of 63946 LinkedIn

Onenigheid over raadskroket

Steeds meer gemeenten bezuinigen op de raadskroket. Jan Peter Balkenende verhief in 1993 de raadskroket tot recht, maar nu haken steeds meer gemeenten af.

In de gemeenteraad van Tynaarlo is onenigheid ontstaan over de snacks die tijdens of na afloop van de gemeenteraadsvergadering worden geserveerd.

JOGG-gemeente
Tynaarlo is een zogenaamde JOGG-gemeente, een gemeente die een gezondere leefstijl voor jongeren en jongvolwassenen wil promoten door middel van het project ‘Jongeren Op Gezond Gewicht’. Dan past het niet, zo vindt GroenLinks in de Tynaarloose raad, om bitterballen en kroketten te serveren aan de raad en het college. De partij wil deze snacks vervangen door repen van noten, zuidvruchten, fruit en wraps met humus.

Betere besluitvorming
Dit is echter tegen het zere been van het CDA in de raad, die in november 2014 juist nog een motie indiende waarin het recht op de bitterbal en kroket na 23.00 ’s avonds werd vastgelegd. Volgens de Christendemocraten van Tynaarlo is de kwaliteit van het debat daarbij gebaat. In de late avonduren wil de aandacht bij raad en college nogal eens verslappen en een snack zou voor een oppepper zorgen en daarmee voor betere besluitvorming.

Krokettenmotie
De discussie over kroketten en bitterbalen tijdens raadsvergaderingen kent overigens een lange historie. In 1993 diende het toen nog niet zo bekende Amstelveense raadslid Jan Peter Balkenende, de latere premier van Nederland, een Krokettenmotie in. De motie behelsde de bepaling dat gemeenteraadsleden recht hebben op een kroket als de raadsvergadering tot na 23.00 uur duurt.

Ook vegetarisch
Balkenende zou later zeggen dat hij de motie had ingediend toen hij zich verveelde en dat het eigenlijk als grap was bedoeld, maar doordat de andere partijen ermee instemden, werd de motie daadwerkelijk van kracht. In 2002 werd ook een krokettenmotie van kracht in Zwolle. In die bepaling was echter ook sprake van gelijkwaardige snacks en ook vegetarische snacks werden in de nieuw ingevoerde regel vermeld.

Raadskroket afgeschaft
De afgelopen jaren hebben een groeiend aantal gemeenten, waaronder Katwijk, Coevorden, Hilversum en Zwolle,  de raadskroket juist weer afgeschaft. Dit met het oog op bezuinigingen. 

 

Moet de raadskroket blijven? Breng hier uw stem uit.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door petra op
En wie betaalt die kroket? De burger natuurlijk. Terwijl die burgers als ze naar hun werk gaan hun eigen brood en snacks mee moeten nemen. Misschien moet de gemeenteraad dat ook eens doen en de tijd van discussie eens gebruiken voor echte problemen.
Door Jhr. Van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Een teken dat de lokale democratie al opgeheven is wegens gebrek aan belangstelling. Het is nog slechts een woordenspel voor mensen met een vals ego. Ik wil voorstellen om kroketten en bitterballen van ganzenpaté te serveren. Het is een culinaire bijdrage aan de ganzenplaag. Helaas zijn ze te veel op de kleine kring gericht in Tynaarlo om zelf op zo'n idee te komen. Ze zullen vast nog wel een paar moties over dit belangwekkende onderwerp gaan indienen
Door Guillaume (Notaris ) op
En met dit soort diepgaande zaken houde ze zich bezig in die gemeente. Ze zullen wel niets beters te doen hebben. Notaris adviseert een korting van 20% op de algemene uitkering. Gevolg door een korting op de overheidsuitgaven van het rijk met 20%.
Door D. (adviseur) op
Gaan we in komkommertijd schrijven over kroketten?
Ik stel een bamischijf voor met sojavlees voor de vegetariërs onder ons. Laat ze lekker eten; een welkome afleiding na een lange taaie zit. Wat een land leven we; Overal heeft iedereen een mening over..
Door Fritz A. von Geusau op
De onnozelheid ten top. Inwoners van Tynaarlo; dit is nu het niveau van uw gekozen gemeentebestuur.
Door Jaap (adviseur oa jeugd) op
Jogg staat voor jongeren en jongvolwassenen. Laat al die ouwe zakken hun kroket toch eten.
Door Jan op
In plaats van te schrijven over onbenulligheden als bitterballen of andere gefrituurde hapjes (en daarop weer te reageren) zou men zich beter druk kunnen maken over het feit dat in veel gemeenten het gewoonte is nog uren na de raadsvergadering alcoholica te nuttigen en dan vrolijk weer achter het stuur van de auto plaats te nemen. Merkwaardigerwijs zie je dan nooit alcoholcontroles door de politie. Daar branden ze hun vingers kennelijk niet aan.
Door Johan (meelezer) op
Ach beste meneer De Kluis. Is dit nu de invulling van uw artikel "goede voornemens" van 19 januari 2015. Ik hoop dat we niet hoeven te wennen aan dit nieuwe nivo van berichtgeving. Als ik de reacties van onze freelance journaliste zo lees, dan is er nog volop ruimte voor "verdieping in het nieuws" en ook het voornemen om je niet te richten op "nieuws dat ook in de regulier media verschijnt", lijkt al snel te verworden tot een loze kreet. Kom op zeg, graag een beetje nivo (terug-)brengen
Door anoniem (Beleidsadviseur) op
De gemeente is toch een JOGG-gemeente? Of is dat ook niet correct in het bericht? Als dit toch klopt,
dan heb je als bestuur een keuze gemaakt om gezondheid bij jonge mensen (waarom niet ook ouderen?) te promoten.

In dat geval passen snacks niet bij degenen die dit besluit hebben genomen!!! Hoe je het ook wilt draaien of uitleggen, wie een dergelijk besluit neemt, zal zelf het goede voorbeeld moeten geven!!!

Het zou wat worden als bv. onderwijzers niet meer het goede voorbeeld zouden geven bij zaken die zij vanuit hun machtspositie opleggen. Pestende en liegende onderwijzers etc. De kinderen zullen dit voorbeeld dan gaan volgen....en ze staan dan nog in hun recht ook.

Dus...óf het JOGG besluit terugdraaien, of de snacks de tent uit!!! Dood aan de hypocrisie...
Door W.F.WIllems (pensioen) op
Niet voor niets staat deze gemeente in de wijde omgeving bekend als Ty(naar)loo, met een uitgebreide bedrijfspathologie