Advertentie

‘Onacceptabel’ als openbaar bestuur niet kan handelen

Het openbaar bestuur moet kunnen optreden als wethouders niet integer blijken te zijn. Dat stellen de Commissarissen van de Koning (CdK’s) van Noord-Holland en Limburg in reactie op de ‘casus Brunssum’.

21 december 2017

Het openbaar bestuur moet kunnen optreden als wethouders of raadsleden een hoog integriteitsrisico vormen of niet integer blijken te zijn. Dat stellen de Commissarissen van de Koning (CdK’s) van Noord-Holland en Limburg in reactie op de ‘casus Brunssum’. Beide CdK’s willen nog niet aangeven welke instrumenten zij voor burgemeesters, of zichzelf, voor ogen hebben.

Gemeentelijke autonomie

‘Ik vind dat je hier echt goed over moet nadenken, ook tegen de achtergrond van de gemeentelijke autonomie. Die is voor mij het vertrekpunt’, aldus Johan Remkes (Noord-Holland). ‘Ik zou het echter onacceptabel vinden als het openbaar bestuur in dit soort situaties niet kan handelen.’ Kortom: er moet iets gebeuren. Dat vindt ook de Limburgse gouverneur Theo Bovens.

Rol CdK’s

Remkes en Bovens willen ook nog niet aangeven of en welke rol de Commissarissen in dergelijke situaties op zich kunnen of zouden moeten nemen. Het Genootschap van Burgemeesters opperde vorige week bij monde van voorzitter Liesbeth Spies dat burgemeesters zowel wethouders en raadsleden voor ontslag moeten kunnen voordragen als deze een integriteitsrisico voor het gemeentebestuur vormen. Een derde moet toetsen of die voordracht op voldoende gronden berust. Die derde zou de Commissaris van de Koning of de minister van Binnenlandse Zaken zijn. ‘Dat is een mogelijke richting, maar er zijn meerdere mogelijkheden’, stelt Remkes, die er (nog) niet nader op wil ingaan.

Verkennen

‘Het ministerie heeft gezegd de mogelijkheden te gaan verkennen. In het gesprek tussen de minister van Binnenlandse Zaken en de CdK zijn enige ideeën gewisseld. De suggestie van het Genootschap zou ook bij die te verkennen mogelijkheden kunnen horen’, laat woordvoerder Cècely Loontjens namens Bovens weten. Verder wil Bovens niet ingaan op vragen over de kwestie Brunssum. Na het gesprek met de minister Ollongren (BZK), vorige week donderdag, is een ‘mediastilte’ afgesproken om waarnemend burgemeester Gerd Leers in alle rust zijn werk te laten doen, zo laat Loontjens weten. Leers moet de komende tijd de ontstane situatie analyseren. Zijn bevindingen koppelt hij terug aan de minister en de gouverneur. In Nieuwsuur van eind november pleitte Bovens voor extra instrumenten voor burgemeesters in situaties à la Brunssum.

Integriteitsonderzoek

Begin december trad de Brunssumse burgemeester Luc Winants af omdat hij niet meer garant kan staan voor een integer bestuur in zijn gemeente. Directe aanleiding voor zijn vertrek is de benoeming van wethouder Jo Palmen door een nipte raadsmeerderheid, voordat de resultaten van een voor Palmen vernietigend integriteitsonderzoek bekend werden.

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nr. 24 van deze week (inlog)

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

ger luit / raadslid
Dag,



Dit staat er: voordat de resultaten van een voor Palmen vernietigend integriteitsonderzoek bekend werden. Heeft iemadn van de redactie het rapport gezien.??? Gaat u af op "woorden van anderen" of is de term "vernietigend integriteitsonderzoek" gebaseerd op eigen lezing van dit onderzoek. Ik denk dat elke bestuurder, journalist eens even moet afwachten hoe een en ander afloopt, voordat hij of zij een oordeel velt. Als een burgemeester, cdK of minister al extra middelen aangereikt moet krijgen, dan zal dit met de nodige waarborgen omkleed dienen te worden, dan dienen er heldere criteria zijn op basis waarvan de integriteit beoordeeld dient te worden. daarnaast denk ik niet, dat je dit bij een burgemeester, cdK of minister moet neer leggen. Dan is het OM in mijn ogen de meest onafhankelijke partij dit dit zou kunnen onderzoeken naar aanleidng van een melding van de burgmeester, cdk of minister. Anders loop je de kand dat deze functionarissen het proces zelf subjectief inrichten.



Ger Luit, raadslid Brunssum
Stef
De zoveelste aflevering over Brunssum. De redactie van BB is totaal geobsedeerd met deze zaak. Maar nog nooit heeft een van de redacteuren gesproken met de Brunssumse wethouders of de raadsleden. Hoor en wederhoor, daar doet BB niet aan. Wat een baggerjournalistiek.
Stef
Terwijl BB zo geobsedeerd is door Brunssum, mist ze andere zaken die mogelijk nog veel ernstiger zijn. Wat te denken van Bernt Schneiders, tot voor kort burgemeester van Haarlem en voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters. Blijkt ook een boefje en niet zo'n kleintje ook. Integriteit is ver te zoeken. Maar ja, PvdA en dan bericht BB gewoon niets.

http://www.quotenet.nl/Nieuws/Typisch-de-innige- …
Stef
Hier, nog zo'n integere PvdA-er die zwaar buiten de pot piest. Willem Moorlag, met verboden schijnconstructies rond arbeidsbeperkten. Wedden dat we hier nooit iets zullen lezen op BB, want ja is PvdA. Eerder artikel zoveel + 1 over Brunssum. Lokale partij, lekker veilig. Krijgt de redactie geen gezeik over van landelijke partij.

https://nos.nl/artikel/2208665-pvda-kamerlid-lie …
loek / v.m. jur.medew. gsd
Deze bijdrage in BB is een samenvatting van wat we al wisten. Overal probeert men handvatten te vinden of te maken om de macht van de bestaande oude politiek te consolideren. Dat zal ook wel gebeuren, ben ik bang voor. Want als je Eurlings, Pechtold en nog wat losvliegende tapijten maar laat aanmodderen, dan gaat het op de Belastingdienst lijken. Immers, de enkeling is eenvoudiger aan te pakken dan de grote jongens. De kans dat de GR 2018 een enorme opkomst krijgen, is al kleiner geworden door het niet-referendabel verklaren van de intrekkingswet raadgevend referendum. En als bestuurders maar blijven klagen (aandacht vragen) over de afstand tussen kiezer en gekozene. Men wil niet zien dat er een staatsgreep lijkt plaats te vinden door figuren die niet integer zijn te achten. Die het wel zien, doen vaak ook mee.
Jos
Ze zijn over het algemeen niet eerlijk over de handel en wandel van de wijkteams en de oggz dus niet integer.
M.Andriesse / fiscalist
De burgemeester is sinds de wijziging van de Gemeentewet pe 1 februari 2016 de hoeder van integriteit in het openbaar bestuur. In de praktijk blijkt dat sommige burgemeesters integriteit een 'heel vervelend' onderwerp vinden. Klopt je als raadslid aan met serieuze vermoedens over integriteitsschendingen door ambtenaren of door ambtsdragers, dan word je verteld dat het niet waar is en dat onderzoek niet nodig is, want, zo luidt de verklaring: de ambtenaren cq wethouders zijn loyale mensen die gewoon hun werk doen. Deze reactie geeft je niet direct het gevoel dat de burgemeesters integriteit serieus nemen. Eerder dat ze dit 'verre van zich werpen'. Ik spreek dan over burgemeesters die lid zijn van de grote gevestigde 'massapartijen', zoals PvdA, VVD, D66 etc. Andere burgemeesters, overigens leden van dezelfde partijen, trekken juist de integriteitskaart omdat ze af willen van wethouders of van raadsleden die hun onwelgevallig zijn. In dat geval wordt een heksenjacht gestart en wordt geen middel geschuwd de persoon in kwestie te framen als niet integer, terwijjl het bewijs daarvoor soms geheel ontbreekt, dan wel verdraaid of gemanipuleerd is wat vervolgens door landelijke media klakkeloos wordt overgenomen. Het lijkt een van hoger hand opgelegde strategie om het vooral lokale partijen, wethouders en raadsleden die zich kritisch opstellen, onmogelijk te maken hun werk naar behoren uit te voeren. Het is de macht die zijn macht beschermt. En dat zou juist voor die landelijke media een trigger moeten zijn om dieper te graven. Te kijken naar wie hier nu precies aan de touwtjes trekt en welke posities worden beschermd teneinde te zorgen dat het partijkartel overeind blijft. Dit doet zich voor op gemeentelijk niveau maar de indruk wordt gewekt dat de aansturing van deze jacht wordt ingezet op een veel hoger niveau. Het is zorgwekkend dat de CvdK roept om meer macht. Zorgwekkend omdat het ten koste gaat van onze democratische rechtsstaat. Zorgwekkend omdat het leidt tot slachtoffers. Het grootste slachtoffer is overigens de bevolking. De mensen die zich vertegenwoordigd zouden moeten voelen. Ik doe daarom een urgent beroep op de Tweede Kamer om vooral niet nog meer bevoegdheden toe te kennen aan de burgemeester en aan de CvdK. Zij beschikken over voldoende middelen om in te grijpen. Nog meer beperkingen opleggen aan raadsleden en door de raad benoemde wethouders lijkt mij de verkeerde reflex.
Hein de Haas
Door de decentralisatie hoeft een gemeente helemaal niet meer integer te zijn het neigt zelfs helemaal de criminele kant op te gaan laten we dit verhaal over de gemeente maar als onbeschreven beschouwen.
Bertus / Observant
Gaat dit nou over Moorlag en Pechthold?
Advertentie