Advertentie

Onafhankelijk onderzoek naar burgemeester Oss

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de wijze waarop de gemeente Oss de 54-jarige dakloze heeft behandeld die zichzelf maandag in brand stak en daardoor overleed. Dat heeft burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans van Oss dinsdag bekendgemaakt op een persconferentie. De man lag al lange tijd overhoop met de gemeente, waarvan hij hulp verwachtte bij het vinden van onderdak.

28 juli 2020
Foto-Wobine-Buijs2.jpg

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de wijze waarop de gemeente Oss de 54-jarige dakloze heeft behandeld die zichzelf maandag in brand stak en daardoor overleed. Dat heeft burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans van Oss dinsdag bekendgemaakt op een persconferentie. De man lag al lange tijd overhoop met de gemeente, waarvan hij hulp verwachtte bij het vinden van onderdak.

Transparant

Na zijn overlijden maandag stelde Buijs-Glaudemans in een verklaring dat de 54-jarige man door zelfmoord om het leven was gekomen en dat de gemeente jarenlang bezig was geweest om te zorgen dat hij geholpen werd. 'Als bestuurder werk je open en transparant', zei Buijs-Glaudemans dinsdagmiddag tijdens een persconferentie. 'Het onderzoek moet uitwijzen of ik goed heb gehandeld in de relatie met hem. Hadden we meer kunnen doen?'

 

Onopzettelijk

Eerder had de politie in een bericht gemeld dat de man onbedoeld ernstige brandwonden had opgelopen toen hij op de stoep een brandbare vloeistof in brand wilde steken. Op de persconferentie distantieerde teamchef Anke Jaspers van de politie zich van het bericht dat de dakloze de brandwonden onopzettelijk had opgelopen.

 

Kraakpand

'Er zijn alleen maar verliezers', zei Buijs, die zei met de broer van het slachtoffer te hebben gesproken. 'Medewerkers zagen het gebeuren, boden eerste hulp. Velen hadden de afgelopen jaren intensief contact met hem.' Dat gold ook voor Buijs zelf, die niet op die gesprekken in wilde gaan. Buijs: 'De gemeente wijst geen woningen toe. De man was na lange overlast op gezag van de rechter uit zijn woning gezet. Hij kreeg tijdelijk een kraakpand toegewezen.' Dat huis werd, nadat de Ossenaar had getuigd over een liquidatie, door onbekenden in brand gestoken.

 

Gebiedsverbod

De man dreigde de gemeente en intimideerde medewerkers. 'Er zijn grenzen aan iemands gedrag, maar we behandelen iedereen fatsoenlijk. We kunnen gedrag niet belonen met een huis', aldus de burgemeester. 'En al heeft iemand een gebiedsverbod, zoals hij, we trekken onze handen niet van hem af. Ook zijn dreiging met zelfmoord hebben we altijd serieus genomen. Natuurlijk vonden we hem lastig, maar dat was geen reden om hem anders te behandelen.'

 

Duidelijk

Politiechef Jaspers zei geen verder onderzoek naar de dood te doen: 'De beelden van de bewakingscamera zijn duidelijk. Het is geen misdrijf, dus is er voor ons geen reden tot verder onderzoek.' (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

lezer
Dit artikel in Binnenlands Bestuur is een erg eenzijdig verhaal en geeft al van politiechef en van burgemeester een beeld van weinig bereidheid tot reflectie (zie ook haar Interview) . Zelfs van eerste een afwijzing van nader onderzoek. Heel veel respect voor onderzoekjournalisten nrc Bram Endedijk en Jan Meeus die op 7 juli, 27 en 28 Juli 2020 in artikelen de moeite deden het verhaal goed gedocumenteerd neer te zetten. Ook zijn advocaat deed dit samen met Meeus in uitzending Op1. Signaal wat een getuigenprogramma van OM en politie in de praktijk inhoudt en feit dat er niet anoniem met 112 gebeld kan worden en voor melder geen domicilie op het politiebureau wordt aangeboden, zal niemand meer uitnodigen dit bij zien van o.m. liquidaties te doen. Zwaarste drugscriminelen van Nederland waren buurman van slachtoffer en dit werd hem uiteindelijk noodlottig. Wellicht kunnen korpschef en burgemeester beter op non-actief gesteld worden hangende dit onderzoek. Benieuwd wie dit gaat onderzoeken en of ook de rol van het OM hierin duidelijk wordt. Een urgentie woonruimte had een gemeente altijd kunnen afgeven. Slachtoffer had nauwelijks de eerdere brandstichting van zijn huis na zijn melding overleefd en zag zijn 2 honden hierbij verbranden. Emotionele intelligentie en de rede lijkt bij bestuurder en korpschef en OM ver weg.
lezer
Reden gebiedsverbod voor gehele gemeente Oss had geen relatie met zijn gedrag. Dit was gemotiveerd met dat zijn aanwezigheid gevaar zou kunnen opleveren voor zijn omgeving voor nieuwe aanslagen vanuit het criminele drugscircuit van het woonwagenkamp. Framing noemen we dit ANP-bericht dat kennelijk kritiekloos is overgenomen en door gemeente is aangeboden.
Advertentie