of 64204 LinkedIn

Onderzoek: ex-gedeputeerde integer, maar naïef

Reageer
De in februari opgestapte Limburgse gedeputeerde Herman Vrehen (CDA) is onvoldoende alert geweest bij de gang van zaken rond de verkoop van zijn woning in 2005. Dat blijkt uit een dinsdag gepresenteerd onderzoek door de commissie-Deetman en Korthals naar de handelwijze van Vrehen rond deze verkoop en de zogeheten Sinterklaasaffaire in Echt-Susteren.

Essent-gelden
Bij de Sinterklaasaffaire verdeelden twee wethouders Essent-gelden aan bevriende verenigingen zonder dat de raad ervan wist. Vrehen woont in de gemeente Echt-Susteren, maar was hierbij niet betrokken, aldus de commissie.

 

Onvoorzichtig
Deetman zei dinsdag dat Vrehen niet in strijd met de gedragscode rond integriteit handelde, maar wel onvoorzichtig is geweest. Zo aanvaardde hij gratis een paard in bruikleen van degene die bemiddelde bij de verkoop van zijn woning.

 

Integer
Deze bemiddelaar was een vriend van Vrehen, met wie de toenmalige gedeputeerde ook zakelijke en bestuurlijke contacten had. Deetman noemde Vrehen ‘argeloos’ en ‘naïef', maar wel integer. Vrehen reageerde woedend. De conclusie van de commissie dat hij zich kwetsbaar heeft gemaakt voor verdachtmakingen van mogelijke belangenverstrengeling noemde Vrehen dinsdag ‘suggestief' en ‘kwalijk'. Vrehen haalt in zijn reactie uit naar de media. ‘In een publieke functie is niemand bestand tegen suggestieve dan wel tendentieuze berichtgeving'.

 

Openheid
De commissie adviseert de provincie om voortaan nog meer openheid te betrachten in contacten van bestuurders. ‘Als bestuurder sta je in de etalage en daarvan moet je je terdege bewust zijn', aldus Deetman. Vrehen is na zijn aftreden opgevolgd door voormalig CDA-Tweede Kamerlid Jos Hessels, die nu de portefeuille economie heeft.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners