Advertentie

Omstreden islamstichting komt weg met 'gele kaart'

De islamitische stichting Ar Rayaan mag doorgaan met haar integratie-bevorderende activiteiten, mits zij controversiële teksten van haar website verwijdert. Dat is de uitkomst van een gesprek dat de Nijmeegse wethouder Floris Tas (Groen Links) met afgevaardigden van de stichting hield.

16 juli 2010
Minirokje
Vorige week kwam de stichting in opspraak door teksten waar zij op haar site naar verwees. Daarin werd bijvoorbeeld gesteld dat een minirokje een indirecte uitnodiging tot aanranding was. En polygamie zou een goed idee zijn voor de westerse wereld, omdat er door het grote aantal homo’s een vrouwenoverschot zou zijn.

‘Gele kaart’
De stichting verweerde zich tegen de uitspraken door te zeggen dat de teksten niet van henzelf afkomstig waren. ‘Zij zeiden dat hun bedoeling was om te laten zien hoe er in de islam over gedacht wordt’, aldus wethouder Tas. ‘Ik heb gezegd dat je dat in een duidelijke context moet doen. Dat zagen ze wel in. Ik heb ze, in sporttermen, een gele kaart gegeven en vanaf nu houden we de vinger aan de pols. ’

Levensovertuiging
Volgens Tas was de kwestie evenwel geen reden om de subsidie aan de activiteiten van Ar Rayaan stop te zetten. Die bestaan uit moskeebezoeken en voorlichting op scholen en zijn wél gericht op dialoog en integratie. Tas benadrukt dat de gemeente niet de stichting zelf, maar haar activiteiten ondersteunt. ‘Wij subsidiëren ook de diaconie en andere clubs die uit levensovertuiging handelen.’

Intenties
Denkt de wethouder dat het verwijderen van de teksten iets aan de intenties van de stichting verandert? Tas: ‘Je kunt nooit in de hoofden van mensen kijken. Je spreekt mensen niet aan op hun intenties, maar op hun gedrag. Het is onhandig, dat wel. Maar ik vind het belangrijk dat zij zelf hebben ingezien dat ze hier te lichtvaardig over hebben gedacht.’ 

Teksten niet verwijderd 
Vandaag stonden er nog steeds teksten op de site die een ‘vrije omgang’ tussen man en vrouw afkeurden en vrouwen adviseerden geen ‘geuren te dragen die de aandacht van vreemde mannen kunnen trekken’. Een woordvoerder van de gemeente liet weten dat Tas’ ‘stevige brief’ nog niet op de post was. ‘Die gaat vandaag de deur uit en we geven ze de gelegenheid om daarop te reageren.’

Reacties: 21

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henry / Consulent Wmo
Op hun eigen website schrijft de stichting:
"Stichting Ar Rayaan heeft gelet op alle commotie die ontstaan is en gelet op de honderden racistische en islamofobe emails/reacties besloten om:

geen subsidie meer aan te vragen voor de rondleidingen in de moskee; wij wensen zelfstandig te blijven en laten ons niet censureren door de overheid".
Ook de sprekers zijn nogal omstreden, over Naik: Naik is een bekende Indiase tv-evangelist die zeer anti-Westerse geluiden maakt. De aanslagen van 11 september 2001 waren volgens hem in scene gezet door Amerika zelf en vrouwen in dit deel van de wereld vragen erom te worden verkracht, zo uitdagend lopen ze er bij.
Op Peace TV, zijn vaste tv-station, heeft hij opgeroepen moslims te executeren die hun geloof hebben verlaten. Ook de slogan 'iedere moslim zou een terrorist moeten zijn' is van hem afkomstig.

Het lijkt mij duidelijk deze praktijken aan banden gelegd dienen te worden. Wellicht ook de organisatie in zijn geheel verboden moet worden

Bas
Je kan die teksten wel uit de website halen, maar hoe haal je die teksten uit de koran?

Hoe verander je het voorbeeld van de profeet?

De profeet had zelf meer dan een vrouw. De profeet is het voorbeeld. En de staat blijft dat subsidieren, zolang ze het niet openlijk uitdragen.

Maar iedereen weet wat de ware leer van de islam is: volg de profeet. Volg de koran. En de profeet deed aan polygamie, dus zal geen moslim op aarde daar tegen zijn, zonder van zijn geloof te vallen.

"Men have authority over women because God has made the one superior to the other, and because they spend their wealth to maintain them. Good women are obedient. They guard their unseen parts because God has guarded them. As for those from whom you fear disobedience, admonish them and send them to beds apart and beat them. Then if they obey you, take no further action against them. Surely God is high, supreme."

Dat staat in de koran. En de koran is het woord van god. Dus zijn vrouwen minderwaardig, en moeten naar hun man luisteren, en zo niet, kunnen die mannen geweld hanteren om die vrouwen weer tot slaaf te slaan.

Dat staat in de koran. Dat krijgt subsiside van de staat. Maar hoe halen ze dat uit de koran zonder afvalligen te worden? niet.

dat blijft gewoon in de koran staan. En de staat blijft daar gewoon geld aan doneren.

De staat geeft elke facistische organisatie die oproept tot het breken van de wet geld, zolang die organisatie zich een 'geloof' noemt, want geloven maakt nog altijd vrij in nederland.
De betweter / ambtenaar
Tsja, voor de goede orde maar even verwijzen naar Genesis 3 vers 16:

Tot de vrouw zeide Hij: Ik zal zeer vermenigvuldigen uw smart, namelijk uwer dracht; met smart zult gij kinderen baren; en tot uw man zal uw begeerte zijn, en hij zal over u heerschappij hebben.

Staat ongeveer hetzelfde nietwaar en dat is onze traditie. Laten we dus niet Roomser zijn dan de paus!
Mohamed / burger
Beste Bas
In je reactie noem je een aantal zaken die in de Koran staan. Dezelfde zaken staan ook in de Bijbel en in de Tora. En daar lees ik niets van in je reactie en merk ook niets van je houding jegens de SGP die de Bijbel zo letterlijk mogelijk in de praktijk tracht te brengen. Dat heet meten met twee maten. Of je bennt tegen vrouwendiscriminatie maar dan over de hele linie of je staat het toe maar niet halfslachtig zo als jij doet! Je grijpt naar Koranteksten om je woorden kracht bij te zetten en dat doe je heel selectief. Dat heet shoppen. Als je de Koran als referentie neemt voor je reactie dan moet je niet uitsluitend die teksten pakken (die je ook nog uit hun verband trekt) die in je straatje passen. Je doet exact wat sommige jonge moslims doen. Zij halen hun kennis over de Islam van de ene of andere site op internet en dat is dan hun waarheid. Je doet niet anders. Als je werkelijk tegen discriminatie van vrouwen bent dan daag ik je hier uit je ook je daar tegen uit te spreken bij het Joods en Christelijk volksdeel. Roep die ook op de discriminerende teksten uit de Tora en de Bijbel te schrappen. Durf je het aan?
frans / ambtenaar
echt een aanwinst voor ons land, dit soort "gasten".
Wanneer wordt de koran verboden?
Het onding staat vol met haat, discriminatie en, ergst van alles, oproepen tot geweld tegen andersdenkenden.
Kunnen we niet tolereren in een land waar politici al vervolgd worden om hun kritiek op immigratie.
Wieweet
Misschien moet de staat eens wat selectiever worden in het verstrekken van subsidies, zoveel geld is er tenslotte niet meer te verdelen. Iedere organistie die zichzelf niet kan bedruipen is misschien niet belangrijk genoeg................... moet daar dan steeds ons belastinggeld heen?
Mohamed / burger
Blib
Als je de Koran wil verbieden dan is het je standpunt en dat respecteer ik. Maar dan wil ik dat je daar ook consequent in bent. Dus ook geen olie uit islamitische landen en geen handel daarmee drijven. De politicus waar jij het over hebt wordt in iedere geval niet door de werkgerversorganisaties niet gepruimd. Overigens zolang de machtigste man op aarde de naam Hussein draagt ben jij een roepende in de woestijn. En nou jij
Oscar
De overheid hoort een regligieus georienteerde ogranisaties niet met subsidies of andere voordelen te steunen. Scheiding tussen kerk en staat.
Deze club (Ar Rayaan) mag zeker geen susidie meer krijgen voor het toleren van uitspreken als zouden minirokjes tot aanranding zijn. Weg uit Nederland met oragnisties en stromingen die deze barbaarse gedachten ondersteuen of verkondigen.
Oscar
Overigens god, allah, vishnu of hoe je het spookje ook noemt woont naast kabouter spillebeen.. Ik zag ze laatst nog met elkaar overleggen hoe ze hun ebestaan verder in de hoofden van kinderen kunnen laten verankeren door op macht beluste leiders (paus, ayatollah,rabijn enz) en onderdrukte en onnozel gehouden ouders.
Mohamed / burger
Blib wat slap van je geen reactie op mijn uitdaging! of ontbreekt het aan moed om de consequentie van je gedrag voor je rekening te nemen. Dat noem ik laf
frans / ambtenaar
burger @9:49

Sukkels in olielanden mogen ieder maanjaar rondjes om hun heilige steen lopen, ik gun heidenen hun verzetje.

Reliehaatzaaiers in Nederland kan ik echter niet tolereren.
Mohamed / burger
Blib
Het is geen antwoord op de vraag. Die rondjes maken ze of het wil of niet. Heb het lef en zeg dat of je consequent bent en de lijn doortrekt. Alleen dan kan ik respect voor opbrengen. En aangezien je anderen sukkels noemt zegt het meer van je zelf dan van die anderen die je als zodanig bestempeld. Any way de honden blaffen terwijl de karavaan voorbij trekt.
frans / ambtenaar

@ burger

Je stelde helemaal geen vraag.

Een olieboycot lijkt me prima, kunnen we eindelijk een duurzame economie neerzetten. De immigratietoestroom uit moslimlanden zou wel eens samen met de olietoevoer kunnen wegvallen en dat is mooi meegenomen, twee vliegen in één klap.
Wat Obama betreft, dat is een welbespraakte rechtse rakker en hij krijgt daarom van mij het voordeel van de twijfel, ondanks zijn voornaam.
De lijn mag je zelf doortrekken, ik zie je karavaan met blaffende honden tegemoet. Kan er nog wel bij na een maand voetbalherrie.
Mohamed / burger
Blib ik stelde degelijk een vraag maar je negeerde hem. Een olieboycot ok dan moet je de shell zover krijgen dat ze jouw idee overnemen en wens je daar veel succes bij. Wat Obama betreft het volgende: Je reageert zoals Wilders en zijn aanhang zodra het om een machtig figuur gaat dan zijn zij poeslief. Jij vindt hem rechts maar wel met nogal linkse ideen vinden veel Amerikanen. Trouwens hij heeft ook nog van Afrikaans origine! ook een immigrant die het zover heeft geschopt vind je niet?
frans / ambtenaar

@burger

Shell vragen om een olieboycot...
*gniffelt*


Obama heeft het inderdaad ver geschopt. Was dat je vraag?
N.Nieuwenhuis
Wat mij wel opvalt is dat de Youth for Christ gisteren negatief in het nieuws was wegens ongewenste zendingsdrang. Deze mensen die ook integratie bevorderende activiteiten doen en hiervoor duidelijk gewaardeerd zijn, kunnen fluiten naar hun subsidie, omdat die is stopgezet. Waarom dan bij deze stichting niet, terwijl dit veel verder gaat, omdat hierbij veel meer invloed van uitgaat.
Vikingdread
Marokko zet christenen uit, wij subsidieren subversieve islamitische organisaties...

Wij graven ons eigen graf en lachen er om
Bas
@Niels • ambtenaar • 16.07.10 08:47
Dat is het oude testament, heb je ook voorbeelden uit het nieuwe testament, je weet wel, hetgeen christenen volgen?

Ik ken ook vele voorbeelden van geweld etc in het oude testament. De thora ken ik niet zo goed, geef ik toe.

Fundamentalisten, mensen die 'het leven van jezus' zo dicht mogelijk benaderen, gaan niet over tot geweld: omdat jezus geen geweld pleegde. Mohammed wel. Toch een 'klein verschil' dat linkse rakkers nog wel eens 'willen' vergeten.

Ook staan de christenen hier niet homos in elkaar te slaan, de moslims wel.

Weer zo'n 'klein essentieel' verschil heh?

Ik heb iets geleerd van de inquisitie: dat ik geloofsgeweld NIET meer tolereer. Jij denkt waarschijnlijk: goh, het christendom was ooit gewelddadig, dat is nu ook redelijk tam, dus dat zal met de islam ook wel lukken.

Aan die redeneertrand zitten twee foute kanten: je gaat ervanuit dat de kern van de islam 'goed' is, terwijl de kern van de islam 'slecht' is (de profeet was een moordenaar! een kinderverkrachter, een dief! een leugenaar! een polygamist!). Iedereen die het leven van jezus probeert te imiteren: word vredig. Iedereen die het leven van mohammed probeert te imiteren: word terrorist.

Want mohammed was ook terrorist.

Zodra fundamentalisten 'naar de kern' van de islam gaan zoeken, komen ze uit bij terreur. Waar het 'fundamentalisme' in het christendom het geweld 'eruitveegde', zal het fundamentalisme van de islam het geweld juist invoeren.

En dan het tweede faalpunt in uw standpunt: als de koran, de thora en de bijbel mogen oproepen tot geweld, dan mag ik vast ook oproepen tot geweld: tegen moslims? zoals de koran oproept tot geweld: tegen ongelovigen?

of wacht: neen, ik ben geen gelovige, dus IK mag NIET oproepen tot geweld?

U staat toe dat gelovigen oproepen tot geweld? maaar niet: dat ongelovigen dat doen! u hanteert twee maten.

u tolereert geloofsgeweld.

de profeet was polygaam, jezus niet. Wie oproept het leven van jezus te imiteren, roept niet op tot onwettige dingen, wie oproept het leven van mohammet na te doen, roept op tot terreur, vrouwendiscriminatie, moord op afvalligen, polygamie, en pedofilie.

Om zomaar eens een paar dingen te noemen.

En laten die nou net strafbaar zjin in onze samenleving!

maar niet voor gelovigen: want die staan nog altijd vrij heh?

maar de ongelovigen dan? de slachtoffers van het geloofsgeweld? mogen die ook ehm.. klagen? terugslaan? zelf oproepen tot (contra)geweld tegen moslims? nee, dan zou de tent te klein zijn...

Bas
@Burger • 16.07.10 09:01
Reken maar dat ik ook christenen en andere geloven sterk in de gaten houd: klassesysteem in hindu: ben ik fel tegen, discriminatie van vrouwen en homos in de kerk: fel tegen.

Ik heb iets geleerd van de inquisitie: nooit meer geloofsgeweld tolereren. En jij?

in de bijbel en thora staat hetzelfde als in de koran? ook in de het nieuwe testament? ik weet dat er in het oude testament 'rare' dingen staan, waarom denk je dat ik geen christen meer ben? een god, die een vader opdraagt zijn kind te doden, homos moeten dood, etc?

en wanneer is voor het laatst een homo gedood wegens het oude testament in nederland? het is oude, droge letter!

maar de koran niet! dat leeft! er zijn wel degelijk mensen die de koran heel serieus en letterlijk nemen. Hoeveel christenen nemen leviticus letterlijk? nul?

ze nemen zelfs het NIEUWE testament niet LETTERLIJK: omdat het slechts ooggetuigen verslagen zijn van het leven van jezus, en niet het letterlijke onfeilbare woord van god zelf, zoals de koran is, volgens de moslims. Toch een groot verschil heh?

mohammed was een moordenaar, jezus niet, wie teruggaat naar de fundamenten van het chrstendom word vredig, wie doet als de profeet word een terrorist.

Ik ben wel degelijk heel sterk tegen vrouwendiscriminatie, over de hele linie, ook als christenen (sgp) het doen: ik pleitte voor een algeheel verbod op de sgp toen die vrouwen niet toeliet op de lijst wegens inbreuk van artikel 1.

de dubbele maat ligt bij u. U staat gelovigen toe, geweld te prediken. Maar ongelovigen niet.

Dat shoppin in de koran doen de dader van aanslagen ook. Doet de man, die zijn vrouw tot pulp slaat ook. Doet de moslim, die een homo de gracht inslaat ook.

Ik 'shop' niet wat in de koran. De islam staat polygamie en pedofilie toe, waarom? omdat de profeet er zelf ook aan deed, en de profeet perfect heet te zijn, en iedereen de profeet nadoet (en zijn zonen heel toepasselijk 'mohammet' noemt), zullen alle moslimorganisaties in de kern geen afstand kunnen nemen van deze misdaden, omdat ze dan afstand moeten nemen, van de profeet. van de koran, direct afvalligen worden dus.

Polygamie, pedofilie, moord, geweld en discriminatie zitten diep, diep verweven in de islam. De profeet deed er zelf veelvuldig aan. De koran staat er bol mee.

Dat kan je er niet 'uit' krijgen...

Uw 'shopping' argument doet mij wat vreemd aan... de kkk heeft onder andere de stelling, dat negers allemaal op moeten rotten. Dat mag, van u. Moslims mogen dat, joden mogen dat, christenen mogen dat. Dus mogen kkk-leden dat ook.

of wacht, dat zijn geen gelovigen, natuurlijk, dus die mogen helemaal niet oproepen tot geweld. Stelt u zich nou eens voor, dat er een kkklid naar voren komt en stelt: 'maar in onze handleiding staan nog veel meer dingen, slechts een paar hoofdstukken gaan over negers, er staat bijvoorbeeld ook in hoe je lekkere koekjes moet bakken, en de schouders van je vriendin moet masseren, en de tuinbonen mooi kan laten opgroeien, en daar hoor je nooit wat van, men shopt maar wat in onze handleiding, om ons zwart te maken'

Ja? dus?

er staan ook mooie dingen in de koran, vlak naast de oproepen tot geweld? dus? dus mag het oproepen tot geweld? wel? niet? mag ik het ook?

als ik en boek schrijf, en ik schrijf erin 'vermoord alle moslims waar je ze maar vind', zou ik dan opgepakt worden? of subsidie krijgen? als ik ook hier en daar wat leuke passages erin zet?

'Je doet exact wat sommige jonge moslims doen. Zij halen hun kennis over de Islam van de ene of andere site op internet en dat is dan hun waarheid'
Ik haal die wijsheid uit mijn koran, en het leven van de profeet. Zoals jonge moslims ook doen ja. Die lezen ook de koran, geloven dat, en gaan vervolgens over tot geweld. Dat stopt pas, als je de koran verbied.

Je kan het geweld niet stoppen zonder de oproep tot geweld te verbieden. Dat is dwijlen met de koran open.

Als u toestaat dat de koran, thora en bijbel oproepen tot geweld, staat u mij dan hetzelfde toe, of hanteert u twee maten?

Ik ben ook heel sterk tegen besnijdenis, bijvoorbeeld, hetgeen ook bij joden voorkomt: ELK geloof dat de wet breekt kan op mijn reactie rekenen.

Waarom staat u gelovigen toe op te roepen tot geweld, maar ongelovigen niet, om daarover zelfs maar te klagen?

Deed de profeet aan polygamie? Ja!
wat zegt de koran erover? maximaal vier vrouwen!
wat is een goed moslim? iemand die de koran letterlijk als onfeilbaar woord van god ziet, en de profeet als voorbeeld!

en dat krijgt subsidie van de belastingbetalers? waaronder ook ONgelovigen?

Als u het ALLE gelovigen toestaat op te roepen tot geweld, zou u het dan ons, ongelovigen, ook toestaan? of zijn wij 'net wat minder' dan gelovigen? staan wij niet 'vrij'?
De betweter / ambtenaar
@Bas

Ik begrijp je onderbuikgevoelens. Je schakelt in je betoog echter een aantal keer over van de islam, naar de Koran en naar fundamentalisten alsof dat dezelfde begrippen zijn. Dat is natuurlijk niet zo. De meerderheid van de mensen die in de Islam gelooft, keurt het gedrag van de fundamentalisten en het gebruik van geweld af. Je haalt zelf al aan dat wij, de westerlingen, in het verleden nog veel meer fundamentalisten hadden (De inquisitie).

Verder ga je voor het gemak voorbij aan uitspraken vanuit het Vaticaan met betrekking tot homoseksuelen. Ook in Amerika wordt homoseksualiteit vaak als een afwijking of ziekte betiteld. Het is ook helemaal nog niet zo gek lang geleden(20-30 jaar) dat ook hier homoseksuelen werden afgetuigd, ondermeer door rechtsextremisten (waar ook Christenen tussen zitten)

Verder spiegel jij de inhoud van de Koran aan normen en waarden uit onze cultuur. Het lijkt me duidelijk dat daar tegenstellingen liggen. De Kopran komt uit een andere cultuur, dus is het logiscg dat hier verschillen in zitten. Moord en doodslag is in elke cultuur wel verboden. Polygamie echter niet. Het is bekend dat veel van onze staatshoofden er, met medeweten van vrouw, minaressen op na hielden. Ook gaat een groot gedeelte van de mensen vreemd. Feitelijk gebeurt hier dus precies hetzelfde. Dus om ons op dat punt nu moreel superieur te nomeen lijkt me wat voorbarig. Een fraai staaltje imperialisme als je het mij vraagt!

Als laatste wil ik je vertellen dat ik natuurlijk niet goedkeur dat mensen geweld gebruiken of prediken of intolerant zijn ten opzichte van anderen. Ik probeer wel verder te kijken dan mijn neus lang is en niet in het wilde weg alles en iedereen beschuldigen. Net zo min als iedere blanke een drugsgebruikende hooligan is, of iedere Christen een vrouwonvriendelijke, homohatende zendeling, is niet iedere moslim een terroristische vrouwenhater. Ik merk overigens dat jij een vertaling hebt gelezen, ik durf te wedden dat je jezelf niet hebt afgevraagd wat daar de consequenties van zijn. De woordkeuze en intentie van de vertaler hoeft niet overeen te komen met die van de schrijver. Alles dat op schrift staat in "in the eye of the beholder".
De betweter / ambtenaar
Overigens is het verstandiger om niet net als jij in de verdediging te schieten en wild om je heen slaan richting alles dat moslim is. Kijk liever naar wat je gemeen hebt. Je bent beiden voetballer, of lid van de pvda, of bewoners van een bepaald gebied. Overeenkomsten binden, verschillen verwijderen... In een samenleving zul je het toch SAMEN moeten doen, dat geldt dus voor iedereen, ook Al Rayaan...
Advertentie