Advertentie

Omgevingsdiensten op de helling

De Eerste Kamer eist dat gemeenten in vrijheid kunnen beslissen over eventuele deelname aan regionale omgevingsdiensten. Hiermee lijkt de bodem onder deze uitvoeringsorganisaties te worden weggeslagen.

10 maart 2010

Onder druk
Tijdens een debat over de Invoeringswet Wabo zette de senaat demissionair minister Huizinga (Vrom, ChristenUnie) dinsdag zwaar onder druk. De Eerste Kamer wil dat gemeenten zelf kunnen kiezen of zij vergunningverlenings-, handhavings- en toezichttaken onderbrengen bij zogeheten omgevings- of regionale uitvoeringsdiensten (rud’s).

 

Kwaliteit
Veel gemeenten verzetten zich tegen samenwerking in rud’s. Zij menen dat zijzelf goed in staat zijn om verantwoorde kwaliteit te leveren als het gaat om gemeentelijke Vrom-taken.  ‘Het gaat hier om de autonomie van gemeenten’, zegt CDA-senator Eric Janse de Jonge. ‘Gemeenten die hun handhavings- en toezichttaken zelf willen uitvoeren, hebben fundamenteel dat recht. Dáár gaat het om.’ Alle partijen in de Eerste Kamer denken hier hetzelfde over.

 

Software
De Eerste Kamer laat het aan Huizinga over of zij in staat is de ict-problemen rond de Wabo tijdig op te lossen. De VNG heeft vorige week gezegd dat de software voor de omgevingsvergunning op dit moment zodanige gebreken kent, dat invoering van de Wabo op 1 juli 'niet verantwoord' is. Huizinga hoopt echter dat de problemen tijdig kunnen worden opgelost.

 

Over twee weken wordt het debat in de senaat voortgezet.

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nummer 10, vrijdag 10 maart 2010.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Cees van Ravenzwaaij / vice voorztitter dorpsraad
Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nummer 10, vrijdag 10 maart 2010. Vandaag geen vrijdag!
Advertentie