Advertentie

Ondernemers klagen over bureaucratie gemeenten

Het MKB Nederland heeft uit onderzoek geconcludeerd dat er nog veel bureaucratie vanuit gemeenten is ten opzichte van bedrijven.

24 juni 2013

Gemeenten in Nederland houden nog altijd vast aan allerlei regels die overbodig zijn of zelfs al zijn afgeschaft. Dat concludeert MKB Nederland maandag na onderzoek.

Gemakzucht
De vrijstelling van de horeca-exploitatievergunning wordt bijvoorbeeld veel te weinig overgenomen. De helft van de gemeenten hanteert nog steeds de terrasvergunning. Ook zijn er nog steeds veel gemeenten die een uittreksel van de Kamer van Koophandel vragen, terwijl gemeenten zelf digitaal in het Handelsregister kunnen. ,,Dat is echt gemakzucht'', zo stelt een woordvoerster van MKB Nederland.

Regels in tegenspraak 

Van de 375 aangeschreven gemeenten deden er 163 mee aan het onderzoek. Het terugdringen van regels voor bedrijven en ondernemers is een van de speerpunten van MKB Nederland. ,,Regels zijn in de basis nodig, maar op diverse gebieden zijn er te veel regels en soms zijn regels zelfs met elkaar in tegenspraak'', zo stelt MKB. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat in de helft van de gevallen de gemeente de regeldruk heeft aangepakt.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

gerrie
Bij de overheid zitten nog altijd veel balletjes die denken dat ze belangrijk zijn. Zonder hun draait de wereld niet door. Ze praten met een aardappel in de keel. Ik kom ze iedere dag nog tegen op de werkvloer. Van die profilerende kwallen die denken dat de wereld om hun draait. Je wordt er kots misselijk van. Met mijn velen.
Evet Marseille / fractievoorzitter VVD Lelystad.
Hier ligt een taak voor gemeenteraden om er veel meer op te letten dat in verordeningen geen dingen worden gevraagd, die al beschikbaar zijn. Ook het verlenen van allerlei vergunningen kan in veel gevallen worden afgeschaft.
Niek / jurist
Typisch weer het MKB gezeur (net als het clubje VEH en Horeca Nederland). Zeuren terwijl je je kans voorbij hebt laten gaan. Vijf jaar terug is er een grote dereguleringsslag ingezet. Overal zijn meldpunten geopend om gestructureerd te klagen over belemmeringen. Vervolgens is daar door de overheid naar gekeken en is de regelgeving opgeheven, geschoond of vereenvoudigd. Toch houden sommige gemeenten vast aan hun autonome bevoegdheid om het anders te regelen dan b.v. de VNG modelverordening APV. Dat is hun goed recht en vormt ook de basis van het Nederlandse staats- en bestuursrecht. Ik heb recente ervaringen met een verordening waarin de ondernemers de bevoegdheid is gelaten om zelf wijzigingen aan te melden zodat er geen jaarlijkse aanvraag of ambtelijke controleronde hoeft te worden gelopen. Respons is na drie jaar werkelijk nihil zodat de gemeente uit armoed maar teruggaat naar het oude systeem van controle en handhaving. Het MKB mag met andere woorden best de hand in eigen boezem steken in plaats van te klagen.
jan
Toen wij voorstelden om het plaatsen van terrassen vrij te geven en over te laten aan de centrumondernemers, bleken het juist die ondernemers te zijn die weer gedetailleerde voorschriften wensten. De horecaondernemers en andere ondernemers kwamen er niet samen uit.

Meppie
@Aart

Het aantal "keelaardappels" bij de ondernemers doet daar zeker niet voor onder.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Kom zeg, collega's wat een zielige navelstaarderij! Ga in gesprek met ondernemers en je ziet snel waar de schoen wringt. Stel je open, dan krijg je ook een inhoudelijke, zinvolle discussie. je krijgt dan ook meer plezier in je werk. Het ontbreekt vaak compleet aan een integrale visie en dan gaan diensten zich verschansen achter regeltjes. Met een goed structuurplan kun je met aanzienlijk minder tegendraadse regeltjes toe. Het is niet gek dat gemeentes slagvaardiger zullen moeten en met minder mensen toch effectiever zullen moeten gaan werken. Een gemeente is geen werkgelegenheidsinstituut voor regeltjesneukers die niet iets anders kunnen. Als de overheid ondernemers stilaan blijft haten, dan zal de werkloosheid nog veel verder oplopen. Organiseer liever een brunch voor het MKB in je gemeente en deel samen de kosten. Dat levert pas rendement op.





Advertentie