Advertentie

Omstreden Palmen toch weer wethouder van Brunssum

De omstreden Jo Palmen wordt opnieuw wethouder in de Limburgse gemeente Brunssum. Dat zei hij woensdagavond voorafgaand aan de vergadering van de gemeenteraad. Zijn wethouderschap is omstreden. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken riep Palmen eind vorig jaar nog op om af te treden als wethouder.

30 mei 2018

De omstreden Jo Palmen wordt opnieuw wethouder in de Limburgse gemeente Brunssum. Dat zei hij woensdagavond voorafgaand aan de vergadering van de gemeenteraad. Zijn wethouderschap is omstreden. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken riep Palmen eind vorig jaar nog op om af te treden als wethouder.

Integriteitsrapport

Het wethouderschap van Palmen leidde tijdens de vorige raadsperiode tot een crisis na een voor hem negatief integriteitsrapport. Een meerderheid in de raad hield hem de hand boven het hoofd, waarop toenmalig burgemeester Luc Winants aftrad. Hij kon naar eigen zeggen de integriteit van het Brunssumse bestuur niet langer garanderen. Winants kreeg bijval van Ollongren, die zelfs dreigde met ingrijpen. Daar is het echter niet van gekomen.De nieuwe coalitie schuift Palmen nu opnieuw naar voren als wethouder.

Niemand wil het

Palmen liet woensdag weten gezocht te hebben naar mensen die in plaats van hem wethouder wilden worden. Die waren er wel, maar niet op de portefeuille Ruimtelijke Ordening, die Palmen daarom weer op zich neemt. 'Niemand anders wil het', zei hij. Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten 'nu eerst de lokale politiek aan het woord te laten en komt later met een reactie.

Lokale partijen

Het nieuwe college bestaat uit vijf wethouders van lokale partijen, die alle vijf door een integriteitstoets heen zijn gekomen, zei beoogd wethouder Servie L'Espoir van het Progressief Akkoord (PAK). Palmen vertegenwoordigt Burger Belangen Brunssum Lijst Palmen.

Door de molen

Palmen zei inmiddels al vier keer 'door de molen' van een integriteitstoets te zijn gehaald. Hij en L'Espoir verweten de pers stemmingmakerij. Volgens de nieuwe wethouders heeft Ollongren eind vorig jaar 'een verkeerde inschatting gemaakt' met haar kritiek op Palmen. 'Wij hebben ons altijd constructief opgesteld', zei Palmen. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Ik begrijp dat Hekking herkozen is.
Harry / controller
Democratie is omstreden. Het is de keuze van de raad. Niet de keuze van de pers of de Haagse politici en zeker niet de keuze van de minister van BZK.
Bernard
Wat een tendentieus stuk weer. Hoezo 'omstreden'? Hoezo 'een meerderheid in de raad hield hem de hand boven het hoofd'? Het staat toch allang vast dat Ollongren een fikse uitglijder maakte met haar opmerking. Waarom wordt het hoogste (en democratische gekozen) bestuursorgaan van de gemeente zo door het slijk gehaald is mijn vraag? Meer vertrouwen in de raad en haar beoordelingsvermogen lijkt me gepast. Ex-burgemeester Winants is een niet gekozen pias die niemand vertegenwoordigd en ronduit potsierlijk met zijn uitspraak dat hij de integriteit van het bestuur niet kon waarborgen. 5 wethouders van lokale partijen die allemaal door de integriteitstoets zijn gekomen. Ik zou zeggen: mooi toch?
Rob Dautzenberg / raadslid gemeente Brunssum
Waarom steeds wordt het woordje "omstreden" gebruikt voor Palmen terwijl vier integriteitsonderzoeken hebben aangetoond dat hij steeds benoembaar was.

Ook nu het laatste onderzoek heeft aangetoond dat door het nemen van enkele beheersmaatregelen, die hij openbaar heeft gemaakt, benoembaar is, blijven enkelen hem omstreden noemen. Naar mijn mening ten onrechte.

Dat Palmen niet de gemakkelijkste is zal niemand ontkennen. Doch als je zoals ex burgemeester Luc Winants heeft gedaan, op eigen houtje een onderzoek laat verrichten, daar zelf stukken voor aanlevert, gesprekken voert met de onderzoekers, de uitkomst opplust om te voorkomen dat Palmen wethouder wordt, is hij Winants in mijn ogen niet integer?

Dat daar een gouverneur en minister in meegaan, is onbegrijpelijk.

Ik ben dan ook benieuwd of wij een uitnodiging van de gouverneur krijgen die ons tekst en uitleg gaat geven over zijn handelen door toedoen van de verkeerde verstrekte informatie van ex burgemeester Luc Winants. Van de minister zullen wij helemaal niets meer horen denk in.

En wat betreft de media, zal het voor hen wel niet meer interessant zijn.

Naar mijn mening is Brunssum door het eigenmachtig handelen van ex burgemeester Luc Winants nationaal negatief in het nieuws gekomen.Zo iemand mag dan ook nooit meer een bestuursfunctie krijgen gezien zijn manier van " werken".

Gelukkig heeft in Brunssum de democratie gezegenvierd.

H. Wiersma / gepens.
Het is muisstil op BiZa en terecht. Excuses nog niet gehoord.
Advertentie