Advertentie

Omstreden partijen Limburg handhaven zich

De Liberale Volkspartij Roermond (LVR) van Jos van Rey is ondanks één zetel verlies nog altijd de grootste in Roermond. In Brunssum kraaide BBB/Lijst Palmen van de omstreden wethouder Jo Palmen victorie. Palmen won er zelfs één zetel bij.

22 maart 2018

De Liberale Volkspartij Roermond (LVR) van Jos van Rey is ondanks één zetel verlies nog altijd de grootste in Roermond. In Brunssum kraaide BBB/Lijst Palmen van de omstreden wethouder Jo Palmen victorie. Palmen won er zelfs één zetel bij.

Van Rey-loze coalitie behoudt meerderheid

Ondanks dat de LVR nog altijd de grootste is in de bisschopstad, zullen ex-VVD’er Van Rey en de zijnen waarschijnlijk buiten het college blijven. Vier jaar geleden werd de LVR bij haar verkiezingsdebuut op slag de grootste partij, maar bleef de LVR buiten het college. Tegen het ANP zei Van Rey woensdag nog te hopen dat zijn partij zo groot zou worden dat de andere partijen niet meer om de LVR heen kunnen. De gewezen wethouder mag als gevolg van een veroordeling voor corruptie twee jaar lang geen bestuurlijk ambt vervullen. Wel mag hij lid blijven van de Roermondse gemeenteraad en de Limburgse provinciale staten waar hij als Volkspartij Limburg een éénmansfractie vormt. De huidige coalitie van CDA, Groenlinks, VVD, Democraten Swalmen, PvdA en D66 (20 van de 31 raadszetels) verliest één zetel en behoudt een meerderheid. Wel verdwijnt de PvdA uit de Roermondse raad na het verlies van haar drie zetels.

Lokale coalitie Brunssum groeit

Het lijkt erop dat wethouder Jo Palmen van Brunssum en zijn lokale partij BBL/Lijst Palmen garen hebben gesponnen bij de controverse rondom zijn persoon en de populariteit van lokale partijen in het zuiden. Zijn partij blijft de grootste en groeit zelfs door naar vijf zetels. De coalitie van lokale partijen BBL/Lijst Palmen, BCD, PAK Brunssum en Lijst Borger zou kunnen aanblijven na met twee zetels te zijn aangesterkt bij de afgelopen verkiezingen. De coalitie kon eerst nog rekenen op een krappe meerderheid van 11 van de 21 raadszetels. Burgemeester Gerd Leers heeft volgens De Limburger opgeroepen tot de vorming van een brede coalitie waar ook landelijke partijen aan deelnemen. Of die er gaat komen is volgens die krant maar de vraag. De huidige coalitie geeft echter ook te kennen dat zij geen andere partijen uitsluit. Of Palmen na de formatie aanblijft als wethouder zou ook nog ongewis zijn.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Stef
Onzorgvuldige berichtgeving weer. Wellicht is wethouder Palmen omstreden (al is dat vooral in de mainstreammedia het geval), dan is de partij die hij vertegenwoordigt, dat zeker nog niet.

Wanneer stopt het bashen van Jo Palmen op Binnenlands Bestuur nu eens een keer?
loek / v.m. jur.medew. gsd
Eens met Stef.

Trouwens waar bemoeit CDA-er Leers zich mee. Een burgemeester behoort boven de partijen te staan en Leers zit er ook nog eens tijdelijk.

Ik zou inbinden als ik op zijn plek zat.



Het CDA (trouwens ook veel andere landelijke partijen) begint zich in de lokale politiek te gedragen alsof zij het zwarte garen heeft uitgevonden; maar dan moet je toch echt bij de SGP zijn.
Bernard
En nu we toch bezig zijn; hou ook eens op met het bashen van Jos van Rey. Vind wat je vindt van hem; hij heeft veel voor Roermond gedaan en heeft een grote achterban!
Wottsjer
Lekker zinloos tegenstemmen, dwarse frustratie. Alsof tegen het criminele aanschurkende figuren als die manke van Rey of die blinde Palmen ook maar één kiezer voor ogen hebben, die hebben het contact met de realiteit allang verloren, dus wat moet een kiezer of burger daar nog mee? Zinloos gespartel, zonde.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@Wottsjer (Watcher) op 22 maart 2018 14:19 Hoe weet u dat allemaal? Heeft u ze meegenomen om een avondje door te zakken in een gelegenheid waar ook ministers enz. vreemd gaan.

Zelfs al zou iets een tegenstem vertegenwoordigen, dan nog heb ik respect voor die stem. Kijk naar bijv. Denk dat is een stem tegen het Nederlands systeem waaraan zelfs Christenen zich al tijden houden; dat mag omdat ons systeem dat toestaat. Persoonlijk noem ik het soms misbruik van het recht.
H. Wiersma / gepens.
Leers dreigt kennelijk ook al de democratische spelregels uit het oog te verliezen. Niet hij bepaalt wie er aan een coalitie kunnen deelnemen in Brunssum, maar in 1e instantie de grootste partij. En pas als dat wenselijk/nodig is samen met partijen die een coalitieakkoord kunnen/willen vormen.
Toine Goossens
Loekoek en anderen,



Leers is benoemd om de bestuurlijke verhoudingen in Brunssum te normaliseren. Terecht dat hij zich uitlaat over de college onderhandelingen. Het hoort juist tot zijn verantwoordelijkheid om richting te geven aan die verhoudingen. De raadsleden maken onderdeel uit van dat proces.



Het is van de reacties van de hele raad afhankelijk of Leers in zijn opdracht slaagt.



Dan lees ik hier ook nog iets over het bashen van ex politici die veroordeeld zijn. Ben maakt in zijn gemeente het in dienst nemen van ex veroordeelden tot het speerpunt van het personeelsbeleid, toch Ben?
René
Er staat een fout in het artikel. De gewezen wethouder (Van Rey) mag als gevolg van een veroordeling voor corruptie twee jaar lang geen bestuurlijk ambt vervullen. Dhr. van Rey is in hoge beroep gegaan en mag tot die tijd gewoon een bestuurlijke functie verrichten. De kans is inderdaad klein dat hij opnieuw wethouder in Roermond wordt.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op 26 maart 2018 13:38

U blijft geloven in zaken die wettelijk niet zo zijn geregeld De Raad is het hoogste orgaan in de gemeente en dat zal hopelijk zo blijven. Zo niet stop dan maar met verkiezingen.

Leers is nog steeds wnd burg. dus een afgezant van het Rijk. Leers doet er het verstandigst aan om eerst even af te wachten en pas wanneer het echt fout gaat zijn toezichtstaak uit te oefenen. En dan wel volgens bestaande wettelijke regels en geen kunstgrepen.



Wat u lijkt voor te staan, is gelukkig niet geregeld in de Gemeentewet en daarnaast ook geen usance op welke manier dan ook.

Uw visie mag u verkondigen maar het levert niets op zolang de Gemeentewet niet is gewijzigd. U moet me vergeven als ik uw visie onjuist interpreteer maar het lijkt een beetje op de oude schoolmeesters die o.a. ik heb meegemaakt in de 50-er jaren. Allemaal braaf met de armen over elkaar en wie niet luisterde kreeg een forse tik met de aanwijsstok.



Zie ook mijn reactie aan Wottsjer op 22 maart. Misbruik van recht lijkt voor enkelen kennelijk een goede zaak.



Geeft u, nu we toch bezig zijn, ook nog even uw visie m.b.t. het wegzenden van Russen op basis van een op gelijk lijkend gelijk d.w.z. een vermoeden dat het zeRussians waren en dat zonder wettig en overtuigend bewijs. Een soort kadaverdiscipline. Het is bijna zirelig als je niet zou weten welke baantjes en bijbehorende pecunia aan de orde zijn.



Omdat politici, in het bijzonder bestuurders die niet gekozen zijn maar zijn komen bovendrijven nog steeds geen tegengas krijgen van kiezers/burgers, dreigen we juist (EU en Nederland) een bananen republiek resp.-monarchie te worden.



De kabinetten Rutte hebben meer kapot gemaakt dan we durven toegeven. De burgers en hun directe afgezanten moeten niet aangepakt worden maar juist degenen die Nederland voor een groot deel hebben weggegeven en daarmee nog steeds doende zijn.

H. Wiersma / gepens.
@ Loekoek. Het is uit het leven gegrepen! Bravo.

Advertentie