of 62812 LinkedIn

Onderzoek naar gemeentelijk toezicht op alcoholverbod

Omdat de Koninklijke Horeca Nederland het vermoeden heeft dat gemeenten heel verschillend omgaan met het nieuwe toezicht op het alcoholverbod voor minderjarigen gaat ze onderzoek doen.
3 reacties

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) onderzoekt de komende weken hoe gemeenten omgaan met het alcoholverbod voor minderjarigen.

Signalen
De belangenorganisatie heeft signalen dat gemeenten verschillend controleren in hoeverre de nieuwe regels worden nageleefd, bevestigt een woordvoerder na een bericht in De Telegraaf. ,,De ene gemeente doet het goed, de ander minder.’’

 
Geen voorstander 

De grens waarop alcohol mag worden geschonken is per 1 januari verhoogd van 16 naar 18 jaar. Op 1 juli moesten gemeenten hun controlerende taak in maatregelen hebben vervat. KHN was nooit voorstander van de nieuwe regels omdat die moeilijk te handhaven zouden zijn. Maar inmiddels hebben kroegbazen wel investeringen gedaan, zoals ID-pasjes, scanapparatuur en polsbandjes. ,,Dan mag je van een overheid verwachten dat die ook controles uitvoert.''

 
Overleg met ministeries 

De uitkomsten van het onderzoek wil de belangenclub voor de horeca meenemen in het overleg met de ministeries van VWS en Binnenlandse Zaken over de kwestie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door jhr. Van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Het hele alcoholbeleid voor jongeren is een uiting van doorgeschoten regeldrift van ambtenaren. Als je kinderlokkers moet inzetten om wettelijke regels te handhaven, dan ben je totaal op de verkeerde weg als overheid. Verantwoord omgaan met alcohol moeten jongeren leren door hun opvoeding, via de moderne sociale media en vooral door onderlinge omgangsvormen. Wat nodig is, is dat je leert dat jongeren elkaar weer aanspreken op gedrag en omgangsvormen. Via verboden en handhaving ontstaat alleen maar een zwart circuit en wantrouwen jegens de overheid, terwijl de overheid nu goedwillende ondernemers met verantwoordelijkheidsgevoel de nek omdraait. Jongeren hebben juist een grote behoefte aan vertrouwen en aan eigen verantwoordelijkheidsgevoel. Geef het ze dan ook als overheid, als je inderdaad volwassen en evenwichtige burgers wilt kweken ! Een betuttelende en pamperende overheid kweekt geniepige en achterbakse burgers.
Door Luuk op
Nooit voorstander geweest van de nieuwe DHW omdat die moeilijk te handhaven zouden zijn? Kan iemand mij nu vertellen wat het uitmaakt voor de handhaving of de grens bij 16 of 18 ligt? Goede reactie van Nobby trouwens.
Door Nobby (animal cop) op
Ik zou graag zien dat Horeca Nederland het onderzoek uitbreidt met hoe haar leden de wetgeving naleven. En dan niet alleen naar (sterke) drank schenken aan minderjarigen, maar ook aan beschonken mensen, roken in de kroeg, belastingontduiking, tijdige betaling aan personeel, arbo-eisen, geluidsoverlast, en toezicht op bezoekers in de directe omgeving van cafe en terras.

Vacatures

Van onze partners