ‘De regio heeft behoefte aan stevige trekkers, die oog hebben voor alle gemeenten en kernen. Als één van de stevige trekkers geeft Oss deze functie in de regio Noordoost Brabant al jaren vorm en we willen dit versterken.’ De voorgenomen fusie zet een streep door dat plan. Oss is niet op overnamepad, tekenen B en W daarbij aan.

Interne blik

Het is onwenselijk dat beide gemeenten nu samen willen gaan, vindt Oss. Een fusiegemeente heeft de eerste jaren een intern gerichte blik. ‘Het is daarnaast niet uitgesloten dat na de fusie tussen Landerd en Uden het herindelingsproces in de regio verder gaat.’ Het zou bovendien logischer zijn als Schaijk en Reek, die nu tot Landerd behoren, bij Oss worden gevoegd. Niet alleen vanwege de ‘dagelijkse oriëntatie’ van inwoners van Schaijk en Reek, maar ook om tegemoet te komen aan de wensen van de inwoners van beide kernen. ‘Er zijn de laatste maanden maar liefst 1.450 handtekeningen opgehaald tegen de fusie met Uden. Schaijk telt 7.000 inwoners. Veel Schaijkenaren spreken van ‘een krachtig signaal’ dat je niet zomaar mag negeren’, schrijven B en W van Oss.

Claim

De naam voor de fusiegemeente is Oss een doorn in het oog. ‘De keuze voor en de claim van de naam Maashorst voor de nieuwe gemeente gaat voorbij aan het feit dat er vier Maashorstgemeenten zijn. Het kan niet zo zijn dat twee gemeenten gaan lopen met de investeringen van vier gemeenten en de provincie en Staatsbosbeheer. Dit vinden wij niet collegiaal.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie