of 61043 LinkedIn

Omstreden politicus terug op lijst PvdA

Nog geen half jaar gelelden trad Seyit Yeyden af maar nu staat hij weer op de lijst van de PvdA. 'Ik ben nooit weggeweest'.
3 reacties

In de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord is opnieuw politieke onrust ontstaan. Voormalig PvdA-deelraadsvoorzitter Seyit Yeyden, die aftrad na een vernietigend rapport over de bestuurscultuur in de deelgemeente, is opnieuw op de PvdA-kandidatenlijst gezet voor de nieuw te vormen gebiedscommissie. Die komt in de plaats van het politieke bestuur van de deelgemeente.

Belangenverstrengeling

Nog geen half jaar geleden trad Yeyden af omdat onderzoekers in het zogeheten BING-rapport concludeerden dat er in de deelgemeente sprake was van belangenverstrengeling. Ook werd oneigenlijke politieke druk uitgeoefend binnen de ambtelijke organisatie, onder meer door Yeyden. Nu staat hij op een derde plaats op de lijst.

Nooit weggeweest
In een reactie zegt Yeyden zich van geen kwaad bewust te zijn. ,,Ik ben nooit weggeweest uit de politiek; ben destijds opgestapt om geen belemmering te zijn voor de discussie over het rapport. Daarin staat niets dat ik niet kan verantwoorden. Er is geen greep uit de kas gedaan en er zijn geen onomkeerbare besluiten genomen. Dat de cultuur niet goed was, is al sinds de deelgemeente bestaat'', aldus Yeyden.


Fouten niet ernstig genoeg
Voorzitter Celina Patrocinio van de PvdA-onderafdeling zegt dat Yeyden niet ,,zulke grove fouten heeft gemaakt'' dat hij niet op de kandidatenlijst kon worden gezet. Ze erkent wel hij fouten heeft gemaakt, maar die waren niet ernstig genoeg. ,,Wij hebben niets kunnen vinden van corruptie, zelfverrijking of dat hij verkeerde subsidies heeft verstrekt'', zegt Patrocinio. Ze geeft toe dat er binnen de PvdA nog steeds moet worden gediscussieerd over de integriteit, zoals de partij dat beloofde na het uitkomen van het rapport. Volgens ingewijden is daar nog steeds niks mee gedaan. Opvallend is het feit dat PvdA-wethouder Richard Motie in de selectiecommissie zat die Yeyden weer op de lijst heeft gezet.

Zakelijk bestuur

Eerder dit jaar greep hij samen met het college nog in bij het dagelijks bestuur van de deelgemeente. Burgemeester en wethouders aan de Coolsingel stelde een zakelijk bestuur aan van twee personen. Motie wil nu niet reageren en verwijst door naar de PvdA-bestuurders in Feijenoord.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hannes Haganum (Oveerheidsdienaar) op
Van de rode roos zijn alleen nog de harde doornen over. De bloem is verwelkt. De Partij van de Armoe staat inderdaad voor het nogal dicatoriaal verdelen van de armoede en niet voor creatief ondernemerschap en kansen scheppen voor mensen. In de deelgemeente Feijenoord heerst een bestuurscultuur die goed past bij die van Sofia, Boekarest of bij hun grote roerganger Erdogan, terwijl meneer Spekman nauwelijks weet hoe je het woord integriteit schrijft. Laten we zien wat de verkiezingen gaan brengen, anders kun je hooguit zeggen dat elk volk zijn bestuur krijgt dat het verdient.
Door loek (vm jur.medew.gsd) op
@Henk Bongers.Gaat de PVDA nog voor de gemeenteraadsverkiezing duidelijkheid geven over hoe de partij omgaat met integriteit, of moet de kiezer de PVDA daarop afrekenen.
Lijkt me logisch dat de kiezer uit zichzelf afweegt op wie te stemmen. Als een partij geen zelfreinigend vermogen kent dan komt dat vanzelf boven drijven. Per saldo wordt het vuil afgeroomd.
Door Henk Bongers (burger) op
Wat er nu allemaal wel of niet aan de hand is, is niet zo van belang. Er kleeft een smet van belangenverstrengeling aan Seyit Yeyden, dat is geconstateerd door de Bing onderzoekers, en dat is al genoeg om nooit meer in de politiek op een verkiesbare plek te komen staan. Laat staan verkiesbaar te zijn voor een functie in een gebiedscommissie.

Kan en passant ook de rol van Richard Motie verklaard worden wanneer in het artikel staat: "Opvallend is het feit dat PvdA-wethouder Richard Motie in de selectiecommissie zat die Yeyden weer op de lijst heeft gezet". Kleeft daar ook iets aan?

Gaat de PVDA nog voor de gemeenteraadsverkiezing duidelijkheid geven over hoe de partij omgaat met integriteit, of moet de kiezer de PVDA daarop afrekenen.