of 59130 LinkedIn

Onderzoek belastingen waterschap

De Nationale ombudsman gaat een breed onderzoek instellen naar de manier van belastinginning door de waterschappen. Aanleiding zijn klachten over opgelegde ­aanslagen, waarbij huishoudens voor jaren tegelijk moesten betalen

De Nationale ombudsman gaat een breed onderzoek instellen naar de manier van belastinginning door de waterschappen. Aanleiding zijn klachten over opgelegde ­aanslagen, waarbij huishoudens voor jaren tegelijk moesten betalen.

Reinier van Zutphen, de Nationale ombudsman, veronderstelt volgens het consumentenprogramma Radar dat geautomatiseerde systemen ervoor zorgen dat er fouten optreden. Het onderzoek is naar verwachting ­volgende maand afgerond.

Elk jaar halen waterschappen zo'n 2,7 miljard euro aan waterschapsbelasting op, ­oftewel 1,7 procent van het totaal dat in ­Nederland aan belastinggeld wordt opgehaald op jaarbasis. Hoeveel huishoudens aan waterschapsbelasting moeten betalen verschilt per waterschap.

 

Langere betalingstermijn

Diverse bewoners uit Baarn, dat onder Waterschap Vallei en Veluwe valt, kregen volgen het AVROTROS-programma onlangs drie aanslagen voor drie jaar waterschapsbelasting tegelijk. Burgers moesten betalen over 2017, 2016 en 2015. Bij de aanslagen zat een begeleidende brief waarin staat dat het incidenteel voorkomt dat de aanslag niet wordt verstuurd in hetzelfde jaar als waarvoor de aanslag geldt. Uit de interne controle van de belastinginnende organisatie GBLT bleek dat er een aantal jaar geen aanslagen waren verstuurd. GBLT mag dat naar eigen zeggen doen tot maximaal drie jaar nadat het belastingjaar is verstreken.

Normaal gesproken hanteert GBLT een standaard betalingstermijn van zes maanden. Als tegemoetkoming krijgen huishoudens die een aantal aanslagen tegelijk moeten betalen een langere termijn aangeboden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan (Burger) op
Och, altijd nog beter dan na het verstrijken van een jaar belasting heffen met een hoger tarief dan vooraf in de wet stond. #Crisisheffing
Door Spijker (n.v.t.) op
Het zou goed zijn als de Ombudsman zich tegelijkertijd eens stort op de ongebreidelde stijgingen van de waterschapslasting.
Door p op
Ach ja, er zijn maar een paar zekerheden in het leven...één ervan is dat je belasting moet betalen.

Ik hoop maar dat het bij die belastingkantoren van de waterschappen niet zo'n zooitje is als bij de nationale belastingdienst (vaststellen van de toeslagen....)