of 59130 LinkedIn

Omkoopschandaal kost vijf ambtenaren baan

Defensie en de politie hebben vijf ambtenaren ontslagen die betrokken waren bij het omkoopschandaal rond auto-importeurs Pon en Peugeot. Onder de ambtenaren is een voormalig wagenparkbeheerder van Defensie, die volgens justitie voor tienduizenden euro's aan giften ontving.
3 reacties

Defensie en de politie hebben vijf ambtenaren ontslagen die betrokken waren bij het omkoopschandaal rond auto-importeurs Pon en Peugeot. Dat hebben de organisaties bevestigd na vragen van het ANP. Onder de ambtenaren is een voormalig wagenparkbeheerder van Defensie, die volgens justitie voor tienduizenden euro's aan giften ontving.

Voor de rechter

De ambtenaren, drie van Defensie en twee van de politie, moeten dit jaar ook nog voor de strafrechter komen, terwijl Pon en Peugeot afgelopen jaar voor miljoenen euro's strafvervolging hebben afgekocht. In juni wordt een voorbereidende zitting gehouden. Advocaat Bas Martens en zijn kantoorgenoot Carene van Vliet staan de oud-wagenparkbeheerder en een ex-medewerker van de politie bij. Advocaat Michael Ruperti staat twee burgermedewerkers van Defensie bij die zijn ontslagen, maar daar beroep tegen hebben aangetekend.

 

Tankpassen

Volgens Martens draait de zaak inmiddels niet meer om fraude bij de aanschaf van auto’s voor Defensie. ,,Het onderzoek is ooit begonnen naar vermoedens van fraude met aanbestedingen, maar die beschuldiging is allang van tafel'', aldus Martens, wiens cliënt zijn onschuld volhoudt. Het onderzoek draait volgens de advocaat nu om ,,bijvangsten'', zoals onder meer het gebruik van tankpassen en reizen met functionarissen van de auto-industrie.

 

Paniekvoetbal

Ruperti zegt dat Defensie aan paniekvoetbal doet door de medewerkers te ontslaan, nog voordat de rechter heeft bepaald dat ze strafbaar zijn. Hij spreekt van een proefproces, dat duidelijkheid moet geven over de vraag in hoeverre ambtenaren kunnen worden bestraft voor hun contacten met de industrie.

 

Meer dan veertig verdachten

,,Zij hebben een tweedehands privéauto gekocht bij de plaatselijke dealer. De marktconforme kortingen werden buiten hun medeweten om door Pon zelf bekostigd. Mijn cliënten kan dus niet worden verweten dat ze opzettelijk giften van Pon hebben aangenomen'', aldus Ruperti.

Het onderzoek naar de ambtenaren en autobedrijven, waaronder ook Renault, begon enkele jaren geleden. In de zaak waren meer dan veertig verdachten. Volgens de advocaten hebben de meesten inmiddels een schikking getroffen of een taakstraf geaccepteerd. Het verbaast advocaat Martens dat justitie weigert te schikken met de paar overgebleven verdachten. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jhr. van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Ik deel de mening van Alexander. In de poldercultuur is afkopen en onder tafel vegen een synoniem geworden voor corruptie. Onder de laatste kabinetten is de ethiek verloren gegaan, alles draait om het grote geld en wie de sluwste methodes kent, die wint. Het is niet gek dat politiemensen en burgers het geloof in hun overheid kwijt zijn. Criminelen met veel geld gaan vrij uit, terwijl politiemensen zich voor onwillige rechters moeten verantwoorden, het is de wereld op zijn kop. Onze minister van Justitie regelt bovendien dure uitstapjes, een huwelijksfeest en bijeenkomsten met patsers op kosten van de belastingbetaler....
Het rijk van Koning Banaan, Sluwe Jeroentje en Lijpe Loetje..
Door Alexander (oud-raadslid) op
Waanzinnige ongelijke wereld waarin we leven. Als deze ambtenaren schuldig zijn is het terecht dat een straf wordt uitgesproken. Maar de medewerkers van Pon en Peugeot dan? Schuld afgekocht! In onze wereld lopen dus twee soorten criminelen rond, die waarvan de schuld is afgekocht en degenen die door de rechter zijn veroordeeld. De medewerkers van Pon en Peugeot hebben geen smetje bij sollicitaties in de toekomst, de ambtenaren wel. Het gelijkheidsbeginsel werkt niet meer, het fenomeen van klassenjustitie doet weer opgang. Dikke portemonnaie betekent derhalve geen straf. We hebben het herhaaldelijk zien gebeuren bij banken en andere financiële instellingen en ik krijg er echt tranen van in mijn ogen. Ik moest ook denken aan de strijd die Luther voerde tegen de katholieke kerk, de aflaatkwestie. Met een dikke portemonnaie, ondanks een levensgrote schuld was je schuldenvrij, kon je niet betalen dan bleef je een grote zondaar. Eeuwenoude ''glorie'' herleeft en onze beschaving kalft omgekeerd evenredig af. De schikking die de bedrijven moeten betalen, is ook nog aftrekbaar van de belastingen dacht ik.
Door Ernst (beschouwer) op
Jammer dat strafvervolging is afgekocht door de auto-importeurs. Op voorwaarde dat de feiten vaststaan: zullen we, net als bij de bouwfraude, deze importeurs maar eens uitsluiten van deelname aan aanbestedingsprocedures? Of systeemeisen stellen aan de organisaties v.w.b. integriteitsbevordering?