of 59794 LinkedIn

Onenigheid over raadskroket

Steeds meer gemeenten bezuinigen op de raadskroket. Jan Peter Balkenende verhief in 1993 de raadskroket tot recht, maar nu haken steeds meer gemeenten af.

In de gemeenteraad van Tynaarlo is onenigheid ontstaan over de snacks die tijdens of na afloop van de gemeenteraadsvergadering worden geserveerd.

JOGG-gemeente
Tynaarlo is een zogenaamde JOGG-gemeente, een gemeente die een gezondere leefstijl voor jongeren en jongvolwassenen wil promoten door middel van het project ‘Jongeren Op Gezond Gewicht’. Dan past het niet, zo vindt GroenLinks in de Tynaarloose raad, om bitterballen en kroketten te serveren aan de raad en het college. De partij wil deze snacks vervangen door repen van noten, zuidvruchten, fruit en wraps met humus.

Betere besluitvorming
Dit is echter tegen het zere been van het CDA in de raad, die in november 2014 juist nog een motie indiende waarin het recht op de bitterbal en kroket na 23.00 ’s avonds werd vastgelegd. Volgens de Christendemocraten van Tynaarlo is de kwaliteit van het debat daarbij gebaat. In de late avonduren wil de aandacht bij raad en college nogal eens verslappen en een snack zou voor een oppepper zorgen en daarmee voor betere besluitvorming.

Krokettenmotie
De discussie over kroketten en bitterbalen tijdens raadsvergaderingen kent overigens een lange historie. In 1993 diende het toen nog niet zo bekende Amstelveense raadslid Jan Peter Balkenende, de latere premier van Nederland, een Krokettenmotie in. De motie behelsde de bepaling dat gemeenteraadsleden recht hebben op een kroket als de raadsvergadering tot na 23.00 uur duurt.

Ook vegetarisch
Balkenende zou later zeggen dat hij de motie had ingediend toen hij zich verveelde en dat het eigenlijk als grap was bedoeld, maar doordat de andere partijen ermee instemden, werd de motie daadwerkelijk van kracht. In 2002 werd ook een krokettenmotie van kracht in Zwolle. In die bepaling was echter ook sprake van gelijkwaardige snacks en ook vegetarische snacks werden in de nieuw ingevoerde regel vermeld.

Raadskroket afgeschaft
De afgelopen jaren hebben een groeiend aantal gemeenten, waaronder Katwijk, Coevorden, Hilversum en Zwolle,  de raadskroket juist weer afgeschaft. Dit met het oog op bezuinigingen. 

 

Moet de raadskroket blijven? Breng hier uw stem uit.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bert (adviseur) op
Ik neem aan de motie in de A.mstelveense raad werd ingediend door Balkenende en niet de Almeerse