of 59082 LinkedIn

Onenigheid over raadskroket

Steeds meer gemeenten bezuinigen op de raadskroket. Jan Peter Balkenende verhief in 1993 de raadskroket tot recht, maar nu haken steeds meer gemeenten af.

In de gemeenteraad van Tynaarlo is onenigheid ontstaan over de snacks die tijdens of na afloop van de gemeenteraadsvergadering worden geserveerd.

JOGG-gemeente
Tynaarlo is een zogenaamde JOGG-gemeente, een gemeente die een gezondere leefstijl voor jongeren en jongvolwassenen wil promoten door middel van het project ‘Jongeren Op Gezond Gewicht’. Dan past het niet, zo vindt GroenLinks in de Tynaarloose raad, om bitterballen en kroketten te serveren aan de raad en het college. De partij wil deze snacks vervangen door repen van noten, zuidvruchten, fruit en wraps met humus.

Betere besluitvorming
Dit is echter tegen het zere been van het CDA in de raad, die in november 2014 juist nog een motie indiende waarin het recht op de bitterbal en kroket na 23.00 ’s avonds werd vastgelegd. Volgens de Christendemocraten van Tynaarlo is de kwaliteit van het debat daarbij gebaat. In de late avonduren wil de aandacht bij raad en college nogal eens verslappen en een snack zou voor een oppepper zorgen en daarmee voor betere besluitvorming.

Krokettenmotie
De discussie over kroketten en bitterbalen tijdens raadsvergaderingen kent overigens een lange historie. In 1993 diende het toen nog niet zo bekende Amstelveense raadslid Jan Peter Balkenende, de latere premier van Nederland, een Krokettenmotie in. De motie behelsde de bepaling dat gemeenteraadsleden recht hebben op een kroket als de raadsvergadering tot na 23.00 uur duurt.

Ook vegetarisch
Balkenende zou later zeggen dat hij de motie had ingediend toen hij zich verveelde en dat het eigenlijk als grap was bedoeld, maar doordat de andere partijen ermee instemden, werd de motie daadwerkelijk van kracht. In 2002 werd ook een krokettenmotie van kracht in Zwolle. In die bepaling was echter ook sprake van gelijkwaardige snacks en ook vegetarische snacks werden in de nieuw ingevoerde regel vermeld.

Raadskroket afgeschaft
De afgelopen jaren hebben een groeiend aantal gemeenten, waaronder Katwijk, Coevorden, Hilversum en Zwolle,  de raadskroket juist weer afgeschaft. Dit met het oog op bezuinigingen. 

 

Moet de raadskroket blijven? Breng hier uw stem uit.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Willem op
Om een ellenlang debat, een patstelling en een mogelijke crisis te voorkomen (en het totale failliet van de politiek): de kantinejuffrouw neemt vooraf even een lijstje op van de gewenste snacks. We drinken onze koffie immers ook niet allemaal op dezelfde wijze. En nu over tot de orde van de dag!
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Hoewel dit voorbeeld iets kleins lijkt gaat het in wezen om iets groots: intolerantie. Partijen als GroenLinks willen koste wat het kost hun leefwijze opdringen aan anderen. Ik vind het prima als anderen humus (= vies) willen consumeren maar laat mij zelf uitzoeken wat ik eet.
Door Vollinc op
Lijkt me een heerlijk dorp, dat Tynaarlo. De kroket als bestuurlijk probleem. Dan ben je toch zorgeloos?
Door anoniem (Beleidsadviseur) op
Voorbeeldfunctie!!

Wie op een positie met macht iets vaststeld, moet zelf het goede voorbeeld geven. Zo niet, dan ben je hypocriet en verdien je die plek op het pluche niet. Dan verdien je het te worden verstoten.

Overgewichtproblematiek moet vroeg in het gezin al aandacht krijgen. Goede voeding, alles met mate etc.. Maar wie weet nog wat een goed en warm gezin is?

Dan maar aanpakken door slecht voedsel flink te belasten en met deze opbrengsten gezonde voedsel in prijs te verlagen (geen belasting).
Door Bond (Adviseur) op
Goeie help, de plaatselijke politiek is weer meer met zichzelf bezig dan met besturen. Gauw weer aan het werk, en 's avonds zuurpruimen als snack voor de GL fractie.
Door Ron de Jong (Burger) op
Hebben ze echt niks beters te doen?
Door Ons oma (Raddslslid) op
Als je hart bitter is zal suiker in de mond je niet helpen. Had ons oma het belletje laten lezen van GroenLinks en de reactie van CU. We moeten van deze partijen op dieet. Een ding staat vast dat dieet niet haast volgens ons oma. Dus geen lekkere hapjes meer zal geen tijd opleveren. Ons moeder kwam met de suggestie in te voeren dat als er iemand spreekt er niet wordt gesnoept. Dit om de CU tegemoet te komen. Hadden namelijk een scherp oor voor het ritselen van verpakkingen. Maar om er nu een aparte werkgroep voor in het leven te roepen, gaat ons te ver. Dat geklaag over te dik zijn ligt meestal aan het gegeven dat men te klein zou zijn zo beredeneerde ons oma. Maar dikke mensen zijn vaak joviaal en hoort bij dit soort typetjes. De raad bekijkend zou dat wel eens kunnen kloppen. En wie het niet is (joviaal) kan spelen dat hij/zij joviaal is. Dan valt de dikkigheid niet op. (gniffel)
Door Carlina van den Heuvel (directeur basisschool) op
whahahaha...waar de politiek zich al niet druk om maakt! Ik adviseer jullie een zo minimaal mogelijk energieniveau in deze onzin te steken! Hi hi
Door Johan (griffier) op
Een motie is een politiek instrument, maar geen lachwekend boodschappen- of bestelbriefje. Wil je kroketten, marsen, worstebroodjes of snickers, heb het er dan 5 minuten over in het presidium of kaart het aan bij de griffier. Of vergader gewoon efficiënt. Na 3 uur vergaderen op een avond zal geen kroket het niveau van het verdere debat kunnen redden. Bijzonder tdat het hoofd van de gemeente een discussie over kroketten in de raadsvergadering van algemeen belang vindt .
Door - Hans - (- Burger _) op
- 033 en Bitterballen -
Om de 2 a 3 jaar gaat er door "verkeerd handelen" van een PvdA of D66 wethouder in Amersfoort ongeveer 10 of 15 miljoen euro "down the drain". -
Dus versnaperingen (voor raadsleden) zitten er in Amersfoort niet meer in !