Advertentie

Onderzoek machtsmisbruik burgemeester Schiedam

Onderzoek machtsmisbruik burgemeester Schiedam

13 april 2011
Maakt de burgemeester van Schiedam zich schuldig aan machtsmisbruik? Volgens het Algemeen Dagblad heeft burgemeester Wilma Verver (VVD) er persoonlijk voor gezorgd dat het Schiedamse aannemingsbedrijf v. d. Tempel vrijwel geen opdrachten meer krijgt van de gemeente sinds een privégeschil met haar.

De gemeenteraad van Schiedam geeft het college van burgemeester en wethouders tot maandag 18 april de tijd om intern informatie te verzamelen om zich hierover een beeld te kunnen vormen.

Huisaannemer
Ambtenaren van de gemeente Schiedam hebben in het AD gezegd dat zij op last van de burgemeester geen opdrachten meer aan v.d. Tempel mogen verstrekken. Volgens de burgemeester heeft v. d. Tempel, jarenlang een van de huisaannemers van de gemeente, minder opdrachten omdat de aanbestedingsprocedure is gewijzigd. Volgens directeur-eigenaar Richard Breugem van het aannemingsbedrijf is dat onjuist. ‘Het overgrote deel van de door ons bedrijf uitgevoerde werkzaamheden zijn losse onderhouds- en serviceopdrachten die in regie worden uitgevoerd. Dat zijn geen aanbestedingsplichtige werken, die de gemeente in het algemeen vrij kan vergeven.’

Beslag
V. d. Tempel voerde begin 2008 een verbouwing uit bij Verver. Verver vond dat het bedrijf zijn werk niet goed heeft gedaan en wil geld van het bedrijf. Volgens de advocaat van Verver bevestigen twee bouwrapporten dat het bedrijf ondeskundig werk heeft geleverd. Het bedrijf heeft beslag laten leggen op de woning van Verver en haar echtgenoot, vanwege een openstaande rekening van meer dan 300 duizend euro. Breugem wil hier niks over zeggen, omdat de Raad van Arbitrage de zaak nog in behandeling heeft.

Zweem van twijfel
V. d. Tempel juicht onderzoek naar de mogelijke belangenverstrengeling toe, maar vindt het college van B en W niet het eerst aangewezen orgaan om een dergelijk onderzoek te doen. ‘Wij hechten aan een openbaar onderzoek door een instantie waarvan de onafhankelijkheid boven iedere zweem van  twijfel verheven is.’ Omdat de gemeenteraad ‘blijkbaar’ geen gebruik maakt van haar recht op enquête, heeft het bedrijf een verzoek ingediend bij de rechtbank van Rotterdam om een voorlopig getuigenverhoor te mogen houden. ‘Als waar is wat ambtenaren in de media beweren, dan is sprake van een onrechtmatige daad, waar ons bedrijf schade door lijdt.’

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Roel / consultant
Als een timmeerman slecht werk levert ga je naar een ander! Daar hoef je toch geen rekening en verantwoording vor af te leggen? Integriteit? Onzin! Van dit soort bureaucratisch juridisch geneuzel, daar snappen burgers niets van! Dit geeft politiek en openbaar bestuur een slecht imago. Voor een slechte timmerman drie anderen. Niet zeuren. Werk goed doen!
HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Ook hiervoor geldt, wanneer blijkt dat er op welke wijze dan ook (beinvloeding van de ambtenaar in haar dienst of anderzijds), machtsmisbruik in het spel is, wieberen! De maatschappij moet vertrouwen hebben in de overheid en haar integriteit, dit mag op geen enkele wijze ooit ter discussie staan. Rotte appels definitief verwijderen en niet ergens anders een warm plekje ter verdere rijping geven, maar net als wat voor iedere medewerker geldt, ontslag zonder vergoeding. Wie hoog wil zitten en hoog wil vangen, dient rekening te houden met een de hoogte van de val. Waar is op dat niveau de eigen regie in handelen?!?!? Daarnaast, een aannemer moet ook niet zitten zeuren wanneer deze eens een opdrachtje niet toegeschoven krijgt, terwijl deze daar in het verleden "altijd" op kon rekenen.......
Veel wijsheid en vertrouwen toegewenst!
Peter
Goh, ook toevallig! Zoiets heeft zij ook al aan de hand gehad met een Voorschotense aannemer in de tijd dat zij burgemeester van Voorschoten was.
Kritikus / Geen Hagenees
Jan Franssen (CdK Z-H) heeft het maar druk met al die disfunctionerende burgemeesters. Zowat in een kwart van de gemeenten van zijn provincie zit inmiddels een waarnemer: Een (oud) gedeputeerde of een linkse liberaal. Want die heeft Franssen graag. Gisteren weer in Sliedrecht.

Overigens is de CdK degene die de eerste selectie voet op de sollicitatiebrieven voor de functie van burgemeester. Franssen heeft in de loop der jaren al heel wat steken laten vallen. De kosten voor de gemeenschap zijn gigantisch, want al die thuiszittende, op een zijspoor belande burgemeesters moeten natuurlijk wel doorbetaald worden.

Het wordt hoogste tijd dat Franssen zelf opstapt! Wegens bewezen incompetentie.
Herman, Enschede / Beleidsmedewerker
Wat een naïeve Gemeenteraad. Als deze aannemer schade lijdt, dient onmiddelijk overgegaan te worden tot ontslag voor deze vrouwelijke burgemeester. Rancune is wanprestatie. Ontslag op staande voet. Soms vrees ik vrouwen in bestuur. Vooral VVD-vrouwen. Neelie Kroes, naar geruchten, heeft ook rancuneus geageerd vroeger. De burger en zelfs ik als ambtenaar verlies steeds meer mijn vertrouwen in Betrouwbaar Bestuur. Zonder rokkenjagers en baantjesjagers. Met idealisten vanuit partijen.
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Dag mevrouw Verver.
Is het beweerde juist, pak uw biezen en vertrek. En vanzelfsprekend niet met een tas geld van of regeling met de gemeente.
En dit is mijn advies en daar moet u het mee doen.
De rijdende adviseur
een vrouwelijke ambtenaar
Geen reactie op het artikel, wel op beleidsmedewerker Herman, ik hoop dat beleid bij jouw gemeente niet op basis van aannames gebeurt want de suggestie over de vrouwelijke VVD-ers gaat nergens over en het is onzin om zo iets te vermelden op een publieke site. Succes en sterkte.
Piet / directeur
1 Onbegrijpelijk dat de Gemeenteraad een onderzoeksopdacht geeft aan iemand die gewoon partij is ( de B van B&W). Bijzonder kinderlijk!
2 Dat de B nu oorzaak is dat v.d. Tempel geen opdrachten meer krijgt, zal uiteraard moeilijk bewijsbaar zijn. Maar het is een bekend gegeven bij de Overheid gaat alles goed, maar owee, bij een conflict(je), dan is het gewoonlijk biezen pakken ( vroeg of laat).
Deejee
Het is al dom om de huisaannemer van de gemeente de verbouwing bij de gemeente uitvoerd. Heeft deze gemeente dan geen integriteits protocol. De gemeenteraad kan een integriteitsbureau opdracht geven voor onderzoek. De conclusie kan ook zijn dat de burgemeester goed heeft gehandelt.
Advertentie