of 64621 LinkedIn

Onderzoek naar spirituele bijeenkomst op begraafplaats

Een groep mensen hield op het kindergedeelte van de begraafplaats Rusthof in Leusden een seance om ‘spirituele energieën te onderzoeken van overledenen’.
Reageer

Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort heeft de Nationale ombudsman gevraagd om een onderzoek in te stellen naar het oproepen van spirituele energieën op begraafplaats Rusthof in Leusden. Een groep mensen hield daar in september op het kindergedeelte van de begraafplaats een seance om ‘spirituele energieën te onderzoeken van overledenen’. 

Ze hadden daarvoor toestemming van de directie van de begraafplaats. De zaak zorgt ondanks brieven met uitleg voor veel onrust in Amersfoort.

Videocamera
De seance werd bekend doordat de vader van een overleden kind een videocamera vond op Rusthof. Daarop stond een filmpje van een ritueel rond een kindergraf buiten de openingstijd van de begraafplaats. Volgens de directie van Rusthof had de groep rust nodig vanwege hun onderzoek. Een medewerker van de begraafplaats begeleidde hen.

Geen toestemming
De directie stuurde een brief met uitleg aan alle 15.000 nabestaanden van mensen die op Rusthof zijn begraven. Burgemeester Bolsius heeft ook een brief gestuurd, waarin hij erkende dat er beter geen toestemming gegeven had kunnen worden. Amersfoort zou de zaak onderzoeken, maar heeft nu de ombudsman gevraagd om dit te doen.

Antwoord

Het onderzoek van de ombudsman is volgens de gemeente nodig om ‘het vertrouwen te herstellen en om zorgvuldig antwoord te kunnen geven op veel vragen’. De ombudsman zal onder andere met een aantal ouders van overleden kinderen spreken. De uitkomst van zijn onderzoek wordt binnen enkele weken verwacht. Met Rusthof zijn huisregels opgesteld en het Openbaar Ministerie onderzoekt of er sprake is geweest van grafschennis, aldus de gemeente. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners