of 58952 LinkedIn

Ombudsman laakt Eindhovens demonstratieverbod Pegida

Door een demonstratie van anti-islamorganisatie Pegida te verbieden schaadt de burgemeester van Eindhoven  het grondrecht op demonstratie. Dat zegt de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen tegenover Omroep Brabant.
Reageer

De burgemeester van Eindhoven schaadt het grondrecht op demonstratie van anti-islamorganisatie Pegida. Dat zegt de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen tegenover Omroep Brabant.

Rellen

De ombudsman is het oneens met burgemeester John Jorritsma dat de demonstraties van Pegida onverantwoord zijn, ook niet nadat eerder een demonstratie van deze beweging bij een moskee uit de hand liep. Toen kwamen twintig demonstranten van Pegida driehonderd tegenstanders tegen. Dat liep uit op rellen.

Risicomijdend gedrag

Ombudsman Van Zutphen vindt het geen goed argument dat een demonstratie wordt verboden omdat die uit de hand kan lopen. Hij spreekt over risicomijdend gedrag van de overheid. De burgemeester moet met betere argumenten komen, vindt Van Zutphen. Hij vindt dat de burgemeester zijn oren te veel laat hangen naar de luidruchtige tegenstanders van demonstraties. Van Zutphen: 'Het recht op demonstratie gaat voor. Alleen onder uitzonderlijke omstandigheden mag je het inperken. Maar nu is het helemaal nee en dat gaat mij te ver.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.